Το ενδεχόμενο δημιουργίας νέας δομής φιλοξενίας μεταναστών στην περιφερειακή ενότητα Σερρών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Θάνου Πλεύρη με τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από τις Σέρρες.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε παρουσία του γενικού γραμματέα Δημήτρη Γλυμή, συμμετείχαν οι βουλευτές Τάσος Χατζηβασιλείου, Φωτεινή Αραμπατζή και Θεόφιλος Λεονταρίδης, ενώ ο υπουργός είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον βουλευτή Κώστα Καραμανλή.
Οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους στη δημιουργία νέας δομής, στην αλλαγή φυσιογνωμίας της υφιστάμενης στην πόλη των Σερρών ή στην περαιτέρω επιβάρυνσή της, ειδικά κατά την περίοδο αναστολής του ασύλου.
Ο Θάνος Πλεύρης, αποδεχόμενος τους προβληματισμούς τους, διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο δεν προτίθεται να προχωρήσει σε καμία νέα δομή στην περιοχή ούτε σε αύξηση χωρητικότητας των υπαρχουσών εγκαταστάσεων.
«Αναφορικά με τη δομή εντός του δήμου Σερρών, δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας και στη δυναμικότητά της».
Σχετικά με τη δομή στον δήμο Σιντικής, ο υπουργός Μετανάστευσης ενημέρωσε τους βουλευτές ότι σέβεται τους προβληματισμούς τους και τόνισε ότι πρόθεση του υπουργείου για τη συγκεκριμένη δομή είναι να λειτουργήσει με όρους κλειστής δομής μόνο για όσο διάστημα διαρκέσει η τρίμηνη αναστολή εξέτασης ασύλου, χωρίς να επηρεάζονται επ’ ουδενί οι εργασιακές σχέσεις. Ο υπουργός τόνισε ότι, εν συνεχεία, η δομή Σιντικής θα λειτουργήσει με τους ίδιους όρους που λειτουργεί και σήμερα. Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι η περιφερειακή ενότητα Σερρών συνολικά δεν θα δεχθεί δυσανάλογη επιβάρυνση σε σχέση με άλλες περιοχές, όπου ήδη λειτουργούν δομές.
Παράλληλα, ο Θάνος Πλεύρης είχε τηλεδιάσκεψη σήμερα με τον αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο και τους δημάρχους Σερρών Βαρβάρα Μητλιάγκα και Σιντικής Γεώργιο Τάτσιο, παρόντος του γενικού γραμματέα, Δημητρίου Γλυμή. Στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο υπουργός ανέφερε το πλαίσιο λειτουργίας των δομών και, ακούγοντας τους προβληματισμούς τους, τους διαβεβαίωσε ότι μετά τη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές Σερρών της ΝΔ, έχει αποσαφηνιστεί ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση της Π.Ε. Σερρών ούτε θα δημιουργηθεί νέα δομή, αναφέρει η ίδια ανακοίνωση.
Επιπλέον, τους διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει με θετικό πρόσημο όλα τα αιτήματα παροχής αντισταθμιστικών ωφελημάτων που έχουν κατατεθεί πριν από λίγες ημέρες από τον δήμο Σερρών», καθώς και τα τυχόν αιτήματα που θα υποβληθούν από τον δήμο Σιντικής, όπως συμβαίνει και με όλους τους δήμους που φιλοξενούν δομές του υπουργείου Μετανάστευσης. Μάλιστα, ο δήμαρχος Σιντικής ξεκαθάρισε ότι για όσο διάστημα λειτουργεί η δομή στον δήμο του προκρίνεται αυτή να λειτουργεί ως κλειστή για λόγους ασφαλείας.
Πηγή: ΑΠΕ