Σε μία σημαντική κίνηση που αναμένεται να αλλάξει τα δεδομένα γύρω από την ακίνητη περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων, προχωρά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Σκοπός είναι να αξιοποιηθούν με πιο οργανωμένο και αποδοτικό τρόπο όλα τα ακίνητα που δεν είναι απαραίτητα για στρατιωτικές επιχειρήσεις, ώστε να αποφέρουν έσοδα και να ενισχύσουν οικονομικά τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και το κράτος γενικότερα. Πυλώνας αυτής της μεγάλης προσπάθειας θα είναι ένας νέος φορέας που σχεδιάζεται να ιδρυθεί και θα ονομάζεται Φορέας Αξιοποίησης Ακινήτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΦΑΑΕΔ).
Ο φορέας αυτός θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, δηλαδή θα λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία και πιο γρήγορες διαδικασίες, σε σχέση με τις δημόσιες υπηρεσίες που υπήρχαν μέχρι σήμερα.
Στόχος είναι να αναλάβει αποκλειστικά την αξιοποίηση των ακινήτων των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να μπορούν να διατεθούν είτε με πώληση, είτε με ενοικίαση, είτε με άλλες μορφές επένδυσης, χωρίς να επηρεάζεται το καθαρά στρατιωτικό έργο.
Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται και η συγχώνευση τριών διαφορετικών ταμείων, τα οποία μέχρι τώρα διαχειρίζονταν ξεχωριστά περιουσιακά στοιχεία του στρατού, του στόλου και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, θα ενωθούν το Ταμείο Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ), το Ταμείο Εθνικού Στόλου (ΤΕΣ) και το Ταμείο Αεροπορικής Άμυνας (ΤΑΑ) σε έναν ενιαίο φορέα, που θα ονομάζεται Ταμείο Ακινήτων Εθνικής Άμυνας (ΤΑΕΘΑ). Έτσι, όλη η περιουσία που ανήκε σε αυτά τα τρία ταμεία θα περάσει κάτω από μία ομπρέλα, γεγονός που αναμένεται να απλοποιήσει τις διαδικασίες και να κάνει πιο αποδοτική τη διαχείριση.
Η περιουσία που θα διαχειρίζεται το νέο Ταμείο και ο ΦΑΑΕΔ είναι πολύ μεγάλη και περιλαμβάνει ακίνητα και κινητά στοιχεία. Μάλιστα, περιλαμβάνονται και ακίνητα που έχουν προκύψει από δωρεές ή κληροδοτήματα προς το Υπουργείο Άμυνας ή τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα σε αξία.
Ο νέος φορέας όμως, ο ΦΑΑΕΔ, δεν θα περιορίζεται μόνο στο να πουλάει ή να νοικιάζει ακίνητα. Θα έχει πολύ ευρύτερες αρμοδιότητες, όπως:
- Να οργανώνει και να προχωρά έργα αξιοποίησης ακινήτων που δεν είναι απαραίτητα για στρατιωτική χρήση.
- Να μπορεί να δανείζεται χρήματα από ελληνικές ή ευρωπαϊκές τράπεζες, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, για να χρηματοδοτεί έργα ανάπτυξης και αξιοποίησης. Φυσικά, αυτό θα γίνεται με την έγκριση των αρμόδιων υπουργών.
- Να συμμετέχει σε ειδικές εταιρείες που θα αναλαμβάνουν την κατασκευή, ανακαίνιση ή συντήρηση στρατιωτικών κτιρίων και εγκαταστάσεων, αλλά και την ανάπτυξη εμπορικών έργων.
- Να μπορεί να υπογράφει συμφωνίες ή μνημόνια συνεργασίας με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς.
- Να συμμετέχει σε προγράμματα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς ή διεθνείς πόρους.
- Να συμβάλλει στην επίλυση του σημαντικού προβλήματος της στέγασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ένα από τα βασικά εργαλεία που θα έχει στα χέρια του ο νέος φορέας είναι το πενταετές στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων. Πρόκειται για ένα αναλυτικό σχέδιο που θα συντάσσεται κάθε πέντε χρόνια και θα περιλαμβάνει:
- Την καταγραφή της πραγματικής και νομικής κατάστασης των ακινήτων που πρόκειται να αξιοποιηθούν.
- Σενάρια για το πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο αυτά τα ακίνητα.
- Πληροφορίες για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν στα ακίνητα, ώστε να είναι έτοιμα για επενδυτές.
- Ενέργειες για την προσέλκυση επενδύσεων.
- Όλα τα αναλυτικά στοιχεία κάθε ακινήτου, τα οποία μάλιστα θα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του φορέα, για να υπάρχει πλήρης διαφάνεια.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι, όταν προγραμματίζεται κάποιο έργο με εκτιμώμενη αξία άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα πρέπει να ενημερώνει πρώτα το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος για τόσο μεγάλες επενδύσεις.
Επιπλέον, ο ΦΑΑΕΔ θα έχει την υποχρέωση να υποβάλλει κάθε Ιούνιο μία εμπιστευτική έκθεση προς τον εκάστοτε Υπουργό Εθνικής Άμυνας και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας. Σε αυτή την έκθεση θα περιλαμβάνεται όλη η πολιτική που ακολουθείται για την αξιοποίηση των ακινήτων, αναλυτική καταγραφή των ακινήτων που έχει στην αρμοδιότητά του, στοιχεία για την αξία τους και τις προοπτικές αξιοποίησής τους, καθώς και ό,τι άλλο κριθεί σημαντικό για να ασκείται σωστός έλεγχος από την ηγεσία του Υπουργείου.
Με αυτές τις αλλαγές, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας φιλοδοξεί όχι μόνο να προστατεύσει και να οργανώσει καλύτερα την τεράστια ακίνητη περιουσία που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και να την μετατρέψει σε σημαντική πηγή εσόδων. Στόχος είναι τα ακίνητα που μένουν ανεκμετάλλευτα να αποκτήσουν αξία και να συμβάλουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών ταμείων, στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας και, ενδεχομένως, στη βελτίωση της καθημερινότητας των στρατιωτικών και των οικογενειών τους.
Όπως τονίζουν οι ιθύνοντες, πρόκειται για μία φιλόδοξη μεταρρύθμιση που, αν προχωρήσει όπως σχεδιάζεται, θα φέρει νέες δυνατότητες για το μέλλον της εθνικής άμυνας και της δημόσιας περιουσίας.