Με αναδρομή στα χρόνια της κρίσης ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον καθηγητή Daron Acemoglu, στο πλαίσιο της 29ης Ετήσιας Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist με την Ελληνική Κυβέρνηση.

«Θυμηθείτε που ήμασταν πριν από 10 χρόνια. Λίγο πριν το δημοψήφισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Ελλάδα να οδεύει στην άβυσσο και την έξοδο από την ευρωζώνη. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το τρίτο μνημόνιο. Η Ελλάδα μεταξύ του 2015-2019 παρουσιάζει απόκλιση.

Μετά από 16 χρόνια τα δημόσια οικονομικά μας είναι σε τάξη και δανειζόμαστε πιο φτηνά από ότι η Ιταλία και παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα», είπε.

«Διευρύνουμε τη συμμετοχή περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας και απαντάμε σε ερωτήματα για μια πιο ανταγωνιστική οικονομία. Έχουμε πολλές μεταρρυθμίσεις μπροστά μας. Είμαι οπαδός της θεωρίας της συμπεριληπτικής ανάπτυξης. Όποια πρόοδος και αν επιτευχθεί πρέπει να διαμοιραστεί ισότιμα. Είμαστε υπέρ της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη.

Πολλές από τι θεμελιώδεις παραμέτρους της παγκόσμιας τάξης δεν ισχύουν και έχουμε την ευθύνη ως Ευρωπαίοι ηγέτες να εξασφαλίσουμε ότι η ΕΕ είναι μια αγορά ενιαία που δεν μπορούμε να μοχλεύσουμε πλήρως. Σε έναν πολυπολικό κόσμο δουλειά μας είναι να προχωρήσουμε σε αλλαγές στην ΕΕ για να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί».

Ερωτηθείς για την Άνγκελα Μέρκελ η οποία βρίσκεται στην Αθήνα είπε: «Θα τη δω αύριο και θα συζητήσουμε είναι ενδιαφέρον το τι πιστεύει η ίδια για την πρόοδο που σημειώσαμε. Ήταν παρούσα και έπαιξε ρόλο στην κρίσιμη διαπραγμάτευση. Ήμασταν μαζί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε εποχές που λαμβάνονταν κρίσιμες αποφάσισε για την πανδημία. Συμφώνησε για τη δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και συνειδητοποίησε ότι η Ευρώπη έπρεπε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει την ύφεση. Ελπίζω να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχουμε καταγράψει. Π.χ. η ψηφιοποίηση εδώ η Ελλάδα είναι μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Ελπίζω να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχουμε καταγράψει και σε κάποια θέματα όπως η ψηφιοποίηση, τολμώ να πω ότι η Ελλάδα είναι μπροστά από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στην εξάλειψη μιας πελατειακής νοοτροπίας. Χρειάζεσαι μια δημόσια διοίκηση αποδοτική, που δεν κάνει χάρες και δεν διαχειρίζεται τους ανθρώπους με το ποιους ψηφίζουν».

«Σύνθετα προβλήματα απαιτούν σύνθετες λύσεις»

«Η διακυβέρνηση της φιλελεύθερης δημοκρατίας είναι όλο και περισσότερο προκλητική. Σύνθετα προβλήματα επιζητούν και σύνθετες λύσεις. Στην Ελλάδα έχουμε το πλεονέκτημα να έχουμε πλειοψηφία που είναι πολυτέλεια στην Ευρώπη γιατί έχουμε περιπτώσεις συνασπισμών. Μια σύγκριση που διάβασα μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Η Καλιφόρνια είναι από τις πιο πλούσιες πολιτείες στον κόσμο και για 30 χρόνια δεν μπορούν να φτιάξουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο ή ένα τρένο υψηλής ταχύτητας.

Έχουμε τα fake news και στις επόμενες εκλογές πρέπει να παλέψουμε όλοι για το τι είναι αληθινό και τι όχι. Υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και στο τέλος θα κριθούμε από τα αποτελέσματα. Η ειλικρίνεια με την οποία συνδιαλεγόμαστε με τους ανθρώπους χρειάζεται στην πολιτική. Όσον αφορά στη διακυβέρνηση οι καιροί είναι προκλητικοί και η εξέλιξη του ΑΙ μπορεί να κάνει την κυβέρνηση πιο αποτελεσματική. Το ΑΙ ως εργαλείο μπορεί να βοηθήσει τους δημοσίους υπαλλήλους να γίνουν πιο αποτελεσματικοί.

Δεν ξέρουμε μέχρι στιγμής ποιες δουλειές θα καταργηθούν ή θα αλλάξουν από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα ρομπότ στην Κίνα μπορούν να αντικαταστήσουν πολλούς υπαλλήλους. Μιλάμε για μια τεχνολογική επανάσταση. Αυτή η τεχνολογία μπορεί να έχει επιπτώσεις στη δουλειά και την κοινωνική ασφάλιση και τα συστήματα υγείας. Πρέπει να προετοιμάσουμε την αγορά εργασίας.

Υπάρχει σκεπτικισμός απέναντι σε αυτή την τεχνολογία και έχουμε ένα προσχέδιο που να σέβεται τις κοινωνικές αξίες της Ευρώπης και μπορούμε να επιτρέψουμε σε πολλές τεχνολογίες να αναπτυχθούν στην Ευρώπη χωρίς πολλά εμπόδια.

Δεν είμαι κάποιος που φοβάται την τεχνολογία. Μπορεί να φέρει αλλαγές στην υγεία, στην εκπαίδευση. Πρέπει να δούμε την ποιότητα της δημοκρατίας και να ακούσουμε την φωνή των πολιτών στο τι θέλουν από την τεχνητή νοημοσύνη» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Σε ένα αβέβαιο και απρόβλεπτο γεωπολιτικό περιβάλλον η πρώτη προτεραιότητα είναι να κρατήσω τη χώρα ασφαλή.

Επίσης να διασφαλίσω ότι τιμώ την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που με επανεξέλεξαν. Αν το 2027 έχουμε υλοποιήσει τις δεσμεύσεις μας παραδεχόμενοι ότι η διακυβέρνηση είναι δύσκολη και όχι χωρίς λάθη θα είναι μια επιτυχία. Βασικό πρόβλημα στις δημοκρατίες είναι ότι έχουμε διάβρωση της εμπιστοσύνης. Οι νεότερες ηλικίες δεν είναι αισιόδοξες. Οι σχέσεις εμπιστοσύνης πρέπει να οικοδομηθούν και έχω μια λίστα πραγμάτων που θέλω να υλοποιήσω γιατί αυτό είπα ότι θα κάνω το 2023. Και μιλάμε για λογοδοσία. Να υλοποιήσεις αυτό για το οποία δεσμεύθηκες. Όλα συνδέονται με την οικονομία, την σύγκλιση τους καλύτερους μισθούς τα όπλα για να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια. Κανείς δεν σε ψηφίζει γι αυτά που έκανες μόνο αλλά και γι αυτά που θα κάνεις.