Ο Γιώργος Γεραπετρίτης έκανε δηλώσεις λίγο πριν από την είσοδό του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «για την προστασία των αμάχων», στην οποία θα προεδρεύσει.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Γάζα και σε άλλα μέρη που σημειώνονται εχθροπραξίες, τονίζοντας ότι έχουν σκοτωθεί πάρα πολλοί άμαχοι, οι οποίοι πληρώνουν το κόστος του πολέμου.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Έχω την τιμή να εκφωνώ αυτή τη δήλωση εξ ονόματος 80 Αντιπροσωπειών που έχουν δεσμευθεί να τηρούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να προστατεύουν τους αμάχους σε ένοπλες συγκρούσεις.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των εχθροπραξιών, πάρα πολύς κόσμος συνεχίζει και ζει σε αυτές τις απαίσιες συνθήκες και τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καταγράψει 36.000 – τουλάχιστον – θανάτους πολιτών σε 14 ένοπλες συρράξεις το 2024. Η χρήση εκρηκτικών όπλων σε πολυπληθείς περιοχές οδήγησε σε δεκάδες χιλιάδες τραυματισμούς, ενώ εκρηκτικοί μηχανισμοί και νάρκες συνεχίζουν να σκοτώνουν πολίτες.

Η Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση από την αρχή των εχθροπραξιών, τον Οκτώβριο του 2023. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν την πείνα, λιμό σχεδόν και εκατοντάδες, εκατοντάδες μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων έχουν ήδη σκοτωθεί.

Στο Σουδάν, οι πολίτες υποφέρουν από τη βία. Εκατομμύρια εξ’ αυτών έχουν αφήσει τα σπίτια τους και πάνω από το μισό του πληθυσμού αντιμετωπίζει τα προβλήματα του λιμού.

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει και στη Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μάλι, τη Μοζαμβίκη, τη Μιανμάρ, τη Νιγηρία, τη Σομαλία, το Νότιο Σουδάν, την Ουκρανία, τη Συρία, αλλά και αλλού. Αυτό, δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σήμερα σας φέρνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία των πολιτών δεν είναι κάτι που μπορούμε να το διαπραγματευτούμε. Είναι νομική υποχρέωση, σύμφωνα με το παγκόσμιο ανθρωπιστικό δίκαιο και ηθική υποχρέωση, την οποία δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη.

Καθώς αυτές οι συρράξεις γίνονται όλο και πιο σοβαρές και η ζωή των πολιτών βρίσκεται σε κίνδυνο, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο σε όλες τις συνθήκες. Επίσης, καλούμε όλα τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους έτσι ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι όλα τα μέρη θα λογοδοτήσουν. Αυτή είναι η βασική αρχή, είναι μία δέσμευση, μία νομική υποχρέωση.

Οι πολίτες, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με προβλήματα υγείας υποφέρουν όλοι μαζί. Δάσκαλοι, εργάτες σκοτώνονται και αναγκάζονται να αφήσουν τα σπίτια τους. Οι πολίτες γίνονται στόχος πολύ συχνά ή απλά μένουν ξεχασμένοι στην άκρη του πολέμου. Η προστασία τους δεν είναι μια δεύτερη σκέψη. Είναι η πρώτη σκέψη για όλους μας και σε κάθε στρατιωτικό σχεδιασμό, σε κάθε πολιτική μας απόφαση.

Καλούμε για ακόμα μια φορά τα μέρη, να προστατέψουν τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν μέσα στις εμπόλεμες ζώνες και να συμπεριφέρονται ανθρώπινα. Υποστηρίζουμε τον βασικό ρόλο των ανθρωπιστικών οργανώσεων και καταδικάζουμε κάθε απειλή εναντίον τους.

Το περασμένο έτος ήταν το πιο θανατηφόρο για το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων. Πάνω από 360 εργάτες ανθρωπιστικών οργανώσεων σκοτώθηκαν σε 20 χώρες. Αυτό πρέπει να σταματήσει.

Υπογραμμίζουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε σοβαρά μέτρα και να χρησιμοποιήσουμε τη διπλωματία, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι όλο το προσωπικό των ανθρωπιστικών οργανώσεων θα είναι ασφαλές, έτσι ώστε να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητές τους σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές.

Τα μέρη απαιτούνται να συνεννοηθούν διπλωματικά, έτσι ώστε να μπορούν τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων να έχουν άμεση πρόσβαση σε όλους τους πολίτες που τους χρειάζονται. Η χρήση της ανθρωπιστικής βοήθειας για πολιτικούς σκοπούς ή στρατιωτικούς σκοπούς είναι κάτι μη αποδεκτό.

Αναγνωρίζουμε τη σημαντική εργασία των δημοσιογράφων. Και αιτούμαστε να γίνει σεβαστή η επαγγελματική τους ανεξαρτησία και τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ειδικά σε αυτή την περίοδο που κυκλοφορεί προπαγάνδα και λάθος πληροφόρηση, ρίχνοντας συχνά λάδι στη φωτιά, στις πολεμικές δραστηριότητες, η ανεξάρτητη δημοσιογραφία είναι υψίστης σημασίας.

Η λογοδοσία για τη βία είναι απαραίτητη. Η οποιαδήποτε παράδοση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των ανθρωπιστικών δικαιωμάτων σε εμπόλεμες περιοχές πρέπει να λυθεί, να αντιμετωπιστεί συστηματικά, με σωστή και διαφανή πληροφόρηση.

Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η ατιμωρησία δεν είναι απλά η αποτυχία της δικαιοσύνης, αλλά μια άδεια για να επαναληφθεί. Με την προστασία των πολιτών ξεκινάμε τον διάλογο για να υπογραμμίσουμε ακριβώς το θέμα που μας απασχολεί. Συγκεκριμένα, τους πολίτες που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες και δίνουμε έμφαση στην προστασία τους. Δεν είναι μόνο μια απάντηση στην κρίση, αλλά η προστασία έχει να κάνει και με την πρόληψη.

Χρειαζόμαστε μια προσέγγιση ολοκληρωμένη για ολόκληρη την προστασία, ένα σχέδιο προστασίας πολιτών. Ας θυμηθούμε τη συλλογική μας ευθύνη να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, να διατηρήσουμε το διεθνές δίκαιο, να προτεραιοποίηση την ασφάλεια, την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα των πολιτών και να διαβεβαιώσουμε ότι οι φωνές τους, τα πρόσωπά τους, τα οποία είναι τόσο συχνά αθόρυβα και απρόσωπα, θα παραμείνουν στο κέντρο της προσοχής μας.

Ας δεσμευτούμε εκ νέου όχι μόνο με λέξεις, αλλά με πράξεις για την προστασία, για τη λογοδοσία και τέλος για την ειρήνη».