Σε φάση εντατικοποίησης των διπλωματικών ζυμώσεων έχουν εισέλθει οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, καθώς πλησιάζει η στιγμή για την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής του 6ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ), καθώς και της πολυαναμενόμενης συνάντησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στην Αττάλεια, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, αποτέλεσε σύμφωνα με διπλωματικές πηγές σημείο καμπής. Κι αυτό γιατί η συνάντηση κινήθηκε σε θετικό κλίμα και επικεντρώθηκε στην προετοιμασία των επερχόμενων πολιτικών επαφών υψηλού επιπέδου.

Αν και η ημερομηνία του ΑΣΣ έχει μετατεθεί αρκετές φορές – από Ιανουάριο σε Φεβρουάριο, από Μάρτιο σε Μάιο και πλέον οδεύουμε προς το καλοκαίρι – οι δύο πλευρές επιδιώκουν το Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στη Χάγη στις 24 – 25 Ιουνίου. Εκεί αναμένεται να υπάρξει και νέα ευκαιρία για διμερή επαφή μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν, αν δεν έχει προηγηθεί η επίσημη συνάντησή τους στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στην Άγκυρα.

Στόχος είναι, το Συμβούλιο Συνεργασίας – το οποίο αυτή τη φορά φιλοξενεί η τουρκική πρωτεύουσα – να πραγματοποιηθεί εγκαίρως, δίνοντας έτσι ώθηση στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, αλλά και να αξιοποιηθεί το μομέντουμ που διαμορφώνεται εν μέσω των διεθνών εξελίξεων και των περιφερειακών προκλήσεων.

Παρά τις πάγιες διαφορές ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το διπλωματικό κλίμα φαίνεται να είναι πιο ήπιο σε σχέση με προηγούμενες περιόδους έντασης. Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να θεωρεί ότι το μοναδικό θέμα προς επίλυση είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Αντίθετα, η Άγκυρα βλέπει ένα «σύνολο εκκρεμοτήτων», το οποίο περιλαμβάνει και ζητήματα όπως η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, οι εναέριοι χώροι και άλλα θέματα που σχετίζονται με την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Παράλληλα, δεν λείπουν και οι εντάσεις γύρω από ζητήματα όπως το Κυπριακό, το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και οι σχεδιαζόμενες θαλάσσιες ενεργειακές επενδύσεις στο Αιγαίο.

Στην προσπάθεια διατήρησης θετικού κλίματος, εντάσσεται και η πρόσφατη πρόοδος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), με τις σχετικές διαβουλεύσεις στη Θεσσαλονίκη να χαρακτηρίζονται παραγωγικές, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Επιπλέον, θετικά αποτιμώνται και οι τεχνικές επαφές για την προώθηση της «θετικής ατζέντας», που έλαβαν χώρα στην Κωνσταντινούπολη.

Παρότι οι πάγιες θέσεις δεν αλλάζουν, και η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της χωρίς υποχωρήσεις, και οι δύο χώρες φαίνεται να συνειδητοποιούν τη σημασία της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, αλλά και της συστηματικής αναζήτησης πεδίων συνεννόησης. Η επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν δεν αποτελεί απλώς μια εθιμοτυπική επαφή, αλλά έναν κρίσιμο κόμβο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Θα επιβεβαιώσει κατά πόσο μπορεί να υπάρξει συνέχιση του διαλόγου χωρίς ρήξεις, και αν η θετική ατζέντα έχει ουσιαστικό περιεχόμενο ή περιορίζεται σε επικοινωνιακό επίπεδο.