Στο Αιγάλεω βρέθηκε το βράδυ της Παρασκευής ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας όπου μίλησε σε σύσκεψη μαζικών φορέων.

Μεταξύ των παρεμβάσεων ήταν εκείνη του Άρη Ματράκου, εργαζόμενου στην υαλουργία «Γιούλα», την «μεγαλύτερη των Βαλκανίων, αλλά όχι πλέον, αφού αποφάσισαν να την κλείσουν μετά από 75 χρόνια και να λειτουργήσουν εκείνα της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας» όπως είπε.

Αναφέρθηκε στο 2017, όπου το εργοστάσιο πωλήθηκε σε ξένο επιχειρηματικό όμιλο «που ήρθε με υποσχέσεις, αλλά έκανε τα ίδια με την προηγούμενη διεύθυνση. Συνέχισε τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών έως 40%, τις απολύσεις που έφεραν και ενταντικοποίηση, ενώ το 2019 έγινε και θανατηφόρο εργατικό ‘ατύχημα’». Στάθηκε επίσης και στο ζήτημα των αποζημιώσεων που δεν δικαιούνται οι μισοί εργαζόμενοι που ήταν εργολαβικοί. Επισήμανε την «αρνητική πείρα από το επιχειρησιακό σωματείο που δεν αντέδρασε σε όλα τα παραπάνω», και ανέδειξε την προσπάθεια του ΠΑΜΕ να ενημερώσει και να στηρίξει τους εργαζόμενους.

«Οργάνωση λοιπόν στα σωματεία μας, στα ταξικά σωματεία» τόνισε ο Α. Ματράκου.

Αναφερόμενος στο εργοστάσιο αυτό, στο οποίο έχουν μείνει 15-20 εργαζόμενοι, ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι «ο πορτογαλικός κολοσσός, με 11 εργοστάσια επεξεργασίας γυαλιού σε άλλες 6 χώρες στην Ευρώπη, είχε το 2022 καθαρά κέρδη 176,4 εκατ. ευρώ. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξαγόρασε το εργοστάσιο της ‘Γιούλα’ στο Αιγάλεω, υποσχόμενος μια ‘νέα εποχή’ για την εταιρεία όσο και για τους εργαζόμενούς της. Ο πορτογαλικός όμιλος είναι από αυτούς που χαρακτηρίζονται ‘στρατηγικοί επενδυτές’, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τα υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ».

«Με το κλείσιμο του εργοστασίου αποδεικνύεται πως η στρατηγική επένδυση του ομίλου, για άλλη μια φορά, δεν αφορά τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ούτε αυτά μπορούν να συμβιβαστούν με τις πραγματικές στοχεύσεις κάθε μονοπωλιακού ομίλου. Γιατί μοναδικό κίνητρο του ομίλου είναι η αυξανομένη κερδοφορία, το μέγιστο κέρδος. Και όταν θεωρεί ότι μπορεί να διασφαλίσει μεγαλύτερο κέρδος αλλού, δεν διστάζει να κλείνει την παραγωγή και να πετάει στο δρόμο περίπου 300 οικογένειες» τόνισε.

Επισήμανε ότι «ήδη τα προηγούμενα χρόνια είχε προχωρήσει σε δεκάδες απολύσεις, αντικαθιστώντας αυτούς τους εργαζόμενους με δεκάδες εργαζόμενους μέσω εργολάβων, για τους οποίους δεν κάνει καμία αναφορά, ούτε καν για αποζημιώσεις, με αποτέλεσμα και αυτοί οι εργαζόμενοι να είναι στον αέρα. Και αυτό το παράδειγμα αποδεικνύει ποιος κλείνει τα εργοστάσια. Δείχνει πού οδηγεί η πολιτική που έχει ως γνώμονα τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».

«Εμπόδιο σε αυτή την πολιτική μπαίνουν οι εργαζόμενοι με τον οργανωμένο αγώνα τους, όπως αποδεικνύουν οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ, όπου ένα ολόκληρο κράτος προσπαθεί να την κλείσει εδώ και πάνω από 5 χρόνια και δεν τα χει καταφέρει. Γιατί οι εργαζόμενοι, ενωμένοι και με την αλληλεγγύη του εργατικού – λαϊκού κινήματος όλης της χώρας, έχουν αποδείξει ότι είναι πολύ σκληρός αντίπαλος της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Όλα αυτά είναι γραμμένα χρόνια πριν στη «Λευκή Βίβλο» της ΕΕ για την εργασία και σε δεκάδες αντεργατικές οδηγίες που έχουν ψηφίσει και εφαρμόσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και μόνο το ΚΚΕ αποκάλυψε και αντιπάλεψε από την πρώτη στιγμή» τόνισε, καταλήγοντας ο Δ. Κουτσούμπας.

Πηγή: ΑΠΕ