Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης μίλησε σε εκδήλωση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυσή του και μεταξύ άλλων ανακοίνωσε ότι λήφθηκε νέο μέτρο για την ελάφρυνση του clawback.

Ο υπουργός επικεντρώθηκε στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί για τον περιορισμό του clawback των διαγνωστικών κέντρων και εργαστηριακών γιατρών, το οποίο όπως είπε έχει εκτοξευθεί από 7% πριν 10 χρόνια, σε μερικές περιπτώσεις και πάνω από 40%, κάτι που εκτός από τις επιπτώσεις στους παρόχους αυξάνει και τον προϋπολογισμό.

Μίλησε για την εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων, δραστικό έλεγχο σε περιπτώσεις προκλητής ζήτησης και για ψηφιακή μορφή σε όλες τις εξετάσεις από 1η Ιουνίου.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι η ΗΔΙΚΑ θα κλειδώνει αυτόματα στο πρόγραμμα «Σ. Δοξιάδης» όλες τις εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου που συνταγογραφούν οι γιατροί και οι οποίες θα εξαιρούνται από το clawback. Το μέτρο συζητήθηκε προσφάτως με το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ, με στόχο να ελαφρυνθεί το clawback.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαστηριακοί γιατροί στην Περιφέρεια -1.400 διαγνωστικά κέντρα- συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους με κύριο αίτημα την κατάργηση του clawback.