Στις κυβερνητικές παρεμβάσεις κατά της ακρίβειας αναφέρθηκε εκτενώς κατά τη συνέντευξη, που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου 20/4 στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Ειδικότερα, ο υφυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις πρωτοβουλίες της σε τρία επίπεδα, ήτοι τις μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα, τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά, αλλά και τις στοχευμένες παρεμβάσεις τύπου «Καλάθι του νοικοκυριού».

Κληθείς να σχολιάσει τις οικονομικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος είδε ότι με τους θαυματοποιούς δεν βρήκε άκρη. Αυτοί οι οποίοι θα περπατούσαν στο νερό, θα έκαναν το ψάρι κρέας, θα διέγραφαν χρέη, τελείωσαν».

«Όποιος δεν παραδέχεται ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό, κάθε πολίτη και ειδικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι εκτός πραγματικότητας. Και οι πρώτοι που το βλέπουμε είμαστε εμείς, που έχουμε και την υποχρέωση να το επιλύσουμε ή τέλος πάντων να μειώσουμε τις συνέπειες. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε ότι με ένα κουμπί θα εξαφανιστεί η ακρίβεια, γιατί όσοι το έχουν πει αυτό δεν το έχουν βρει το κουμπί, γιατί θα το είχαν εφαρμόσει και οι υπόλοιπες χώρες.

Κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη, η κυριότερη, είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα. Κατώτατος μισθός, που πήγε από τα 650 στο 830 ευρώ. Ο μέσος μισθός που έχει αυξηθεί κατά 20%. Αυτές οι αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, στους συνταξιούχους -για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας- έχουμε καταφέρει να είναι πάνω από τον μέσο όρο σωρευτικά και του πληθωρισμού συνολικά, που για την Ελλάδα είναι 15% τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι ο πιο επίμονος, ο πιο δύσκολος δείκτης.

Η δεύτερη στόχευσή μας, ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Μόνο χθες 1,5 εκ. ευρώ πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι οι οποίοι συνεχίζονται, εντείνονται και θα συνεχιστούν όχι μόνο όσο θα υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός, εισαγόμενη ακρίβεια, γιατί οι παραπλανητικές εκπτώσεις και όλα αυτά δεν γεννήθηκαν μόνο με την ακρίβεια.

Και η τρίτη κατηγορία είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Πάντοτε, προφανώς, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλα έχουμε κάνει πολλές και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και δεν είναι μόνο το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν είναι μόνο οι τελευταίες τέσσερις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, που φαίνεται ότι αποδίδουν. Παράδειγμα ο εξορθολογισμός των τιμών στα σουπερμάρκετ, οι καθαρές τιμές πάνω στις οποίες γίνονται εκπτώσεις οδήγησαν σε μείωση 15-17% στα ίδια προϊόντα. Αντιστοίχως, η ίδια μείωση περίπου, είναι και στο βρεφικό γάλα. Αλλά, ξέρετε κάτι; Στοχευμένες παρεμβάσεις είναι και σε κατηγορίες πολιτών. Ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας – κάναμε και μια συζήτηση πριν στο διάλειμμα – για αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες. Να πούμε με απλά λόγια τι συνέβη στην Ελλάδα για αυτές τις γυναίκες που ήταν σαν μητέρες δεύτερης κατηγορίας. Μέχρι πρότινος έπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα, μια φορά δηλαδή, λες και είναι λιγότερο σημαντική μια μητέρα δικηγόρος, μηχανικός, λογίστρια, αγρότισσα. Τώρα παίρνουν 830 ευρώ το μήνα και αναδρομικά για εννέα μήνες, συν το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ. Δηλαδή, μια νέα μητέρα – όχι ότι αυτό λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά πλέον από ένα επίδομα εφάπαξ 600-700 ευρώ- παίρνει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ για τα πρώτα της βήματα, για να στηριχτεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το βιώνουν όλοι οι νέοι γονείς και ειδικά αυτοί που δεν έχουν κάποια εισοδήματα παραπάνω ή δεν έχουν μια σταθερή δουλειά. Στηρίζεται και ο πατέρας. Θέλω να πω, αυτά είναι πολλά παραδείγματα» σημείωσε ο Παύλος Μαρινάκης.

«Δεν πειράζει καθόλου και δεν πειράζει καθόλου που εκμυστηρεύτηκε μια προσωπική στιγμή από την βάπτιση του» είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη

Μιλώντας για τον Στέφανο Κασσελάκη και το «θαύμα» στη βάφτιση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε: «Δεν πειράζει καθόλου και δεν πειράζει καθόλου που εκμυστηρεύτηκε μια προσωπική στιγμή από την βάπτιση του και δικαίωμα του. Και, μάλιστα, επειδή και εγώ πιστεύω και ο καθένας έχει το δικαίωμα αυτό να πιστεύει βαθιά, εδώ υπάρχουν μόνο δύο σημεία τα οποία πρέπει να επισημάνουμε» ενώ στην ερώτηση: «Στη βάπτιση τη δική σας στην Πάτρα δεν είχε κανένα περιστατικό;» απάντησε: «δεν ξέρω τουλάχιστον κάτι. Δεν με έχουν ενημερώσει».

Όταν δε ο δημοσιογράφος επέμεινε λέγοντάς του: «Κανένας πυρσός της Νέας Δημοκρατίας από τα Ψηλά Αλώνια να βγαίνει, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ» ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Όχι και ήταν και πολύ έξυπνο αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, δύο πράγματα είναι εδώ που έχουν αξία. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν τη θρησκεία και μετά στην ίδια τοποθέτηση να λέμε και για διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους ή να κατηγορούμε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια, ιερές έννοιες που ναι, εγώ συμφωνώ -και πάντοτε το λέγαμε αυτό- δεν ανήκουν σε κανέναν πολιτικό χώρο. Αλίμονο, αν ανήκαν. Ο καθένας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και με τη στάση ζωής του, κυρίως, να τις σεβαστεί».

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει πολλά με τον Στέφανο Κασσελάκη και αναλυτικά είπε: «Εγώ θα σας πω ότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ως προς το που καταλήγουν. Πού καταλήγουν; Στα “λεφτόδεντρα”. Πού καταλήγουν; Στις συντάξεις 3.000 χωρίς κοστολόγηση. Δηλαδή, η σύνταξη 3.000 ευρώ, που έγινε 4.000 την επόμενη μέρα του Βελόπουλου, με τον μηδενισμό ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, που κοστίζει 2,3 δισ. ευρώ το χρόνο του κ. Κασσελάκη, έχουν ένα κοινό παρονομαστή, που είναι τα “λεφτόδεντρα”. Ευτυχώς για την αλήθεια, δυστυχώς για όσα περάσαμε, η λογική αυτή δοκιμάστηκε στην πράξη και είδαμε που οδήγησε. Εμείς, λοιπόν, ούτε θαύματα υποσχόμαστε, ούτε να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη. Υποσχόμαστε και εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, που με σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα – με τη δύσκολη καθημερινότητα- μετρήσιμα ή κάποια από αυτά που σας είπα πριν, σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».