Τα κόμματα που διεκδικούν να ηγεμονεύσουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς δεν αποτελούν κάποια πολύπλοκη δύσκολη εξίσωση. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαθέτουν ψηφοφόρους από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο και επιθυμούν να διευρύνουν τον κύκλο τους, αυξάνοντας τις δυνάμεις τους. Το μερίδιο που της αναλογεί διαθέτει και η νεοσύστατη Νέα Αριστερά. Το πολύπλοκο είναι αν τελικά αυτά τα κόμματα θελήσουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για κάτι νέο, αλλά και ποιοι θα είναι οι εμπνευστές αυτής της πολιτικής κίνησης.

Βάσει της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης, με τη Νέα Δημοκρατία να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, ακούμε συχνά τη συζήτηση για την Κεντροαριστερά που θα έρθει για ν’ αλλάξει τα πράγματα. Μια τέτοια συζήτηση, βέβαια, είναι αρκετά ασαφής και σε πρώιμο επίπεδο. «Οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ σε πολλές απόψεις τους δεν ταυτίζονται. Έχουν διαφορετικές αντιλήψεις», σημειώνει στο podcast του Newsbeast ο Τάσος Βασιλείου. «Το βασικό στοίχημα που έχουν αυτά τα δύο κόμματα είναι να πείσουν τους εαυτούς πρώτα πως μια τέτοια σύμπραξη θα οδηγήσει σε μια εναλλακτική διακυβέρνηση», εξηγεί ο εμπορικός διευθυντής, υπεύθυνος στρατηγικής, ανάπτυξης και επικοινωνίας της εταιρείας Prorata.

Τα σημαντικότερα σημεία της συζήτησης με τον Τάσο Βασιλείου:

-Τα χαρακτηριστικά του χώρου του Κέντρου. «Το Κέντρο είναι ο χώρος όπου έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, γιατί δεν έχουν έντονη κομματική ταύτιση, συγκριτικά με αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν είτε πιο Αριστερά, είτε πιο Δεξιά. Σε πρόσφατη έρευνα που είχαμε κάνει ως εταιρεία για τον χώρο του Κέντρου, είδαμε πως η κομματική ταύτιση είναι στο 30% – την ώρα που στο υπόλοιπο κομμάτι αγγίζει το 60%. Είναι ένα μέρος της κοινωνίας το οποίο μπορεί να πάει και να ψηφίσει διαφορετικά απ’ ό,τι είχε ψηφίσει την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση».

-Μπορεί να ηγηθεί κάποιο κόμμα; «Κανένα κόμμα δεν ξεχωρίζει αυτή τη στιγμή στον χώρο της Κεντροαριστεράς με μεγάλη διαφορά. Ποια είναι, όμως, η αντίληψη που έχει η κοινωνία γι’ αυτά τα κόμματα; Ρωτώντας τους πολίτες “Ποιο κόμμα είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία;”, λίγο λιγότεροι από τους μισούς απαντούν πως είναι το ΠΑΣΟΚ. Όταν ρωτήσαμε “Ποιο κόμμα θεωρείτε πως είναι πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ;”, το ίδιο ποσοστό απάντησε πως είναι η Νέα Δημοκρατία. Όταν ρωτήσαμε “Ποιο κόμμα θεωρείτε πως είναι πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ;”, απαντάει ένα -περίπου- 40% ότι είναι η Νέα Αριστερά και ένα ποσοστό λιγότερο, στο 27%, απαντάει ότι είναι το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ένα ζήτημα ίσως και ταυτοτικό αυτή τη στιγμή για τα συγκεκριμένα κόμματα».

-Η εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις γύρω από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και τη δυνατότητα δημιουργίας κάποιου νέου φορέα. Είχαμε την κίνηση των “58”, τη δημιουργία της “Ελιάς” – βέβαια τότε απείχε ο ΣΥΡΙΖΑ απ’ όλες αυτές τις συζητήσεις γιατί υπήρχε ο αντιμνημονιακός λόγος κι ερχόταν ν’ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας. Τώρα είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπουν να πει κάποιος “εγώ ηγεμονεύω τον χώρο”. Δεν δημιουργείται η εναλλακτική απέναντι στη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το βασικό στοίχημα που έχουν αυτά τα δύο κόμματα είναι να πείσουν τους εαυτούς πρώτα πως μια τέτοια σύμπραξη θα οδηγήσει σε μια εναλλακτική διακυβέρνηση».

-Αλέξης Τσίπρας και Γιώργος Παπανδρέου θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς; «Δεν νομίζω. Μου ακούγεται ως ένα κακό σενάριο για τους ίδιους. Τα νούμερα για τη δημοτικότητα αυτών των δύο προσώπων είναι απογοητευτικά. Δεν υπάρχει το έρεισμα σε επίπεδο κοινωνίας που να δικαιολογεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου έχουν ένα πολιτικό κεφάλαιο που μπορούν να το εξαργυρώσουν με κάποιον τρόπο δημιουργώντας έναν πολιτικό φορέα για να κάνουν τη διαφορά. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την τελευταία του κίνηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το έρεισμα το οποίο ο ίδιος θεωρούσε ότι είχε. Η εικόνα του έχει φθαρεί ακόμη παραπάνω. Αν κάποιος έχει χάσει, αυτός είναι ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Γιώργος Παπανδρέου κρίθηκε κι αυτός κατεβαίνοντας για πρόεδρος στο ΠΑΣΟΚ. Κατάφερε και μπήκε στον δεύτερο γύρο με τον Νίκο Ανδρουλάκη, αλλά έχασε. Δεν βλέπω τον Γιώργο Παπανδρέου να κινείται με τέτοιες προθέσεις. Το πολιτικό του κεφάλαιο σε επίπεδο κοινωνίας δεν μπορεί αν εξαργυρωθεί με κάποιον τρόπο θετικά».

Ακούστε το podcast με τον Τάσο Βασιλείου