«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!”. Αυτό είναι το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, που ξεκινάει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ-“Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ’ όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια» αναφέρει η ΚΝΕ.

Πρώτος σταθμός του 50ου Φεστιβάλ θα είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απριλίου, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944. Στις 20:00 θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιωνής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με τίτλο: «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής. Στο Α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρ. Λεοντή σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το οποίο έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση». Στο Β’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν επιλογές από αγαπημένα τραγούδια του Χρ. Λεοντή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», το «Αχ Έρωτα», «Έρωτας Αρχάγγελος», τις «Παραστάσεις» κ.ά., που σημάδεψαν την 60χρονη διαδρομή του. Την επιμέλεια του αφιερώματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο ίδιος ο Χρήστος Λεοντής. Αφήγηση στο Α’ μέρος, που θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά], θα κάνει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μίλτος Πασχαλίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη.

Από τις 17:30 θα λειτουργούν στέκια φοιτητών, νέων εργαζομένων, έκθεση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά του 1944, καθώς και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών.