Ένα βήμα πριν την συμπόρευσή του με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται ο πρώην υπουργός Χάρης Καστανίδης, που δεν κατάφερε να εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στις τελευταίες εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023 καθώς στην Α’ Θεσσαλονίκης όπου εκλεγόταν επί χρόνια, επέλεξε να κρατήσει την έδρα του ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο κ. Καστανίδης προφανώς ενοχλήθηκε έντονα με αυτή την κίνηση του προέδρου του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης και επί μήνες σκεφτόταν πως πλέον δεν έχει μέλλον στη Χαριλάου Τρικούπη και έτσι στρέφεται τώρα προς την Κουμουνδούρου και το κόμμα του κ. Κασσελάκη.

Μάλιστα τον περασμένο Οκτώβριο ο πρώην υπουργός δήλωνε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν κερδίζει κάτι» (σ.σ. από τη δημοσκοπική πτώση του ΣΥΡΙΖΑ), προσθέτοντας με νόημα ότι «για να κερδίσεις θα πρέπει να εμπνέεις». Θυμίζουμε επίσης ότι μόλις σήμερα το μεσημέρι ο κ. Καστανίδης με ανάρτησή του στο X, επέκρινε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφορικά με τα ομόφυλα ζευγάρια, γράφοντας χαρακτηριστικά:  «Αποτελεί αβάσταχτη λογική και συνταγματική αντίφαση από τη μια να υπερασπίζεσαι την ψήφο κατά συνείδηση, μη θέτοντας θέμα κομματικής πειθαρχίας, ενώ την ίδια ώρα παρακινείς τους βουλευτές σου να απέχουν από την ψηφοφορία».