Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, Έντι Ζεμενίδης, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ είχαν δώσει το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για να ενταχθεί στο πρόγραμμα των F-35, πριν ο Μπλίνκεν συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα Χανιά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι «τα F-35, όπως λέγαμε, πάντα θα τα έπαιρνε η Ελλάδα. Τώρα ήταν με… ποια μέρα και πότε».

Εξηγώντας τη θέση του, ο κ. Ζεμενίδης είπε πως στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ «δεν φαντάστηκαν ποτέ ότι αυτή η πολιτική που συνδέσανε (τα τουρκικά F-16 με τα F-35) θα είχε τραβήξει μέχρι τώρα και πιστεύω ότι δώσανε και σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι ό,τι και να κάνετε, μέσα σε αυτό το μήνα προχωράει η διαδικασία τα F-35 για την Ελλάδα».

Επίσης, κληθείς να διευκρινίσει τι εννοεί όταν λέει «μέσα σ’ αυτό το μήνα» και αν εννοεί ότι «τον Γενάρη θα λάβει η Ελλάδα το μήνυμα για τα F-35», ο κ. Ζεμενίδης απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

«Άρα αποσυνδέονται πλήρως τα δύο ζητήματα, τα F-35 με το τουρκικό αίτημα για αναβάθμιση και αγορά F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες;», ήταν η επόμενη ερώτηση, για να έρθει και πάλι η μονολεκτική απάντηση του κ. Ζεμενίδη: «Ακριβώς». Πρόσθεσε δε πως «αν είναι έξυπνος ο Ερντογάν και θέλει να σώσει λίγο το όνομά του στην Ουάσινγκτον, θα εγκρίνει τη Σουηδία (την ένταξή της στο ΝΑΤΟ). Γιατί αν προχωρήσει η Ελλάδα με τα F-35, μετά ο κύριος Ερντογάν έχει άλλα προβλήματα. Έχει όχι μόνο τη Σουηδία, αλλά αυτό που μπορεί να είναι και το πιο σοβαρό του πρόβλημα, τώρα στην Ουάσιγκτον, η υποστήριξή του για τη Χαμάς».