Το Politico σε εκτενές άρθρο για την υπόθεση διαφθοράς στο ευρωκοινοβούλιο από το Κατάρ, αποκάλυψε τις πρώτες ανακρίσεις των εμπλεκομένων και ξεχωρίζει εκείνη της Εύας Καϊλή που υπήρξε και κεντρικό πρόσωπο.

Το politico.eu αναφέρει πως στις 10 Δεκεμβρίου 2022, η Καϊλή είπε ότι ήταν άναυδη από τις κατηγορίες. «Είμαι σε ένα σημείο που δεν αναγνωρίζω κανέναν πια, ακόμη και τον σύντροφό μου», είπε. Πίστευε ότι ο Giorgi ήταν «ιδεαλιστής, πολύ ευγενικός», προσθέτοντας ότι είχε αγωνιστεί να συνεισφέρει στα κοινά έξοδα.

Περιέγραψε την ημέρα της σύλληψής τους ως ημέρα απόλυτου πανικού: Ο σύντροφός της συνελήφθη, όπως και ο πατέρας της, ενώ κουβαλούσε μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά που του είχε δώσει.

Όταν άκουσε ότι ο Giorgi είχε συλληφθεί και το αυτοκίνητό της κατασχέθηκε, σκέφτηκε ότι είχε «ένα τροχαίο ατύχημα». Στη συνέχεια εντόπισε ένα άρθρο σε μια βελγική εφημερίδα που περιείχε το όνομα του Panzeri μαζί με την αναφορά ενός μεγάλου χρηματικού ποσού, το οποίο της θύμιζε ότι η πρώην ευρωβουλευτής είχε αφήσει μια βαλίτσα και κάποια χρήματα στο σπίτι της.

Είπε ότι φανταζόταν ότι η προέλευση των χρημάτων μπορεί να μην είναι «καλή» και ζήτησε από τον πατέρα της να τα βγάλει από το διαμέρισμά της στη βαλίτσα, μαζί με ένα τηλέφωνο και ένα φορητό υπολογιστή που βρήκε στο γραφείο του Giorgi. «Πριν από αυτό, ποτέ δεν είχα σκεφτεί την προέλευση αυτών των χρημάτων», είπε.

Αρνήθηκε ότι είναι μέλος οποιουδήποτε δικτύου. Παράλληλα, υποστήριξε πως οποιεσδήποτε αποφάσεις της που θα μπορούσαν να είναι ευνοϊκές για το Κατάρ, στη πραγματικότητα ήταν επίσημη θέση για λογαριασμό των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που επιθυμούσαν να οικοδομήσουν μια σχέση με μια χώρα πλούσια σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Σε μια δεύτερη ανάκριση, εννέα ημέρες αργότερα, η αστυνομία σημείωσε τις τσάντες και τα μετρητά. Η Εύα Καϊλή είπε ότι γέμισε τη βαλίτσα του Panzeri με χρήματα από το χρηματοκιβώτιο του Giorgi. Ήξερε ποια χρήματα ήταν του Panzeri γιατί τα κρατούσε δεσμευμένα, ενώ ο Giorgi κρατούσε τα μετρητά του χύμα. Περιέγραψε μια άλλη τσάντα στο χρηματοκιβώτιο – τη δική της – που περιείχε περίπου 30.000 έως 40.000 ευρώ. Την κράτησε έτοιμη προληπτικά, είπε, «σε περίπτωση πυρηνικής επίθεσης».