Μια σημαντική ευκαιρία είναι αυτή για την κυβέρνηση αν όχι να επιλύσει διαφορές δεκαετιών με την Τουρκία, να διατηρήσει αυτό το κλίμα νηνεμίας και να μπουν οι βάσεις έτσι ώστε η μια πλευρά να μην αντιμετωπίζει την άλλη με καχυποψία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν είναι αιθεροβάμων ούτε και αφελής αλλά παράλληλα είναι συγκρατημένα αισιόδοξος. Άλλωστε μετά από δυο συναντήσεις με τον Ερντογάν -σε σύντομο χρονικό διάστημα – είναι ο μόνος που μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και αίσθηση των προθέσεων της άλλης πλευράς.

Τα βήματα λοιπόν για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων έγκεινται και στην ανάγκη της γειτονικής μας χώρας να χτίσει εκ νέου γέφυρες με την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Βέβαια οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πολλές και ραγδαίες και ανατρέπουν από τη μια στιγμή στην άλλη ισορροπίες και συσχετισμούς.

Για παράδειγμα, όλα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στη Μέση Ανατολή δεν μπορεί να μην τα βάλει κανείς στο κάδρο και των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Ελλάδα καταδίκασε από την πρώτη στιγμή τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ και η Τουρκία η οποία βρισκόταν σε φάση εξομάλυνσης των σχέσεών της με την κυβέρνηση Νετανιάχου είχε αρχικά μια μουδιασμένη και με αποστάσεις αντίδραση.

Κανείς όμως δεν γνωρίζει ποια θα είναι η συνέχεια και με φόντο μια επαπειλούμενη πετρελαϊκή κρίση.

Όπως και να έχει Αθήνα και Άγκυρα – και ειδικά η τελευταία – έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος συμπόρευσης.

Και θεωρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική η πρόσκληση που έλαβε και αποδέχθηκε ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Νέας Δημοκρατίας Τάσος Χατζηβασιλείου, ως εκπρόσωπος του πρωθυπουργού για το συνέδριο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν.

Αναμφίβολα, ο δρόμος είναι μακρύς. Όμως, ορθώς όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα ελληνοτουρκικά έχει μπει μπροστά η θετική ατζέντα η οποία θα προετοιμαστεί στα μέσα Οκτωβρίου με το ραντεβού του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη επίσης με τον Μπουράκ Ακτσαπάρ και θα επισφραγιστεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Θέματα που δεν «καίνε» όπως η συνεργασία στις μεταφορές, στο περιβάλλον, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στον τουρισμό μπορούν εύκολα να φέρουν κοντά τις δυο χώρες. Ας μην ξεχνάμε ότι όπως παραδέχονται και ανώτατοι οικονομικοί παράγοντες στην Ελλάδα και την Τουρκία ακόμα δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως το όφελος που έχει προκύψει για τις δυο χώρες από το γεγονός ότι ζούμε περίπου επτά μήνες χωρίς παραβιάσεις, σε καθεστώς ήρεμων νερών.

Ενδιαφέρον επίσης έχει και ο πολιτικός διάλογος με μια πολύπειρη διπλωμάτη την υφυπουργό Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου να είναι στο τιμόνι του. Το ραντεβού με τον Τούρκο ομόλογο της Μπουράκ Ακτσαπάρ, έχει κλειστεί για τις 16 Οκτωβρίου.

Εν κατακλείδι, κανείς δεν μπορεί να περιμένει να επιλυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη η μια μεγάλη διαφορά της Ελλάδας με την Τουρκία που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών – υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ- στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως, θα αποτελεί μεγάλο επίτευγμα τα βήματα αυτά της επαναπροσέγγισης να αποδώσουν καρπούς και να συνεχιστεί η περίοδος νηνεμίας…

Γεωργία Αθ. ΑΣκιτζή, Δημοσιογράφος – Πολιτική συντάκτρια