Αίτημα για διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, τις ευθύνες της κυβέρνησης, όπως είπε, και την ανάγκη ενός σχεδίου ανάκαμψης της Θεσσαλίας, θα καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, όπως προανήγγειλε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομα΄δας του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.

Σημείωσε ότι «η ευθύνη έχει κομματικό ονοματεπώνυμο -και είναι κολοσσιαία». «Υπάρχουν ευθύνες και ειναι κολοσσιαίες, οι ευθύνες είναι προσωπικά του κ. Μητσοτάκη, των υπουργών του κ. Μητσοτάκη και της περιφέρειας Θεσσαλίας. Κι αυτό καταγράφεται δημόσια και μπορεί να αξιοποιηθεί προς κάθε πλευρά», είπε.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει σήμερα την πρωτοβουλία και θα καταθέσει αίτημα για τη διεξαγωγή συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα αδιέξοδα της ΝΔ που μας έφεραν ως εδώ, για τις ευθύνες που δυστυχώς δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα, αλλά και το τι πρέπει να κάνουμε σήμερα και αύριο για να στηρίξουμε τον τόπο, να δώσουμε προτάσεις για το σήμερα και ένα σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλίας», ανακοίνωσε.

Τόνισε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ότι «δεν υποτιμούμε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή, θεωρούμε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο στον κοινοβουλευτικό διάλογο να αποκαλυφθούν ζητήματα». Όμως, πρόσθεσε, «επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι γνωρίζουμε τις ευθύνες -πιθανά να προκύψει και άλλη ανάγνωση- γνωρίζουμε και την κλιματική κρίση, γνωρίζουμε όμως και την αδράνεια και τις ελλείψεις και οφείλουμε να προσθέσουμε με το επίπεδο των πολιτικών αρχηγών μια άλλη συζήτηση που πρέπει να γίνει στη Βουλή άμεσα». Διότι, τόνισε, «δεν μπορούμε να περιμένουμε, οι άνθρωποι δεν έχουν αύριο στην περιοχή και ήδη απειλείται αποχώρηση τους από τη Θεσσαλία».

Είπε ότι η κρίση πολιτικής προστασίας συνεχίζεται και πρέπει να υπάρχει αντίστοιχο επίπεδο συντονισμού. Τόνισε ότι ο πρώτος κίνδυνος αφορά στη δημόσια υγεία, την επιβίωση. Στο σχέδιο πολιτικής προστασίας απαιτείται σχέδιο έκτακτης ανάγκης στη δημόσια υγεία που να έχει συντονιστικό κέντρο, άμεσες προμήθειες στον πληθυσμό, θεσμούς και δομές προετοιμασμένες. Δεν υπάρχει μηχανισμός στην περιοχή, είπε. Τόνισε ότι απαιτείται απομάκρυνση των αποβλήτων και νεκρών ζώων, ψεκασμοί και για τα κουνούπια. Πρόσθεσε ότι απαιτείται γρήγορη αποκατάσταση των υγειονομικών και άλλων βασικών υποδομών, τις οδικές συνδέσεις, της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης, των ρηγμάτων στα αντιπλημμυρικά αναχώματα, εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Τόνισε ότι υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τη στέγαση και τη σίτιση.

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι υπάρχει και το ζήτημα του κόστους, εκφράζοντας την «πολύ μεγάλη ανησυχία» του για το αν μπορεί να το διαχειριστεί η κυβέρνηση. Διότι, είπε, προκύπτει ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης η απορρόφηση για αντιπλημμυρικά έργα από την κυβέρνηση ήταν 0%, για τη δασοπροστασία 2,46%, για την πολιτική προστασία κι πρόληψη 0,52%. Συνολικά στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης για πολιτική προστασία 0,5% και μαθαίνουμε ότι απεντάσσονται αντιπλημμυρικά έργα από το ταμείο. «Μαθαίνουμε όμως ότι στη συζήτηση που έκανε ο άριστους κ. Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες όχι απλά δεν κέρδισε νέους πόρους, αλλά του επέδειξαν ότι δεν έχει απορροφήσει πόρους και συζήτησαν για το πώς πόρους της χώρας μας θα τους ανακατανείμουν για να τους πάρει η χώρα μας για μια καταστροφή».

Επιπλέον ρώτησε αν η χώρα έχει κάνει κάτι σωστό για να κερδίσουμε επιπλέον πόρους, τονίζοντας ότι κατέθεσε προσωπικά σήμερα ερώτηση προς τον κ. Μητσοτάκη με αίτημα κατάθεσης εγγράφων που να αποδεικνύουν ότι έγκαιρα είχε εντοπίσει ποια είναι ποσοτικοποίηση της ζημίας και είχε αιτηθεί στα συγκεκριμένα και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ πρώτον, την εκταμίευση συγκεκριμένου ποσού και, δεύτερον, πιθανά την πρόταση δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων». «Περιμένουμε λοιπόν αποδείξεις κ. Μητσοτάκη και σύντομα», είπε, «δώστε μας αύριο τα έγγραφα που έχετε καταθέσει για να υποστηρίξετε την πατρίδα μας, αλλιώς θα είναι υποκρισία όλο αυτό το παιχνίδι».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι υπάρχει και θέμα πολιτικής συζήτησης για το «πώς φτάσαμε ως εδώ, γιατί ειναι αθωράκιστη η χώρα σήμερα στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες». «Η κλιματική κρίση ειναι πραγματικότητα, αλλά δεν είναι άλλοθι», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς και οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες απέδειξαν ότι υπάρχει οξύτατο πρόβλημα ανεπάρκειας και στη χώρα και την κυβέρνηση».

Είπε ότι η πολιτική προστασία δεν έλαβε υπόψη τις προβλέψεις και της ΕΜΥ και του Αστεροσκοπείου, ότι βλέπουμε διαγκωνισμούς υπουργών για το ποιος έχει την ευθύνη ή των υπουργών με τον κ. Αγοραστό. «Ξεχνάτε ότι είστε στο ίδιο κόμμα; Η ευθύνη έχει κομματικό ονοματεπώνυμο και είναι κολοσσιαία», ανέφερε. Σχολίασε ότι δεν είναι αριστεία το να μην έχουν αναθεωρηθεί ακόμη τα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας (ΣΔΚΠ) που έπρεπε να παραδοθούν στην Ευρώπη το 2021 και πως το ίδιο ισχύει και με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ), όπως επίσης και με τα παραδοτέα του 2018.

Είπε ότι ήταν εν γνώση της Πολιτικής Προστασίας το ΣΔΚΠ του ‘18, καταθέτοντας έγγραφο του Οκτωβρίου 2022 του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας που αναφέρεται στο σχέδιο ΔΑΡΔΑΝΟΣ 2. Ρώτησε τι έκανε όμως γι’ αυτό το ΣΔΚΠ η κυβέρνηση, παραθέτοντας απόσπασμα από έκθεση του 2022 για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος κατά το οποίο η ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης του σχεδίου δεν είχε ξεκινήσει μέχρι τη συγγραφή του εν λόγω εγγράφου.

Ο κ. Φάμελλος έδειξε χάρτη του πλημμυρικού κινδύνου για τη Θεσσαλία «που είχαμε παραδώσει το 2018» και που όπως είπε, δείχνει ότι ο πλημμυρικός κίνδυνος εντοπίζεται στις ζώνες που πλημμύρισαν σήμερα. «’Αρα η πολιτική προστασία εγγράφως δηλώνει ότι γνώριζε» και «παρότι η ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο είχαν εγγράφως προειδοποιήσει για το φαινόμενο, ούτε σχέδιο πολιτικής προστασίας υπήρχε παρότι ήταν γνωστή, εντοπισμένο και αποδεκτή η ζώνη κινδύνου». Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν είναι αριστεία το ότι είναι σε αναστολή ο νόμος της πολιτικής προστασίας του 2020, ότι το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης δεν έχει οργανόγραμμα, ούτε να διαφωνεί η Πολιτεία με την επιστήμη.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η κυβέρνηση οφείλει να διαχειρίζεται τους πόρους με διαφάνεια, λογοδοσία και συμμετοχή της κοινωνίας και των πολιτών.

«Θέλετε να κάνετε την κρίση της Θεσσαλίας ευκαιρία με απευθείας αναθέσεις»

Για την τροπολογία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα, είπε μεταξύ άλλων ότι στο πρώτο άρθρο είναι μια ευκαιρία για απευθείας αναθέσεις. Είπε ότι υπάρχει διαδικασία για την επίλυση άμεσων ζητημάτων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά «ψάχνετε μια διαδικασία για να ενοποιήσετε μη ομοειδή έργα και να τα αναθέσετε σε μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες». «Θέλετε να κάνετε την κρίση της Θεσσαλίας ευκαιρία», σχολίασε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο ανάκαμψης της Θεσσαλίας, τονίζοντας την αναγκαιότητα αποζημιώσεων -και άμεσης προκαταβολής- και του αγροτικού εισοδήματος και του κεφαλαίου αγροτικού, γεωργικού ή κτηνοτροφικού. Σημείωσε επίσης την αναγκαιότητα στελέχωσης της Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε ειδικότερα ότι χρειάζεται η τήρηση των υποχρεώσεων της χώρας έναντι του ευρωπαϊκού κράτους δικαίου και των προβλέψεων, νέο μοντέλο πολιτικής προστασίας, σχέδιο για τη Θεσσαλία που απαιτεί όχι μόνο αποκατάσταση εισοδήματος αλλά και σχεδιασμό οικονομίας λαμβάνοντας υπόψη το δημογραφικό και την ανθεκτικότητα.

«Το σημαντικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει εμπειρία, την έχει παρουσιάσει στην κοινωνία και είναι στη διάθεση της Πολιτείας. Το ζήτημα είναι γιατί πάτε την Ελλάδα προς τα πίσω», είπε.

Για την αλλαγή προγράμματος στη ΔΕΘ

Σχολίασε ότι όμως η κυβέρνηση δεν θέλει συζήτηση για όλα αυτά και πως «η απαράδεκτη μεθόδευση που κάνατε στη ΔΕΘ είναι απόδειξη ότι δεν σέβεστε ούτε την δεοντολογία, ούτε τη δημοκρατία, ούτε την κριτική και δεν θα το αφήσουμε αυτό να περάσει έτσι». Είπε ότι με την επιλογή του κ. Μητσοτάκη να πάει στη ΔΕΘ με το «έτσι θέλω» το ερχόμενο Σάββατο, «δεν μας επέτρεψε με ευθύνη και της διοίκησης της Έκθεσης να απευθυνθούμε στους παραγωγικούς φορείς και την κοινωνία». Τόνισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα απευθυνθεί στους φορείς της Θεσσαλονίκης και την κοινωνία, γιατί οφείλουμε πέρα από τις μεθοδεύσεις σας να αναδείξουμε τις ανεπάρκειες σας και ότι υπάρχει διέξοδος».

Για την υποψηφιότητα Κασιδιάρη και την τροπολογία περί άρση ασυλίας τρων τραπεζιτών

Μιλώντας για άλλα ζητήματα, ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θεωρεί ότι «οι καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι στην Αυτοδιοίκηση και έχει ευθύνη η κυβέρνηση γιατί δεν δέχτηκε προς συζήτηση είτε τη δική μας πρόταση νόμου είτε του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ.». Για το ζήτημα με τη χρηματοδότηση σημείωσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι δεν μπορεί εμμέσως ή άμεσα -κανείς δεν ξέρει- να χρηματοδοτούνται πολιτικές που συνδέονται με τους νεοναζί και εγκλήματα. Τόνισε ότι «εμείς θεωρούμε ότι αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει στη Βουλή, όμως το ερώτημα ειναι αν θέλει η ΝΔ να κάνουμε αυτή τη συζήτηση». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν πήρε πολιτική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό του καταδικασμένου νεοναζί εγκληματία από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και δεν δέχεται να πάρει πρωτοβουλία για τη χρηματοδότηση εμμέσως ή άμεσα των νεοφασιστικών ιδεών». Σημείωσε ότι αυτό χρήζει απάντηση από τον πρωθυπουργό.

Αναφερθείς στην τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για την άρση ασυλίας των τραπεζιτών «που δόθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ για το έγκλημα της απιστίας», ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι συμφωνεί απολύτως με τις δηλώσεις που είχε κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης στις προγραμματικές δηλώσεις. Πρόσθεσε ότι την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε δηλώσει ότι ο κ. Φλωρίδης εκφράζει προσωπικές απόψεις. Είπε ότι εδώ προκύπτει μείζον πολιτικό ζήτημα: «Είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης στις προγραμματικές δηλώσεις τις κυβέρνησης να εκφράζει προσωπικές απόψεις-δεσμεύσεις και αυτές να μην έρχονται για νομοθέτηση γιατί του τραβάει το αυτί το διευθυντήριο της κυβέρνησης;». «Κύριε υπουργέ αναρωτιέμαι αν η πολιτική σας άποψη και η δεοντολογία σας επιτρέπει να παραμένετε στη θέση αυτή ενώ σας τραβήξαν τ’ αυτί», πρόσθεσε. Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι αυτό που νοιάζει την κοινωνία είναι αν θα κάνει αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει η άρση της ασυλίας των τραπεζιτών.