Τελευταία μεγάλου μήκους ειδική η 12η του αγώνα, σημαδεύτηκε από την μεγαλύτερη ανατροπή ως τώρα στην κατάταξη.

Ο τερματισμός μετά από 699 χλμ από το El Salvador ως τη La Serena (τα 450 ειδική) έφερε και ανακατατάξεις στην κορυφή, αφήνοντας με την πιο πικρή γεύση κάποιους από τους οδηγούς.

Το έργο του Marc Coma έγινε πλέον πολύ απλούστερο καθώς ο βασικός και μοναδικός όπως εξελίχθηκε ο αγώνας, αντίπαλός του, ο Joan Barreda έχασε περισσότερο από 2,5 ώρες αντιμετωπίζοντας ένα πρόβλημα με τα ηλεκτρικά της Honda του.

Ο Barreda πλέον συνεχίζει για την τιμή των όπλων, 3 ώρες πίσω από τον πρώτο, στην 7η θέση της γενικής.

«Είχα ηλεκτρικά προβλήματα. Η μοτοσυκλέτα δεν δούλευε σωστά και η μπαταρία άδειασε. Ήταν πολύ δύσκολο. Έπρεπε να προσπαθήσω πολύ για να φτάσω στο τέλος. Τώρα χάθηκαν όλα και θα πάω απλά για τον τερματισμό. Αυτό ήταν», δήλωσε απογοητευμένος ο Barreda.

Ο Coma, τερματίζοντας 2ος την ειδική έχει πια μια διαφορά σχεδόν δύο ωρών από τον δεύτερο πλέον στη γενική, Jordi Viladoms κάνοντας το 1-2 για την ΚΤΜ.

«Σήμερα είχαμε και πάλι μια μεγάλη ειδική, 350 km. Τελειώσαμε με τους αμμόλοφους του Copiapo. Που σημαίνει ότι ήταν ζόρικα και με δύσκολη πλοήγηση. Ξέρουμε από το παρελθόν ότι η ειδική φέρνει ανακατατάξεις, όμως είμαι εδώ και είμαι χαρούμενος φυσικά. Έμεινα με τον Cyril όλη την ημέρα και έφτασα στον τερματισμό χωρίς προβλήματα.» δήλωσε περιχαρής ο Coma.

«Φυσικά υπήρχαν πάντα μικρολαθάκια που μας δυσκόλευαν να βρούμε τα waypoint (σημεία υποχρεωτικής διέλευσης). Για αύριο μένουν 150 χλμ και είναι αρκετά να συμβεί οτιδήποτε. Είναι πια σαν να παλεύω με τον εαυτό μου ώστε να μείνω συγκεντρωμένος, ταυτόχρονα να πιέζω κάθε ημέρα και να ακολουθώ την τακτική που με έφερε εδώ. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω και πάλι.»

Ο Cyril Despres, κέρδισε την 2η ειδική του στον αγώνα 2’17’’ μπροστά από τον Coma, και ανέβηκε 2 θέσεις στη γενική φτάνοντας πιά 4ος! «Ήταν μια ωραία ειδική. Γρήγορη στην αρχή, με πολλά βράχια, και στη συνέχεια με δύσκολη πλοήγηση στο τελευταίο κομμάτι», είπε ο Despres. «Μου άρεσε που άνοιγα το δρόμο και ευχαριστήθηκα την ημέρα, κάτι που ήταν σημαντικό για εμένα».

Ο Γάλλος πολυνίκης του Dakar έχει πλέον βλέψεις ακόμη και για την 2η θέση στην τελική κατάταξη. Μόλις 3’45” τον χωρίζουν από την 3η θέση και 15 λεπτά από την δεύτερη…

Ο συναθλητής του Despres στην ομάδα της Yamaha, Olivier Pain ήταν 3ος στην ειδική και ανέβηκε προσωρινά στο πολυπόθητο για τον ίδιο, βάθρο, στην 3η θέση. Αν μείνει εκεί θα είναι το καλύτερο αποτέλεσμα της καριέρας του σε Dakar.

«Μόλις 15 χιλιόμετρα από τον τερματισμό ξαφνιάστηκα σε μία πετρώδη ανηφόρα και σε μια στροφή έπεσα. Στράβωσε το τιμόνι και μετά η οδήγηση δεν ήταν πια εύκολη με αποτέλεσμα να πέσω μερικές φορές ακόμη. Έχω τραυματιστεί λίγο στον προσαγωγό, όμως είμαι ακόμη εδώ και δεν έχασα πολύ χρόνο σε σχέση με τον Cyril,» δήλωσε ο Pain.

«Ήταν ένα μικρό λάθος που ελπίζω να μην έχει συνέπειες στον υπόλοιπο του αγώνα. Δεν θέλω να χάνω άδικα χρόνο. Είναι κρίμα μια απροσεξία της στιγμής να κοστίζει πολύ. Ο αγώνας μπορεί ξαφνικά να αλλάξει εντελώς.» συμπλήρωσε.

Στα quad ο Ignacio Casale πήρε άλλη μία δύσκολη νίκη, μπροστά από τον Ολλανδό Sebastian Husseini, που τερμάτισε την ειδική 5’05” πιο πίσω. Στη γενική η διαφορά από τον δεύτερο, Rafal Sonik μεγάλωσε ακόμη περισσότερο σε βαθμό που μόνο η εγκατάλειψη μπορεί πια να στερήσει τη νίκη από τον Χιλιανό.

Στα αυτοκίνητα το καζάνι βράζει όλο και πιο πολύ, ακόμη και εντός της ομάδας των Mini. Παρότι οι οδηγίες από την ομάδα μίλαγαν για συγκρατημένο αγώνα, το τρίο των πρωτοπόρων πήγαιναν τέρμα γκάζι. Σαν μια μικρή «επανάσταση» οι οδηγοί προτίμησαν να δώσουν έναν καθαρό αγώνα.

Όταν μάλιστα ο Nani Roma, πλησίασε τον Stéphane Peterhansel και αυτός άνοιξε δρόμο να περάσει –σύμφωνα με τις οδηγίες- ο Roma αρνήθηκε να περάσει. Συνέχισε ιπποτικά πίσω του μέχρι 500 μέτρα από τον τερματισμό οπότε και «ακολούθησε» τις οδηγίες της ομάδας.

Το αποτέλεσμα ήταν όχι μόνο να παίξει έντιμα το παιχνίδι αλλά και να χάσει την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη! Έτσι ο Stéphane Peterhansel κερδίζοντας την 65η νίκη ειδικής στην καριέρα του, προηγείται και πάλι του αγώνα με διαφορά μόλις 26 δευτερολέπτων.

Στα φορτηγά ο Gerard De Rooy θορυβημένος από την απώλεια της πρώτης θέσης στη γενική τα έδωσε όλα και κέρδισε την 3η φετινή του ειδική. Ο Andrey Karginov, ήταν δεύτερος, εξακολουθεί όμως να προηγείται στη γενική κατά 7’25” από τον De Rooy.

Αποτελέσματα 12ης ειδικής, El Salvador – La Serena 350 χλμ

Θέση Οδηγός Χώρα Εταιρεία Χρόνος

1 DESPRES FRA YAMAHA 03:58:18
2 COMA ESP KTM +00:02:17
3 PAIN FRA YAMAHA +00:05:53
4 RODRIGUES PRT HONDA +00:07:21
5 VILADOMS ESP KTM +00:09:10
6 GOUET CHL HONDA +00:09:52
7 PRZYGONSKI POL KTM +00:10:45
8 CASTEU FRA KTM +00:11:03
9 JAKES SVK KTM +00:12:04
10 PIZZOLITO ARG HONDA +00:12:49

Γενική κατάταξη μετά από 12 ειδικές

Θέση Οδηγός Χώρα Εταιρεία Χρόνος
1 COMA ESP KTM 52:40:16
2 VILADOMS ESP KTM +01:59:49
3 PAIN FRA YAMAHA +02:10:16
4 DESPRES FRA YAMAHA +02:14:01
5 RODRIGUES PRT HONDA +02:20:39
6 PRZYGONSKI POL KTM +02:37:23
7 BARREDA BORT ESP HONDA +03:04:54
8 GOUET CHL HONDA +03:17:10
9 SVITKO SVK KTM +03:52:45
10 CASTEU FRA KTM +04:01:42