Με ρεκόρ πίστας ο οδηγός της Repsol Honda ήταν ο ταχύτερος στις κατατακτήριες δοκιμές του 18ου και τελευταίου αγώνα MotoGP για το 2012. Θα ξεκινήσει από την 1η θέση και δίπλα του οι Jorge Lorenzo και Casey Stoner.

Στην πίστα Ricardo Tormo της Valencia, o Pedrosa σταμάτησε το χρονόμετρο στο 1’30.844 και ήταν o μόνος που κατέβηκε κάτω από το 1’.31, αξιοποιώντας και την νέα άσφαλτο που απέκτησε η ισπανική πίστα. Ο ήδη παγκόσμιος πρωταθλητής Jorge Lorenzo ήταν ο 2ος ταχύτερος και έχει δηλώσει ότι τώρα που δεν έχει να χάσει κάτι, θα πάρει περισσότερα ρίσκα στον αυριανό αγώνα κυνηγώντας τη νίκη.

Ο ως τώρα Νο1 της Honda, Casey Stoner θα ξεκινήσει τον τελευταίο αγώνα της καριέρας του — καθώς αποσύρεται – από την 3η θέση της σχάρας. Έδειχνε ότι είναι ικανός για την pole position στο μεγαλύτερο μέρος της περιόδου, όμως δεν μπόρεσε να ακολουθήσει τον ρυθμό των δύο ισπανών στους τελευταίους γύρους. Παραπονέθηκε μάλιστα και για την ομοιογένεια του νέου ασφαλτοτάπητα…

Ο οδηγός της Monster Yamaha Tech, Cal Crutchlow ήταν η δεύτερη ταχύτερη Yamaha σημειώνοντας τον 4ο χρόνο και κυνηγά πλέον το Νο5 για το 2013, –αν και έχει λίγες μόνο πιθανότητες. Ο Stefan Bradl της LCR Honda ήταν 5ος ταχύτερος αφήνοντας οριακά πίσω του (για 4 εκατοστά του δευτερ.) τον Andrea Dovizioso, που θα κάνει τον τελευταίο του αγώνα με την δορυφορική Yamaha.

Ο Nicky Hayden ήταν ο ταχύτερος με Ducati στην 7η θέση, μετά από πολλές προσπάθειες να βρει τις καλύτερες ρυθμίσεις. Στην ίδια σειρά εκκίνησης, μία θέση πιο πίσω, ο Álvaro Bautista της San Carlo Gresini, που εξακολουθεί να έχει θέματα με το μπροστινό σύστημα της Honda RC213V του και τις ρυθμίσεις.

Ο Héctor Barberá της Pramac Racing συμπληρώνει την τρίτη σειρά εκκίνησης με την 2η Ducati της κατάταξης. Πρώτο CRT ήταν ο Aleix Espargaró της Power Electronics Aspar στην 10η θέση, κάτι που του δίνει ένα προβάδισμα για τον άτυπο τίτλο μεταξύ των CRT τον οποίο και θα διεκδικήσει στον αγώνα.

Με μία από τις πιο απογοητευτικές εμφανίσεις του ο Valentino Rossi θα αποχαιρετήσει την εργοστασιακή Ducati μετά από δύο δύσκολα χρόνια ξεκινώντας από την 11η θέση. Έκανε χρόνο 2 δευτ. πιο αργό από του Pedrosa ενώ ήταν πίσω ακόμη και από την CRT του Esparagrό.