Έξυπνο φως «στοπ» για τις μοτοσυκλέτες

Ανάβει σε κάθε επιβράδυνση του δικύκλου


ΜΟΤΟ
16:40
21/05/2013
Έξυπνο φως «στοπ» για τις μοτοσυκλέτες
2
loading

Ο Fausin Mdisa είναι ένας σχεδιαστής που ζει στην Καλιφόρνια. Είναι μοτοσυκλετιστής και μία ωραία ημέρα οδηγούσε σε κάποιον αυτοκινητόδρομο του San Diego.

Χρειάστηκε κάποια στιγμή να μειώσει ταχύτητα για να βγει από τον αυτοκινητόδρομο και το έκανε χωρίς να χρησιμοποιήσει τα φρένα του, αλλά μόνον κατεβάζοντας ταχύτητες. Οπότε φυσικά το στοπ δεν άναψε για να προειδοποιήσει τους ακολουθούντες οδηγούς, με αποτέλεσμα το αυτοκίνητο πίσω του σχεδόν να τον εμβολίσει.

Η εμπειρία τον προβλημάτισε. Κάθισε και το σκέφτηκε και στο τέλος ο Mdisa αποφάσισε να συνεργαστεί με τους Jesse Thomas και Trinh Le για να βγάλουν στην αγορά τα Vololights. Πρόκειται για ένα σύστημα πίσω στοπ που ενεργοποείται πάντα όταν επιβραδύνει η μοτοσυκλέτα, ανεξάρτητα αν αυτό συμβαίνει με χρήση των φρένων ή όχι.

Το σύστημα τοποθετείται σε μία ειδικά κατασκευασμένη βάση, ίδια σε σχήμα και διαστάσεις με αυτές που χρησιμοποιούνται για την τοποθέτηση των πινακίδων κυκλοφορίας.

Στο πλαίσιο αυτής της βάσης έχουν ενσωματωθεί οκτώ φωτεινές δίοδοι (LED), ένας μικροεπεξεργαστής και ένα επιταχυνσιόμετρο τριών αξόνων. Ένα λευκό LED παρέχει επίσης (διαρκή) φωτισμό στην πινακίδα.

Ο μοτοσυκλετιστής μπορεί να ρυθμίσει το σύστημα μετά την αγορά του, ώστε να ταιριάζει στο προσωπικό του στυλ οδήγησης. Μετά τα Vololights είναι σε θέση να διακρίνουν την όποια μείωση ταχύτητας, είτε λόγω κατεβάσματος, είτε λόγω χρήσης των φρένων, είτε απλά λόγω κλεισίματος του γκαζιού.

Αν η ένταση της επιβράδυνσης υποδηλώνει ένα κανονικό φρενάρισμα, οι δύο σειρές από 4 LED του συστήματος αναβοσβήνουν εναλλάξ, με ρυθμό 2 φορές το δευτερόλεπτο. Αν η επιβράδυνση είναι πολύ έντονη, ο ρυθμός επιταχύνεται στις 5 αναλαμπές ανά δευτερόλεπτο, ειδοποιώντας τους οδηγούς που ακολουθούν να επιβραδύνουν και αυτοί πιο έντονα.

Ένας αλγόριθμος ενσωματωμένος στον μικροεπεξεργαστή, τού επιτρέπει να διακρίνει τις περιπτώσεις που ο αναβάτης χρησιμοποιεί οπωσδήποτε τα φρένα, όπως όταν η επιβράδυνση συμβαίνει σε έναν ιδιαίτερα κατωφερή δρόμο.

Οι τρεις σχεδιαστές προσπαθούν τώρα μέσω του Kickstarter να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να βγάλουν το σύστημα Vololights στην παραγωγή. Επενδύοντας 79 αμερικάνικα δολάρια, μπορείτε να αποκτήσετε και σεις το δικό σας «έξυπνο στοπ», όταν βέβαια και εφόσον βγει στην παραγωγή.

Δείτε στο βίντεο την περιγραφή της ιδέας και τον τρόπο που λειτουργεί...


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar 665

    Μου αρέσει η ιδέα αλλά όχι η υλοποίηση... Η πινακίδα που αναβοσβήνει ενώ το στοπ παραμένει σβηστό, δεν είναι κάτι που όλοι θα μεταφράσουν σε \"φρενάρει\", η γνώση ότι αναβοσβήνει γρηγορότερα σε μεγαλύτερες επιβραδύνσεις θα υπάρχει μόνο σε όσους τους έχει απασχολήσει - πολύ - το προϊόν. Ιδανικά θα ήθελα τον αισθητήρα επιβράδυνσης να συνδέεται με το στοπ και από κάποιο κλάσμα G και πάνω να ανάβει το στοπ κανονικά. Μέχρι τότε, ας θυμόμαστε να \"τσιμπάμε\" λίγο το φρένο, ίσα για να ανάβει το στοπ, κατά τις επιβραδύνσεις όπως επίσης να ελέγχουμε τους καθρέφτες μας συνεχώς. Η μοτοσυκλέτα πάσχει στον τομέα της παθητικής ασφάλειας οπότε η επαγρύπνηση, η αντίληψη, οι ικανότητες και η τεχνολογία είναι αυτές που θα πρέπει να καλύψουν το κενό.

  2. avatar loop46

    μια αλλη ιδεα ειναι να προειδοποιει το φως το ποσο εντονα φρεναρεις, αν πατησεις τα φρενα αποτομα να αναβει περισσοτερο το κολωφαναρο και αν απλως χαιδεψεις την μανετα για να επιβραδυνεις σταδιακα απλως να φαινεται...
    τωρα με τα led και με τα accelerometer ειναι πιο ευκολο απο ποτε...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει