Στην παρέα του «The 2Night Show» της Δευτέρας (29/5), καλεσμένος του Γρηγόρης Αρναούτογλου βρέθηκε ο Γιάννης Λουλούδης. Ο 19χρονος επιχειρηματίας από την Κάρπαθο, που «αναστάτωσε» το διαδίκτυο, αλλά και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ με την ευρηματική του ιδέα να δημιουργήσει τα αθλητικά παπούτσια «Μπασόκ», μοιράστηκε ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες της επιχειρηματικής και προσωπικής του διαδρομής.

Πώς κατάφερε να πετύχει αυτό που είχε στο μυαλό του στην ηλικία των 13 ετών;

«Από μικρός δεν το είχα πολύ με τα βιβλία και τα διαβάσματα, το προσπάθησα, αλλά το σταμάτησα, δεν πήγε. Ξεκίνησα 13 ετών να πουλάω αθλητικά παπούτσια. Έβλεπα πολύ αμερικάνικο Youtube. Ήθελα να πάρω τα ρούχα που έβλεπα να φοράνε οι you tubers, μόνο ένα φούτερ έκανε 600 ευρώ. Είπα στον μπαμπά μου, να μου το πάρει και δεν μου το έπαιρνε. Μετά έψαξα να δω αν μπορώ να το βρω πιο φθηνά και στη λιανική το είχε 160 ευρώ και σκέφτηκα να το πάρω και να το πουλήσω μετά. Ζήτησα ξανά από τον πατέρας μου να μου δώσει 800-1000 ευρώ για να προσπαθήσω να πάρω ρούχα σε λιανική τιμή και να τα μεταπουλήσω, αλλά δεν με πίστευε, δεν μου τα έδωσε. Τα ζήτησα στη συνέχεια τα χρήματα από τον παππού μου μαζί και ένα λάπτοπ για τη δουλειά. Μου τα έδωσε και έτσι ξεκίνησα. Στην πρώτη προσπάθεια έχασα 400 ευρώ, γιατί δεν πρόλαβα να πάρω αυτά που ήθελα. Δεν μπόρεσα να πουλήσω κάποιες κάλτσες και μποξεράκια που ήταν τα μόνα που κατάφερα να αγοράσω και τα φόρεσα εγώ. Μην πιστεύοντας ακόμη ο πατέρας μου ότι μπορώ να πουλήσω τα πράγματα που θα αγόραζα, μου είπε ότι θα μου έδινε 1000 ευρώ αν έκανα κάποια πώληση. Έτσι βρήκα ένα παπούτσι στα 180 ευρώ, το καθάρισα και το πούλησα στα 360. Παίρνω πράγματα και τα κάνω μεταπώληση» είπε αρχικά.

Πόσες χιλιάδες ευρώ κόστισαν τα πιο ακριβά παπούτσια που έχει πουλήσει;

«Έχω πουλήσει συλλεκτικά παπούτσια μέχρι και 70.000 και 100.000 ευρώ. Υπάρχουν μερικά παπούτσια που έχουν ακραίες τιμές, αν είναι φτιαγμένα για έναν αθλητή ή έναν τραγουδιστή. Εγώ είχα στην κατοχή μου τα “Usher Jordan 9” που ήταν ένα στον κόσμο γιατί ουσιαστικά ήταν ένα δείγμα από τα οχτώ ζευγάρια που βγήκαν συνολικά παγκοσμίως για φίλους και συγγενείς του Usher (διάσημου ποπ σταρ). Δουλεύω πολύ με την Αμερική για αυτά τα κομμάτια. Για να καταλάβεις αν είναι το αυθεντικό πρέπει να δεις τις λεπτομέρειες που έχει το παπούτσι – οι ραφές κάτω από τη σόλα, το χρώμα το σχήμα. Επειδή έχω χτίσει ένα όνομα, πρώτα μου στέλνουν το παπούτσι, το τσεκάρω και μετά τους πληρώνω. Εκτός αν είναι με κάποιον που δουλεύω μακροχρόνια, το αγοράζω και μετά τα πουλάω. Υπάρχει και η περίπτωση να μου ζητήσουν να τους βρω κάτι. Τα συλλεκτικά παπούτσια που είναι και πολύ ακριβά τα αγοράζουν συνήθως στην Αμερική» τόνισε και στην ερώτηση για τα τρία πιο ακριβά παπούτσια στον κόσμο ανέφερε:

«Είναι τα Nike MAG, ένα ζευγάρι που βγήκε για την ταινία Back to the Future το 2016 και κάνουν 150.000 ευρώ, τα Doernbecher Jordan 1, τα είχα αυτά και το δικό μου το έδωσα 70.000 ευρώ, αλλά έπιασαν και πάνω από 100.000 και τρίτο το χρυσό Usher».

Πώς προέκυψε το «Μπασόκ» και ποιες αντιδράσεις του κόμματος «μπλόκαραν» το επιχειρηματικό του σχέδιο;

«Εγώ ήθελα να φτιάξω ένα παπούτσι γενικότερα και ήμουν με έναν φίλο μου Έλληνο-Αμερικάνο που μιλάει σπαστά τα ελληνικά και έχει μια εταιρεία με ρούχα και είπαμε να κάνουμε κάτι μαζί. Μου είπε να κάνουμε παπούτσια από γνωστή εταιρεία τσιγάρων και του είπα να κάνουμε παπούτσι ΠΑΣΟΚ. Και επειδή δεν ήξερε από κόμματα, το είπε “ΜΠΑΣΟΚ”. Ανέβαζα ακριβά παούτσια και όλοι έγραφαν το γνωστό “αν είχαμε ΠΑΣΟΚ , θα αγοράζαμε 10 τέτοια” και έτσι ήρθε η ιδέα για το παπούτσι ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πρόβλημα με το κόμμα όταν έβγαλα τα παπούτσια. Εγώ είχα διάφορες ιδέες που δεν τις υλοποιούσα, αυτή όμως την προχώρησα πολύ άμεσα και δεν ήθελα να μπλέξω το όνομά μου με το παπούτσι γιατί ήθελα να δω κατά πόσο θα πετύχει η ιδέα κι όχι επειδή την έκανε ο Γιάννης. Έκανα ένα instagram προφίλ με άλλο όνομα και είχα ανεβάσει φωτογραφίες 3D αυτό το παπούτσι και έγινε viral. Στέλνει μήνυμα στην σελίδα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του κόμματος να αφαιρέσουμε το παπούτσι. Επειδή δεν είχα το όνομά μου και είχα πληρώσει όλη την παραγωγή το άφησα, ήταν 100 ζευγάρια μόνο. Περνάει ο καιρός, μου έρχεται το δείγμα στο χέρι μου. Ήθελα να το βγάλω στις 3 Σεπτέμβρη, την ημερομηνία ίδρυσης. Το έπαιζα ότι μου το είχαν στείλει αυτοί που το φτιάχνουν το παπούτσι. Ανεβάζω μια φωτογραφία, γίνεται χαμός, δίνω κι ένα ζευγάρι στον SNIK, το κάνει story και έγινε viral και στις ειδήσεις χωρίς καν να κυκλοφορήσει παπούτσι και να πω ότι είμαι εγώ από πίσω. Στις 3 Σεπτέμβρη ανέβασα ότι θα κυκλοφορήσει το παπούτσι, το ανέβασα μετά από το προφίλ μου, ότι ήμουν εγώ και πώς ήρθε η έμπνευση. Μου είπαν ότι θα το πάνε νομικά και έγινε το “απαγορευμένο” παπούτσι. Από 280 ευρώ έφτασε στα 1.000 ευρώ!».

Επίσης, αποκάλυψε τη νέα του «δημιουργία», τα παπούτσια ΝΔ που προορίζει για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον γιο του, ενώ έκανε γνωστό πως στα μελλοντικά του σχέδια είναι η δημιουργία 30 καταστημάτων σε όλο τον πλανήτη, επιβεβαιώνοντας ότι όσο κι αν προσπαθούν να σου βάλουν τα «δύο πόδια σε ένα παπούτσι», αν έχεις όραμα, μπορείς να τα καταφέρεις.