Η Ηρώ Σαΐα πήρε τον ρόλο του ξεναγού και ξεκίνησε το δικό της οδοιπορικό αναζήτησης, ένα ταξίδι στον Πόντο, όχι της Μικράς Ασίας, αλλά αυτού που συνεχίζει εντός της Ελλάδας. 

Η σειρά – ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ1 «Οι θησαυροί του Πόντου» που έχει στο σύνολο έξι επεισόδια έκανε πρεμιέρα το Σάββατο (18/6) στις 18:15 με την υπόσχεση να αναδείξει τις αξίες που κρατάνε την «οικογένεια» των Ποντίων τόσο ξεχωριστή εδώ 3.000 χρόνια.

Τα πρώτα δύο επεισόδια της σειράς προβλήθηκαν το σαββατοκύριακο (18-19/6) στις 18:15, τα δύο επόμενα στις 24 και τις 25 Ιουνίου ενώ τα υπόλοιπα αναμένονται στις 2 και 3 Ιουλίου την ίδια ώρα.

Οι θησαυροί του Πόντου: Τι είδαμε στα πρώτα τέσσερα επεισόδια

Η ανθρωποκεντρική και πολυπρισματική σειρά – ντοκιμαντέρ ξεκίνησε από χωριό Καλλιθέα της Ελασσόνας, όπου συναντήσαμε τις παιδικές αναφορές της Ηρώς που μας σύστησε τη γειτόνισσά της, τη Μάγδα, μία δραστήρια Πόντια που μίλησε για την οικογενειακή της ιστορία, τις παραδόσεις και τις αξίες που ακολουθεί.

Μετά την Καλλιθέα Ελασσόνας, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο και το μουχαπέτ στη Σανξαρίνα, η αναζήτηση συνεχίστηκε στη Βιβλιοθήκη Αργυρουπόλεως, στη Νάουσα με την ξεναγό του οδοιπορικού να παρουσιάζει τα κειμήλια του ποντιακού Ελληνισμού.

Ηρώ Σαΐα

Στο τρίτο επεισόδιο της σειράς το ταξίδι της Ηρώς Σαΐα επικεντρώθηκε στις οργανωμένες κοινότητες Ποντίων και εστίασε στην πολυτραγουδισμένη «Πόντια μάνα», αλλά και γενικότερα στον ρόλο της γυναίκας στις κοινωνίες των Ελλήνων του Πόντου.

Στο τέταρτο επεισόδιο η Ηρώ Σαΐα συνάντησε έναν Πόντιο που διακρίνεται στη Ρομποτική, τον περίφημο καθηγητή Κωνσταντίνο Φωτιάδη, και επισκέφτηκε τη Φάρμα «Ραγιάν», που είναι σημείο αναφοράς για τα παραδοσιακά ποντιακά προϊόντα.