Η σειρά «The Liberator» είναι μια προσεγμένη πολεμική ιστορία, αλλά επίσης και ένα τεχνικό επίτευγμα. Όχι μόνο λόγω του animation του, αλλά επειδή καταφέρνει να αποτυπώσει περιεκτικά την ουσία του πολέμου. Καταφέρνει να αποτυπώσει συναισθήματα και σκέψεις, που ερμηνεύονται είτε εκφραστικά, είτε σιωπηλά.

Είναι ένα επίτευγμα που επιτυγχάνεται μέσω του animation, κάτι που το καθιστά εντυπωσιακό. Το animation της σειράς βασίζεται σε μια νέα τεχνολογία που ονομάζεται Trioscope, όπως μας ενημερώνει το lordoftheseries.gr η οποία είναι ουσιαστικά ένα υβρίδιο μεταξύ τεχνικών μαγνητοσκόπησης live action και animation στυλ.

Είναι εξ αρχής προφανές ότι το «Liberator» είναι ιδιαίτερο και διαφορετικό , άρα και ενδιαφέρον.

Yπόθεση

Η τετραμερής σειρά του Netflix βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία με πρωταγωνιστή τον λοχαγό Felix Sparks και το σύνταγμά του που ονομάζεται «Thunderbirds» – ήταν το 157ο Σύνταγμα Πεζικού της 45ης Μεραρχίας, που πολέμησε 500 ημέρες. Κάθε επεισόδιο δείχνει μια διαφορετική στιγμή στο χρονοδιάγραμμα κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, καθώς οι Αμερικανοί μπήκαν στον Πόλεμο και βοήθησαν τις Συμμαχικές δυνάμεις.

Εντυπώσεις

Ένα από τα σοβαρά θέματα που αναδεικνύονται αμέσως είναι οι διακρίσεις των αμερικανικών μειονοτήτων. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος συνέβη σε μια ταραχώδη εποχή για τις Η.Π.Α, όσον αφορά τις μειονότητες. Υπήρχαν έντονες διακρίσεις, σε βαθμό που ο δημόσιος συγχρωτισμός μειονοτήτων και λευκών αποδοκιμαζόταν. Το «Liberator» δείχνει πώς, στους πιο σκοτεινούς και βίαιους καιρούς, οι άνθρωποι συνεργάζονται, ανεξάρτητα από τη φυλή ή τις πεποιθήσεις τους. Κατά ειρωνικό τρόπο, κυκλοφόρησε την κατάλληλη χρονική στιγμή η συγκεκριμένη σειρά. Αν και ζούμε σε λιγότερο βίαιους καιρούς, το φυλετικό ζήτημα και οι σχετικοί προβληματισμοί παραμένουν επίκαιροι.

Το «Liberator» του Netflix δείχνει υπέροχα τι συνέβαινε στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Sparks ηγείται πολλών αποστολών με τους άντρες του, πολεμώντας σε διάφορα περιβάλλοντα, διατηρώντας ένα απίστευτο επίπεδο γενναιότητας. Η πολεμική σειρά κρατά το κοινό σε αγωνία. Υπάρχει πάντα η απειλή μιας γερμανικής ενέδρας. Υπάρχει πάντα όμως και μια λάμψη ελπίδας, που μπορεί εύκολα να σβήσει, λόγω των γεγονότων. Υπάρχει πάντα μια εντύπωση ότι ένας στρατιώτης μπορεί να καταρρεύσει, καθώς ο πόλεμος επιφέρει σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις. Μερικές φορές, είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια animated σειρά, όμως απεικονίζονται αληθινά πρόσωπα και καταστάσεις.

Όντας μια σειρά τεσσάρων επεισοδίων, ίσως θα αναρωτηθείς γιατί δεν είδαμε παραπάνω επεισόδια ή αν υπάρχει το ενδεχόμενο για μια ανθολογική πολεμική σειρά στο μέλλον. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό πλάνο για τη σειρά ήταν τα 8 επεισόδια και αυτό ίσως φαίνεται στην ελλιπή παρουσίαση των ηρώων. Ωστόσο, εκτιμάται η προσέγγιση στην ανθρώπινη διάσταση του πολέμου. Από τις εκεχειρίες έως τους αιχμαλώτους πολέμου, μέχρι τις τοποθετήσεις για τα τραγικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στα τέσσερα επεισόδια πάντως, οι δημιουργοί της σειράς κατάφεραν να αποτυπώσουν τις εμπειρίες μιας ομάδας στρατιωτών από προσωπική οπτική γωνία. Η έντονη αίσθηση για την αξία της αδελφικότητας και της επικείμενης απώλειας ξεχωρίζει μέσα στην πρωτότυπη -όσον αφορά το animated στυλ- σειρά.

Άλλη μια πολεμική ιστορία;

Και από την οπτική του πολέμου, ομολογουμένως, κάτι γνωρίζουμε. Ήδη έχουν κυκλοφορήσει πάμπολλες ιστορίες και στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά το κλειδί είναι οι εντυπώσεις που δημιουργούνται. Ανεξάρτητα από την εξοικείωση, εάν μια ιστορία μπορεί να αγγίξει το κοινό, τότε νίκησε. Και το «Liberator» κερδίζει αρκετά εύκολα σ’ αυτό.

Τελική Ετυμηγορία

Το «Liberator» υπενθυμίζει στο κοινό τη κόλαση του Πόλεμου και ότι στις μάχες δεν υπάρχουν πραγματικοί επιζώντες. Ακόμα και εκείνοι οι ήρωες που επέστρεψαν από τον πόλεμο, καταρρακώθηκαν ψυχολογικά, λόγω των βιωμάτων τους. Έτσι, η σειρά είναι μια άλλη έγκαιρη υπενθύμιση και ένα καλό αφιέρωμα στους στρατιώτες που υπηρέτησαν υπό το διακριτικό Thunderbird. Αν ψάχνετε μια μίνι σειρά με πρωτότυπο animation και ανθρωποκεντρική ιστορία, τότε αξίζει να τη δείτε.