Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος, στη συνέντευξή του στην εκπομπή του ANT1, «Καλημέρα Ελλάδα», για το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ο παρουσιαστής Γιώργος Λιάγκας θέλησε να ξεκαθαρίσει μια παλιότερη τοποθέτησή του για τα ομοφυλόφιλα άτομα.

«Είναι άλλο πράγμα η ταύτιση κι άλλο πράγμα η αποδοχή του παιδιού ότι οι γονείς μου είναι ομοφυλόφιλοι. Είναι μία αποδοχή. Και επειδή κι εγώ στο διάβα των χρόνων έχω αλλάξει απόψεις, γιατί έχω αλλάξει μαζί με την κοινωνία, δηλαδή πριν από 15 χρόνια ένας γονιός μπορεί και να έτρεμε στην προοπτική το παιδί του να γίνει ομοφυλόφιλο. Γιατί όμως έτρεμε;», αναρωτήθηκε ο Γιώργος Λιάγκας και απάντησε στο ρητορικό του ερώτημα.

«Όχι, γιατί θα είχε πρόβλημα και θα το αγαπούσε λιγότερο, αλλά γιατί θα ερχόταν σε μία κοινωνία, που θα πέρναγε δύσκολα το παιδί αυτό, που θα γέλαγαν, που θα το κορόιδευαν και θα το στιγμάτιζαν. Άρα ένας γονιός δε θα ήθελε το παιδί του να περνά δύσκολα, άσχετα με τον σεξουαλικό του προσδιορισμό. Και το είχα πει κάποτε στο παρελθόν. Αυτό είχα πει».

«Τα δικά μου τα παιδιά δεν βλέπουν καν αν είναι κάποιος ομοφυλόφιλος ή ετεροφυλόφιλος. Δεν τους αφορά. Άρα λοιπόν τώρα που ξέρω ότι ένα ομοφυλόφιλο παιδί δεν θα τύχει χλευασμού, πραγματικά δεν έχω πρόβλημα όχι εγώ, ο οποιοσδήποτε, αν το παιδί του γίνει ομοφυλόφιλο, ετεροφυλόφιλο ή οτιδήποτε άλλο. Η κοινωνία έχει έρθει και μας έχει ωριμάσει τη σκέψη. Αυτή είναι μία αλήθεια», πρόσθεσε.

Ο απίθανος διάλογος με δημοσιογράφο και η θέση του αρχιεπισκόπου

Στο μεταξύ, ο δημοσιογράφος της εκπομπής «Το Πρωινό» του ΑΝΤ1 Γιάννης Μαλλιαρός συνάντησε τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και με αφορμή τη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος ανάμεσά τους:

«Είστε υπέρ ή κατά του νομοσχεδίου για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών;» ρώτησε ο δημοσιογράφος. «Άμα δεν το διαβάσουμε… Περιμένουμε να το διαβάσουμε πρώτα», απάντησε ο αρχιεπίσκοπος. «Σε έναν γάμο τι είναι αυτό που θα ευχόσασταν;», συνέχισε ο Γιάννης Μαλλιαρός με τον αρχιεπίσκοπο να τον ρωτά: «Εσύ θα παντρευτείς άλλον;». «Εγώ αν ήμουν ερωτευμένος με έναν άνδρα, θα τον παντρευόμουν», αποκρίθηκε ο ρεπόρτερ. «Εγώ δεν θα παντρευόμουν», του είπε ο αρχιεπίσκοπος.

«Για τον κ. Κασσελάκη που παντρεύτηκε, πήγε και στην Αμερική», ήταν η επόμενη ερώτηση που έκανε ο Γιάννης Μαλλιαρός και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος απάντησε: «Άσε κι αυτόν τον καημένο».

Σχετικά με το ζήτημα του νομοσχεδίου προς ψήφιση, το οποίο ετοιμάζεται από την κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών αλλά και την τεκνοθεσία, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ανέφερε πως «η Εκκλησία δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση για το ζήτημα αυτό» και συνέχισε μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα»: «Πιστεύουμε στην ελευθερία του ανθρώπου να ζει όπως επιθυμεί, όμως δεν θα επιτρέψουμε την αλλαγή στη σύνθεση της κοινωνίας», διερωτώμενος «ένα παιδί που θα έχει δύο μπαμπάδες ή δύο μαμάδες, τι δικαιώματα θα έχει;».