Το ERTFLIX ξεκινά δικές του παραγωγές και το «ποδαρικό» ξεκινά με την νέα σειρά «Έρημη χώρα». Το μεσημέρι της Τρίτης (28/11), οι τηλεοπτικοί συντάκτες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το πρώτο επεισόδιο της νέας σειράς σε μια αποκλειστική προβολή στον κινηματογράφο «Δαναός» και η αίσθηση που αποκόμισαν είναι πως πρόκειται για μια δημιουργία υψηλής κινηματογραφικής αισθητικής.

Τόσο ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας όσο και ο σκηνοθέτης της σειράς ο οποίος είναι και ο σεναριογράφος της «Έρημης Χώρας» αναφέρθηκαν στο νέο «πείραμα» του ERTFLIX, όπως χαρακτηρίστηκε ενώ μίλησαν και για τη νέα τάση που καταγράφεται παγκοσμίως στην θέαση σειρών.

Ποιο είναι το «πείραμα» του ERTFLIX

Παγκοσμίως έχει καταγραφεί η τάση, οι τηλεθεατές να προτιμούν να παρακολουθούν σειρές μέσω κάποιας πλατφόρμας και όχι μέσω της γραμμικής τηλεόρασης. Αναφερόμενος στην τάση αυτή, ο κ. Ζούλας τόνισε πως: «Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αυτή τη νέα τάση πρέπει να την αξιοποιήσουμε» ενώ σε άλλο σημείο πρόσθεσε πως: «Αυτό που συμβαίνει με τις σειρές της μυθοπλασίας στις πλατφόρμες και δεν περνά συχνά στην επικαιρότητα είναι πως μπορεί να ανακαλύψει κάποιος μια σειρά και σε δεύτερο χρόνο».

Αυτός ήταν ο λόγος που όπως σημείωσε ο κ. Ζούλας αποφάσισαν να κάνουν ένα πείραμα. Ποιο ήταν αυτό; Να προβάλλονται σειρές αποκλειστικά από την πλατφόρμα ERTFLIX και εν συνεχεία στον «αέρα» της ΕΡΤ.

Η πρώτη κίνηση του «πειράματος» έγινε την περασμένη σεζόν με την σειρά «Το βραχιόλι της φωτιάς» η οποία προβλήθηκε πρώτα αποκλειστικά στο ERTFLIΧ και μετά στην γραμμική τηλεόραση. Η κίνηση αυτή της διοίκησης απέδωσε καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Ζούλας, η σειρά είχε 1.000.000 θεάσεις μέσα σε μια εβδομάδα και πρόσθεσε πως: «Όταν άκουσαν το πείραμά μας οι ηθοποιοί μας είπαν ότι θα καταστρέψουμε την σειρά».

Τώρα ήρθε η στιγμή το «πείραμα» αυτό να πάει ένα βήμα παρακάτω καθώς η «Έρημη χώρα» δημιουργήθηκε αποκλειστικά για το ERTFLIX και είναι άγνωστο το πότε και αν θα μεταδοθεί στην γραμμική τηλεόραση.

Πώς συνδέεται το ERTFLIX με το ανταποδοτικό τέλος

Το σκεπτικό πίσω από τη δημιουργία αποκλειστικού υλικού για την πλατφόρμα ERTFLIX ανέφερε ο κ. Ζούλας.

«Η πλατφόρμα ERTFLIX ξεκινά δικές της παραγωγές που είναι αποκλειστικά για την πλατφόρμα ως ένας νέος τρόπος θέασης, να βλέπει ο κάθε ένας ότι θέλει, όποτε θέλει. Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πότε θα παίξει στη γραμμική τηλεόραση. Είναι και ένα πείραμα, ας το πούμε έτσι, να δούμε πώς θα πάει η “Έρημη Χώρα” μόνο στην πλατφόρμα. Να σας το πω και με δύο λόγια. Κάθε σπίτι, αυτή την στιγμή δίνει στην ΕΡΤ, 3 ευρώ το μήνα, είναι το ανταποδοτικό τέλος. Αυτό λοιπόν που σκέφτεται η σημερινή διοίκηση μέσω του ERTFLIX, είναι ότι το ERTFLIX είναι ο προσφορότερος τρόπος για να γυρίσει αυτά τα 3 ευρώ σε κάθε σπίτι η ΕΡΤ. Τι εννοώ; Γιατί δίνει κάθε σπίτι 3 ευρώ;

Για να παράγει η ΕΡΤ πολιτιστικό, ψυχαγωγικό, ενημερωτικό, παιδικό και αθλητικό περιεχόμενο. Άρα δεν υπάρχει πιο σύγχρονος και πιο πρόσφορος τρόπος, αυτά τα 3 ευρώ να τα επιστρέψει μέσω του ERTFLIX. Τι κάνει με απλά λόγια; Δείτε το περιεχόμενο που επί της ουσίας εσείς έχετε πληρώσει, όποτε θέλετε και από όποια συσκευή θέλετε» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΡΤ.

Γιατί οι μίνι σειρές είναι το νέο επικρατέστερο format παγκοσμίως

Ο σκηνοθέτης της «Έρημης Χώρας» Γιώργος Γκικαπέππας

Γιατί οι μίνι σειρές είναι το νέο επικρατέστερο format παγκοσμίως εξήγησε ο σκηνοθέτης της «Έρημης χώρας» Γιώργος Γκικαπέππας μετά το τέλος της προβολής του πρώτου επεισοδίου.

«Είναι το επικρατέστερο format σε όλες τις πλατφόρμες γιατί έχεις ένα έργο το οποίο δεν διαλύεται. Δηλαδή είναι σα να γράφεις ένα έργο και να το παρουσιάζεις σε κεφάλαια. Ή αν θέλετε μια extended ταινία μεγάλου μήκους σε κάποια επεισόδια. Συνήθως δεν ξεπερνά τα 6 ή 8 επεισόδια. Εκεί έχουν την δυνατότητα οι σεναριογράφοι να αναπτύξουν την ιστορία σε ένα storytelling το οποίο δεν απλώνει. Άρα έχεις μια πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή ιστορίας η οποία λέει αυτό που έχει να πει, στον χρόνο που έχει να το πει λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτή η ιστορία είναι σε κεφάλαια. Αυτό αρέσει στον θεατή γιατί πχ μπορεί να το δει σε ένα Σαββατοκύριακο, σα να βλέπει ένα έργο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μίνι σειρές έχουν απασχολήσει όλους τους σκηνοθέτες που δουλεύουν στον σινεμά, όπως και τους σεναριογράφους και τους ηθοποιούς. Είναι τελείως διαφορετικό από μια σειρά πολλών επεισοδίων» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Γκικαπέππας.