Το εμβληματικό χτένισμα της βασίλισσας Ελισάβετ, δεν ήταν μόνο το κλειδί για την χαρακτηριστική σιλουέτα της, αλλά το μείγμα ομοιομορφίας με κάποια απαλότητα φαινόταν να αντικατοπτρίζει τον χαρακτήρα της Αυτού Μεγαλειότητας.

Όπως το κολιέ με τα τρία μαργαριτάρια, τα ρούχα σε έντονα χρώματα και η χαρακτηριστική τσάντα Launer London, έτσι και το σήμα κατατεθέν της βασίλισσας Ελισάβετ Β’, η σγουρή κόμμωση, ήταν κεντρικό στοιχείο του χαρακτηριστικού της στυλ. Στην πραγματικότητα, τα μαλλιά τους ήταν αναμφισβήτητα το πιο αναγνωρίσιμο χαρακτηριστικό που παρουσίασε, δεδομένου ότι το απόλυτα συμμετρικό σχήμα της έχει εμφανιστεί στα νομίσματα, στα γραμματόσημα και στα βασιλικά αναμνηστικά αντικείμενα κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά δεκαετιών της βασιλείας της. Αυτή η ακλόνητη συνέπεια ήταν μια σταθερή αφοσίωση σε μια εμφάνιση, κάτι που φαινόταν να αντικατοπτρίζει και τον χαρακτήρα της, αναφορικά με τη σταθερότητα.

Βασίλισσα Ελισάβετ

«Υπήρξε σταθερή στη ζωή όλων των Βρετανών και τα μαλλιά της ήταν εξίσου σταθερά», λέει στο Harpers Bazaar ο Ben Cooke, από τους κορυφαίους κομμωτές στο Λονδίνο -που συνεργάζεται με μέλη της βασιλικής οικογένειας. «Αυτό την κάνει ακόμα πιο εμβληματική».

Ο Cooke λέει ότι το κούρεμα της βασίλισσας (το οποίο ήταν έργο του προσωπικού της κομμωτή, Ian Carmichael, ανώτερου στυλίστα στο κομμωτήριο Trevor Sorbie στο Covent Garden) ήταν, από τεχνική άποψη, «ένα μακρύ, στρογγυλό καρέ», κάτι που σημαίνει ότι «όλα τα μαλλιά έχουν το ίδιο μήκος σε όλη την έκταση». Ενώ αυτό που το χαρακτήριζε ήταν το πανομοιότυπο μοτίβο που δημιουργούνταν ξανά και ξανά για κάθε της εμφάνιση.

Βασίλισσα Ελισάβετ

«Είναι πολύ παλιό Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1940 -η Μέριλιν Μονρόε, η Ρίτα Χέιγουορθ, όλες το είχαν επιλέξει», λέει. «Η επόμενη γενιά προχώρησε στο στέγνωμα με πιστολάκι, οπότε δεν έβλεπες πια αυτά τα σχήματα». Εκτός, φυσικά, από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν τα lockdowns εμπόδισαν τον Carmichael να επισκεφθεί το παλάτι, το χτένισμά της παρέμεινε σταθερό -τόσο στα παρασκήνια όσο και στις δημόσιες εμφανίσεις της.

Ήταν η Angela Kelly, η πρώην προσωπική βοηθός και κομμώτρια της βασίλισσας Ελισάβετ, που ανέλαβε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου να παίξει το ρόλο της κομμώτριας. Στο βιβλίο της «The Other Side Of The Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe», περιγράφει λεπτομερώς τις εμπειρίες της από το χτένισμα της Αυτού Μεγαλειότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αποσπάσματα που μοιράστηκε μέσω του Hello! «Από τον Μάρτιο του 2020 και μετά έπλενα τα μαλλιά της βασίλισσας κάθε εβδομάδα, τα έβαζα και τα στυλιζάριζα, ακόμη και τα περιποιούμουν όταν χρειαζόταν». Για να μειώσει την πίεση, η Μεγαλειότητά της την καθοδηγούσε γενναιόδωρα. «Η βασίλισσα ήταν τόσο ευγενική, καθώς με συμβούλευσε για τον πολύ συγκεκριμένο τρόπο που πρέπει να βάζω τα ρολά».

Η κομψότητα της απλότητας

Βασίλισσα Ελισάβετ

Τα μαλλιά της λένε πολλά περισσότερα από το «πεμπτουσία της βασίλισσας», σημειώνει το δημοσίευμα. «Νομίζω ότι αν πάτε πίσω και συγκρίνετε το χτένισμά της με το χτένισμα της Μάργκαρετ Θάτσερ, το οποίο ήταν πιο συμπαγές, το χτένισμα της Βασίλισσας είχε μια απαλότητα, με υφή. Μπορούσες να δεις περισσότερο μια μπούκλα παρά αυτό το είδος των μαλλιών σαν κράνος που ήταν πολύ πιο σκληρά».

Το χαρακτηριστικό στυλ της Θάτσερ έγραφε «business», αλλά η βασίλισσα δεν χρειαζόταν να επιδεικνύει τη δύναμή της μέσω των μαλλιών της. «Είχαν ένα ωραίο μείγμα ομοιομορφίας, αλλά με λίγη απαλότητα. Και αυτή η απαλότητα το έκανε πιο κομψό». Αυτό αντικατοπτρίζει όμορφα το πώς ως γυναίκα αρχηγός κράτους -συχνά σε ένα ανδροκρατούμενο τοπίο, ειδικά τις πρώτες ημέρες της βασιλείας της- η βασίλισσα κατέχει τη θηλυκότητά της. Είναι μια δήλωση στην οποία πολλές γυναίκες που παρακολούθησαν τη μονάρχη, αναγνωρίζουν την αξία της.