Όλα έτοιμα για την επιστροφή στα σχολεία. Τετράδια, μαρκαδόροι, μπογιές, μολύβια είναι όλα όσα χρειάζονται τα παιδιά στη σχολική τους τσάντα… Τι συμβαίνει όμως αν μεταξύ των σχολικών τα μικρά κορίτσια, θέλουν κραγιόν; Εκεί οι απόψεις διίστανται, με τους περισσότερους γονείς και ειδικούς να το επικρίνουν.

Μία εικόνα της 9χρονης κόρης του Alec και της Hilaria Baldwin, Carmen, βαμμένη, δημιούργησε πλήθος αντιδράσεων. Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη, η Hilaria, η οποία είναι έγκυος στο έβδομο παιδί της, μοιράστηκε στο Instagram μια φωτογραφία της κόρης της, που είναι μαθήτρια της τέταρτης δημοτικού, φορώντας ένα σκούρο μπορντό κραγιόν και κάτι που έμοιαζε με μάσκαρα.

Η ανάρτηση προκάλεσε γρήγορα αντιδράσεις. Γονείς και ειδικοί παρατήρησαν ότι ο πειραματισμός με το μακιγιάζ στο σπίτι μπορεί να είναι παιδικό παιχνίδι, αλλά το να πηγαίνεις στο σχολείο με ένα πλήρως μακιγιαρισμένο πρόσωπο, είναι ακατάλληλο για ένα κορίτσι, τόσο μικρής ηλικίας.

«Οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τη χρήση του μακιγιάζ από τα παιδιά εκτός σπιτιού, μέχρι το γυμνάσιο», δήλωσε στην The Post η Jamie Ratner, μητέρα δύο παιδιών από το Μέριλαντ και συγγραφέας του βιβλίου «ParentPreneurs». Όπως υπογράμμισε, η ίδια, δεν άφησε την κόρη της να φορέσει μακιγιάζ μέχρι τα 13 της.

«Αυτό πρέπει να γίνεται έτσι ώστε τα παιδιά να μην επικεντρώνονται μόνο στην εμφάνισή τους από μικρή ηλικία» διευκρίνισε η συγγραφέας και πρόσθεσε: «Το μόνο που πρέπει να μας ανησυχεί είναι η ανάπτυξή τους» σημείωσε.

Η ανάρτηση της Baldwin έρχεται λίγο μετά αφότου η 43χρονη Kourtney Kardashian, αποδοκιμάστηκε επειδή άφησε τη 10χρονη κόρη της, Penelope, να βάλει make up ως βάση, σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι κριτικοί έσπευσαν να κρίνουν τη σταρ μαμά.

«Στην ηλικία της δεν θα έπρεπε να βάφεται και να κάνει όλα αυτά. Ναι, λίγο κραγιόν, αλλά η καημένη η μικρή, μέχρι τα 18 της θα είναι με εμφυτεύματα που θα δείχνουν σαν να είναι 30 », σχολίασε κάποιος αρνητικά στο Twitter.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Baldwins αντιμετωπίζουν αντιδράσεις επειδή έστειλαν την 9χρονη εκτός σπιτιού, με μακιγιάζ. Η «αστυνομία» των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «χτύπησε» την πρώτη φορά που η Hilaria δημοσίευσε μια φωτογραφία της Carmen με κραγιόν τον Αύγουστο.

«Το να βάζετε μακιγιάζ σε μαθητές της τρίτης δημοτικού για να βγουν έξω είναι τελείως απαράδεκτο. – Είναι σεξουαλοποίηση ενός παιδιού και είναι αηδιαστικό», έγραψε ένας άλλος χρήστης. Άλλοι γονείς, υποστηρίζουν ότι η ηλικία κατά την οποία θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να φορούν μακιγιάζ στο σχολείο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι σημαντικό να καταλάβουμε γιατί θέλουν να το φορέσουν.

«Είναι μια πραγματικά ολισθηρή κατηφόρα – με τον τρόπο που είναι η κοινωνία μας και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που εκτίθενται τα παιδιά μας. . . Εμείς ως γονείς αναγκαζόμαστε να πάρουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις «πώς ενθαρρύνουμε την ελευθερία έκφρασης και ταυτότητας, αλλά και προσπαθούμε να διατηρήσουμε την αθωότητα και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να μείνουν παιδιά;» είπε η 47χρονη Stephanie Dreyer, μητέρα τριών παιδιών που ζει στο Λος Άντζελες. Έχει δύο κόρες, ηλικίας 16 και 18 ετών, και καμία δεν φορούσε μακιγιάζ στο σχολείο μέχρι που πήγαν στο γυμνάσιο, αν και πειραματίστηκαν νωρίτερα.

«Τα κορίτσια μου έπαιζαν με σκιές ματιών, στο σπίτι, βλέποντας μαθήματα στο YouTube και αυτή ήταν η δημιουργική τους διέξοδος», ανέφερε η μητέρα. Όμως, δεν τους επέτρεψε να φορούν μακιγιάζ έξω από το σπίτι, μήπως βγουν έξω και φαίνονται μεγαλύτερα από ό,τι είναι και τραβήξουν “λανθασμένη” προσοχή» υπογράμμισε.

«Είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση για το τι είναι ελκυστικό στο να θέλεις να φοράς μακιγιάζ – ποιος είναι ο λόγος; Μήπως επειδή το κάνουν όλοι; Μήπως επειδή δεν αισθάνονται όμορφα χωρίς αυτό; Είναι πίεση από συνομήλικους; Πρέπει να γίνει διάλογος για το τι κρύβεται πίσω από αυτό», είπε ο Dreyer.

Ενώ το να επιτρέπεται στα παιδιά να εκφράζονται δημιουργικά είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το μακιγιάζ στο σχολείο, ειδικά στο δημοτικό και στο γυμνάσιο, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην αυτοπεποίθηση τους.

«Πολλοί μαθητές γυμνασίου αγωνίζονται με ζητήματα αυτοεκτίμησης καθώς το σώμα τους αρχίζει να αλλάζει. Είναι φυσικό να ασχολούνται περισσότερο με τα ρούχα και τα μαλλιά τους και οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι είναι καλό για το μαθητή του γυμνασίου τους να αρχίσει να φοράει lip gloss», είπε η Δρ. Laura Markham, συγγραφέας του «Peaceful Parent, Happy Kids» στην The Post. Αλλά, εάν τα παιδιά του δημοτικού σχολείου θέλουν να φορέσουν μακιγιάζ, αυτό είναι ένας λόγος ανησυχίας και θα πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση με το παιδί σας, για το τι κρύβεται πίσω από τις επιθυμίες για βάψιμο.

Ο Markham είπε: «Είναι σημαντικό για τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά για την πίεση που ασκούν τα κορίτσια να ταιριάζουν με τα κοινωνικά πρότυπα ομορφιάς».