Ο πρώην αστέρας του Χόλιγουντ και κυβερνήτης στην Καλιφόρνια, Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ έγινε viral μετά το συγκινητικό βίντεο που ανάρτησε στα social media από το οποίο ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν «να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο» και είπε στους Ρώσους στρατιώτες ότι οι ζωές τους «θυσιάζονται για έναν παράλογο πόλεμο που καταδικάζεται από ολόκληρο τον κόσμο».

Αυτό δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από τους μιντιακούς δορυφόρους του Βλαντιμίρ Πούτιν. Έτσι ο Βαντίμ Γκίγκιν, παρουσιαστής του Sunday Evening With Vladimir Solovyov στο ONT, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Σβαρτσενέγκερ λέγοντας μεταξύ άλλων πως «αυτό το πρόσωπο είναι το πρωτοσέλιδο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού και της αποικιοκρατίας. Αυτός από την Καλιφόρνια θα μας πει ποιοι μένουν εδώ. Αυτή είναι η προσέγγισή τους απέναντί μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βάλει στο στο παρελθόν στο στοχαστρό της τον λευκορωσικής καταγωγής Γκίγκι στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις. Συγκεκριμένα του επιβλήθηκε ταξιδιωτική απαγόρευση ενώ από το 2011 έως και το 2016 δεσμεύτηκαν τα περιουσιακά του στοιχεία με αφορμή τη στάση που κράτησε στις λευκορωσικές εκλογές το 2010.

Το βίντεο που ενόχλησε τον μηχανισμό του Πούτιν

Arnold Schwarzenegger's Message for Russian People

Arnold Schwarzenegger has a message for the Russian people.

Posted by ATTN: on Wednesday, March 16, 2022

Το βίντεο εννιάλεπτης διάρκειας αρχικά δεν σχολιάστηκε από τα ρωσικά ΜΜΕ. Ωστόσο όταν πήρε μεγάλη δημοσιότητα μέσα από το Telegram τότε ξεκίνησε ο σχολιασμός του από Ρώσους παρουσιαστές.

Σε ένα βίντεο που μοιράστηκε στους 22,2 εκατομμύρια followers του στο Instagram και στη σελίδα της εταιρείας μέσων ενημέρωσης ATTN στο Facebook, ο 74χρονος Σβαρτσενέγκερ μοιράστηκε την αγάπη του για τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό, προτού κάνει καυστικά σχόλια για τον Πούτιν και το Κρεμλίνο.

Ο Σβαρτσενέγκερ σε ένα κομμάτι του μηνύματός του ανέφερε: «Το 1961, όταν ήμουν 14 ετών, είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Άρσης Βαρών στη Βιέννη. Ο Γιούρι Πέτροβιτς Βλάσοφ κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή και έγινε ο πρώτος άνθρωπος που σήκωσε 200 κιλά πάνω από το κεφάλι του. Ένας φίλος μου, με πήρε στα αποδυτήρια. Ξαφνικά εγώ, ένα 14χρονο αγόρι, στεκόμουν μπροστά στον πιο δυνατό άντρα του κόσμου! Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άπλωσε το χέρι να μου σφίξει το δικό μου. Είχα ακόμα ένα παιδικό χέρι κι εκείνος είχε το χέρι του σκληροτράχηλου άνδρα, που τύλιξε το δικό μου.

Ήταν ευγενικός και μου χαμογέλασε Δεν ξέχασα ποτέ εκείνη τη μέρα. Πήγα σπίτι και κόλλησα τη φωτογραφία του πάνω από το κρεβάτι μου. Με ενέπνευσε κι’ άρχισα να σηκώνω βάρη, αλλά εξόργισε τον πατέρα μου. Δεν του άρεσαν οι Ρώσοι, λόγω της εμπειρίας του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν τραυματίστηκε στο Λένινγκραντ. Ο ναζιστικός στρατός, στον οποίο υπηρετούσε, προκάλεσε ανυπολόγιστο κακό στην όμορφη εκείνη πόλη και στους γενναίους κατοίκους της. Ο πατέρας μου, μού είπε να κατεβάσω τη φωτογραφία του Πέτροβιτς και να βρω έναν άλλον, έναν Γερμανό ή Αυστριακό ήρωα. Δεν τον άκουσα. Δεν κατέβασα τη φωτογραφία, γιατί για μένα δεν είχε σημασία η σημαία που κουβαλούσε.

Χρόνια αργότερα, ήμουν στη Μόσχα για να γυρίσω την ταινία Red Heat , την πρώτη αμερικανική ταινία που επιτράπηκε να γυριστεί στην Κόκκινη Πλατεία. Ο Γιούρι Βλάσοφ κι εγώ περάσαμε όλη την ημέρα μαζί. Ήταν τόσο φιλοσοφημένος άνθρωπος, τόσο ευγενικός, τόσο έξυπνος και πολύ δοτικός. Μου χάρισε ένα φλιτζάνι του καφέ που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ κάθε πρωί. Ο λόγος που σας τα λέω όλα αυτά είναι, ότι από τότε που ήμουν 14 χρονών, δεν τρέφω παρά στοργή και σεβασμό για τον λαό της Ρωσίας. Η δύναμη και η καρδιά του ρωσικού λαού πάντα με ενέπνεαν», είχε δηλώσει.

Πάνω σε αυτό το απόσπασμα ο Γκίγκιν σχολίασε: «Ο ηθοποιός δεν γνώριζε τον Βλασόφ αρκετά καλά ώστε να γνωρίζει ότι ήταν αντίθετος με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο Βλασόφ δεν μπόρεσε να μεταφέρει τίποτα από το μυαλό του [στον Schwarzenegger] με τη χειραψία του και το χαρισμένο κύπελλο. Ο Σβαρτσενέγκερ ταξίδεψε δύο φορές στο Ιράκ για να υποστηρίξει τα αμερικανικά στρατεύματα και ποτέ δεν προσπάθησε να πει στον ιρακινό λαό γιατί καταστρέφεται».