Ο 55χρονος Μάθιου Μακόναχι, λίγο έλειψε να υποδυθεί τον Τζακ Ντόσον στην ταινία «Τιτανικός» του Τζέιμς Κάμερον το 1997, όμως τελικά έχασε τον ρόλο εξαιτίας της χαρακτηριστικής νότιας προφοράς του.

Σε ένα νέο, μεταθανάτιο απομνημόνευμα του εκλιπόντος παραγωγού Τζον Λαντάου, με τίτλο The Bigger Picture, περιγράφεται με λεπτομέρειες η διαδικασία του κάστινγκ.

Σύμφωνα με απόσπασμα που δημοσιεύθηκε στο newsletter What I’m Hearing του Μάθιου Μπελόνη, η Κέιτ Γουίνσλετ, η οποία είχε ήδη επιλεγεί για τον ρόλο της Ρόουζ, «είχε εντυπωσιαστεί από τον Μάθιου, από την παρουσία και τη γοητεία του».

Ο Κάμερον, ωστόσο, δεν πείστηκε. Σύμφωνα με το βιβλίο του Λαντάου, είπε στον Μακόναχι: «Πολύ ωραία, τώρα ας το δοκιμάσουμε αλλιώς». Εκείνος απάντησε: «Όχι. Νομίζω πως ήταν μια χαρά. Ευχαριστώ».

«Ας πούμε απλά πως εκεί τελείωσε για τον Μακόναχι», έγραψε ο Λαντάου.

Ο Λαντάου απεβίωσε το 2024, σε ηλικία 63 ετών, έπειτα από μάχη με τον καρκίνο.

Τελικά, τον ρόλο του Τζακ ανέλαβε ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο.

Σε παλαιότερη συνέντευξή του το 2021, στο podcast “Literally! with Rob Lowe”, ο ΜακΚόναχι είχε αναφερθεί στην οντισιόν του για την ταινία, λέγοντας: «Πήγα και έπαιξα με την Κέιτ Γουίνσλετ, και δεν ήταν μια απλή οντισιόν. Το κατέγραψαν σε φιλμ, ήταν ουσιαστικά δοκιμαστικό οθόνης. Όταν βγήκα έξω, με ακολούθησαν και μου είπαν ‘Πήγε τέλεια’. Μου έδωσαν αγκαλιές. Πίστεψα ότι θα το πάρουμε. Αλλά τελικά όχι».

Ο ηθοποιός είχε επίσης διαψεύσει τις φήμες πως του προσφέρθηκε ο ρόλος και τον απέρριψε. «Ρώτησα τον Κάμερον, γιατί κυκλοφορούσε επί χρόνια η φήμη ότι μου έγινε πρόταση και είπα όχι. Δεν ισχύει. Δεν μου προτάθηκε ποτέ ο ρόλος».

Ο Τιτανικός αφηγείται την ιστορία ενός φτωχού καλλιτέχνη, του Τζακ Ντόσον (ΝτιΚάπριο), που ερωτεύεται την πλούσια Ρόουζ (Γουίνσλετ) στο θρυλικό πλοίο RMS Titanic, το 1912.

Η ταινία, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι Μπίλι Ζέιν, Κάθι Μπέιτς, Μπιλ Πάξτον, Γκλόρια Στιούαρτ και Βίκτορ Γκάρμπερ, απέσπασε 11 Όσκαρ, ανάμεσά τους και το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας.

Ο Μπίλι Ζέιν, που υποδύθηκε τον αρραβωνιαστικό της Ρόουζ, Κάλεντον Χόκλι, αποκάλυψε τον Μάρτιο πως δεν παρακολουθεί πια την ταινία, αλλά λαμβάνει συνεχώς φωτογραφίες από τηλεοράσεις όταν προβάλλεται.

Ο Μακόναχι, παρά το γεγονός ότι δεν πήρε τον ρόλο, έκανε σπουδαία καριέρα στο Χόλιγουντ και πλέον ζει στο Τέξας με τη σύζυγό του, Καμίλα Άλβες, και τα τρία τους παιδιά.

Όταν μετακόμισαν από τη Μαλίμπου στο Τέξας το 2014, είχε δηλώσει ότι θα επέστρεφε στην Καλιφόρνια μόνο αν του προσφέρονταν ρόλοι που επιθυμούσε.