Σύμφωνα με τα ιατρικά πορίσματα, στον οργανισμό του Μάθιου Πέρι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι του στο Λος Άντζελες, βρέθηκε τόση ποσότητα κεταμίνης όση και σε ασθενείς με γενική αναισθησία στο χειρουργείο.

Ο διάσημος Αμερικανός ηθοποιός, που έγινε πασίγνωστος για τον ρόλο του «Τσάντλερ Μπινγκ» στην τηλεοπτική σειρά «Τα Φιλαράκια», εξέπνευσε λόγω των επιδράσεων της ουσίας, η οποία έχει εξελιχθεί σε τρέντι θεραπεία κατά των εθισμών, του άγχους και της κατάθλιψης. Ο Πέρι φερόταν να έχει μείνει καθαρός από χρήση ναρκωτικών για περίπου δύο χρόνια.

«Το Τμήμα Ιατροδικαστών της κομητείας του Λος Άντζελες (DME) προσδιόρισε ως αιτία θανάτου του 54χρονου ηθοποιού Μάθιου Λάνγκφορντ Πέρι τις οξείες επιδράσεις της κεταμίνης», ανέφερε εκπρόσωπος του ιατροδικαστή δύο μήνες μετά τον θάνατο του ηθοποιού. «Στους παράγοντες που συνέβαλαν στον θάνατο του Μάθιου Πέρι περιλαμβάνονται ο πνιγμός, η στεφανιαία νόσος και οι επιδράσεις της βουπρενορφίνης (που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της διαταραχής χρήσης οπιοειδών). Ο τρόπος θανάτου είναι ατύχημα», σημείωνε στην ανακοίνωσή του.

Ο 54χρονος Πέρι βρέθηκε νεκρός σε τζακούζι δίπλα στην πισίνα του σπιτιού στη συνοικία Πάλισεϊντς του Λος Άντζελες στις 16:17 της 28ης Οκτωβρίου και ο θάνατός του συγκλόνισε τον κόσμο της σόουμπιζ και τους θαυμαστές του ανά την υφήλιο.

Όπως ανέφερε η έκθεση του ιατροδικαστή, ο Πέρι λάμβανε κεταμίνη για τη θεραπεία του άγχους και της κατάθλιψης. Επειδή η τελευταία λήψη για τη θεραπεία είχε γίνει μιάμιση εβδομάδα πριν από τον θάνατό του και επειδή η ουσία ανιχνεύεται μόνο για τρεις με τέσσερις ώρες μετά τη λήψη της, η έκθεση καταλήγει ότι η κεταμίνη στη σορό του ηθοποιού δεν προέρχεται από τη θεραπεία.

Τα υψηλά επίπεδα κεταμίνης

«Στα υψηλά επίπεδα κεταμίνης που βρέθηκαν στα δείγματα αίματος μετά τον θάνατό του, οι κύριες θανατηφόρες συνέπειες θα ήταν τόσο από την καρδιαγγειακή υπερδιέγερση όσο και από την αναπνευστική καταστολή», κατέληξε ο ιατροδικαστής, Ράφι Ντζαμπουριάν. Τα επίπεδα κεταμίνης στο αίμα του Πέρι ήταν 3.540 ng/ml στο περιφερικό κυκλοφορικό σύστημα και 3.271 ng/ml στο κεντρικό, ενώ όπως εξήγησε ο ιατροδικαστής σε ασθενή υπό ολική αναισθησία τα φυσιολογικά επίπεδα κεταμίνης στο αίμα κυμαίνονται από 1.000 – 6.000 ng/ml.

Ο ιατροδικαστής επίσης βρήκε ίχνη από την πολυετή κατάχρηση ναρκωτικών και αλκοόλ, με τον Πέρι να πάσχει από «χρόνια ηπατική συμφόρηση» – πρόδρομο της κίρρωσης του ήπατος. Είχε επίσης νεφρική σκλήρυνση – μια σκλήρυνση των ιστών, που προκαλείται από τη μακροχρόνια, κακώς ελεγχόμενη υψηλή αρτηριακή πίεση και τη μακροχρόνια χρήση ναρκωτικών, ενώ από την αυτοψία εντοπίστηκε πως είχε πρόβλημα και σε άλλα ζωτικά όργανα όπως η καρδιά του και οι πνεύμονές του.