Πώς είναι η πραγματικότητα για τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα; Αυτήν την ερώτηση προσπαθούν να απαντήσουν η Κατερίνα Βρανά και ο Διονύσης Ατζαράκης στο πιο πρόσφατο βίντεο του γνωστού stand up comedian.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το βίντεο αυτό, με τίτλο «Τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα περνούν τέλεια!», παρουσιάζει επιχειρήματα και σαφείς αποδείξεις για να δείξει την πραγματικότητα, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με αναπηρία στην Ελλάδα.

Οι δύο γνωστοί κωμικοί συνεργάζονται, για να αναδείξουν με χιούμορ και σε μόλις 3 λεπτά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ΑμεΑ. Αναδεικνύονται τα ελληνικά παράδοξα, οι αντιλήψεις, η κοινωνική απαξίωση και ο ρατσισμός που αντιμετωπίζουν, αποδεικνύοντας πόσο σπάνια είναι η ενσυναίσθηση και η ενημέρωση στον κοινωνικό μας χώρο.

Ένα από τα συνηθέστερα προβλήματα είναι τα παρκαρισμένα οχήματα στις ράμπες αναπήρων, όπου συχνά απαιτείται να πείσουμε τους οδηγούς να αναζητήσουν άλλη θέση, ακόμα και με απειλή ζημιάς. Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε την υπερβολική ευαισθησία που κάποιοι έχουν, θεωρώντας τους ΑμεΑ «ήρωες», που «διδάσκουν μαθήματα ζωής», ενώ αναλαμβάνουν δράσεις που υπερβαίνουν τις δυνάμεις τους… όπως, για παράδειγμα, να φάνε ένα κουλούρι.

Στο τέλος του βίντεο, η Κατερίνα Βρανά απαντάει στην ερώτηση για το τι πρέπει να αλλάξει. Ξεκινάει από τα βασικά, όπως η δημιουργία ραμπών για πιο εύκολη μετακίνηση, αντί για δημιουργία «ράμπο ταινιών» όπως αναφέρει με χιούμορ ο Διονύσης Ατζαράκης στο βίντεο.

Η εξομολόγηση του Ετεοκλή Παύλου: «Έμενα στο σπίτι μου αναγκαστικά. Ο κόσμος δεν έχει φτιαχτεί, για να ζουν ανάπηροι»

Η Παγκόσμια Ημέρα των ατόμων με αναπηρία και το βίντεο της Κατερίνας Βρανά με τον Διονύση Ατζαράκη έφερε μια εξομολόγηση του Ετεοκλή Παύλου για την εποχή που χρησιμοποίησε και ο ίδιος αμαξίδιο πριν αποκτήσει το προσθετικό του πόδι.

«Φυσικά και με άγγιξε το βίντεο. Είναι η καθημερινότητα που την έχω ζήσει από τα 23 μου και μετά. Με το πρόσθετο μέλος μετά δεν έχεις ανάγκη το αμαξίδιο. Αλλά για τρία χρόνια ήμουν σε αμαξίδιο, δεν το είχα το πρόσθετο. Αυτό που ένιωσα εγώ όταν έγινε το ατύχημα και μετά, θεωρώ ότι ο κόσμος δεν έχει φτιαχτεί, για να ζουν ανάπηροι μέσα σε αυτόν. Δυστυχώς, πρέπει να γκρεμιστεί και να φτιαχτεί από την αρχή. Ακούγεται άσχημο, αλλά πρέπει να γκρεμιστούν όλα και να ξαναχτιστούν από το μηδέν. Να συνυπολογίσουν όλοι οι άνθρωποι ότι συνυπάρχουμε όλοι μαζί» τόνισε ο Ετεοκλής Παύλου.

«Μπορώ εγώ να πάω για μπάνιο σε οποιοδήποτε νησί της Ελλάδας; Δεν μπορώ. Ξέρεις πόσο ζήλευα όταν ήμουν 23, πόσες παρέες πάλευαν, να μη μείνω στην απ’ έξω και να ενταχθώ ξανά στην κοινωνία, που μου έλεγαν “θα πάμε διακοπές εκεί”. Μα δεν μπορώ να κατέβω εγώ σε αυτή την παραλία. Έμενα σπίτι μου αναγκαστικά. Μια απλή και φυσιολογική ζωή θέλω, όπως όλοι» εξομολογήθηκε ο Ετεοκλής Παύλου.