Στην παρέα του «The 2Night Show» της Τρίτης (21/11), ο Γρηγόρης Αρναούτογλου καλωσόρισε για πρώτη φορά τον Μίνωα Μάτσα. Ο ταλαντούχος  μουσικοσυνθέτης μίλησε για την καλλιτεχνική, αλλά και την προσωπική του πορεία. Θυμήθηκε με αγάπη τον παππού του, Μίνωα Μάτσα, που διέσωσε το ρεμπέτικο τραγούδι, αλλά και τον πατέρα του Μάκη Μάτσα, που τον έβαλε στον θαυμαστό κόσμο της μουσικής.

«Ο παππούς μου, που ξεκίνησε την εταιρεία, κατέγραψε όλο το ρεμπέτικο τραγούδι και έτσι διασώθηκε. Ένα από τα σημαντικά του έργα ήταν αυτό. Ένα άλλο ήταν ότι είχε γράψει υπέροχους στίχους σε τραγούδια, όπως: το Μινόρε της Αυγής, ο Αντώνης ο Βαρκάρης ο Σερέτης. Είχε γράψει 300 τραγούδια. Κάποια τα έγραψε με ψευδώνυμα και άλλα κανονικά. Έγραφε με πολλά διαφορετικά ψευδώνυμα. Χάρη σε αυτόν ηχογράφησαν όλοι οι ρεμπέτες της εποχής. Ο Βαμβακάρης πήγε με τον μπαγλαμά του στα στούντιο της Κολούμπια και όλοι οι σοβαροί συνθέτες της εποχής επαναστάτησαν. Γιατί το ρεμπέτικο ήταν συνδεδεμένο με τον υπόκοσμο.

Τον παππού δεν τον γνώρισα μόνο από ιστορίες των άλλων. Ξεκίνησε ως συνέταιρος και κάποια στιγμή ανέλαβε την εταιρεία, ενώ ήταν σε μια κακή κατάσταση που θα έκλεινε. Ο πατέρας μου τον έπεισε το να διευθύνει μια επιχείρηση που ήταν πτωχευμένη. Και μετά έγινε η Μίνως Μάτσα και Υιός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γιατί φοβόταν τον Μίκη Θεοδωράκη;

«Μεγάλωσα σε έναν θαυμαστό κόσμο. Ερχόντουσαν άνθρωποι που ήταν καλλιτέχνες, στιχουργοί, συνθέτες. Όλο αυτό ήταν μοιραίο να με επηρεάσει, ήθελα να γίνω σαν αυτούς. Φοβόμουν τον Μίκη Θεοδωράκη. Αν είσαι 5-6 χρονών και κοιτάς προς τα πάνω με φουντωτά μαλλιά και μαύρα ρούχα, αισθάνεσαι ένα δέος. Όταν δεν ήμουν φρόνιμος στο σπίτι έλεγαν: “τακτοποίησε τα πράγματά σου γιατί θα έρθει ο Θεοδωράκης” και γινόμουν Λούης. Κάποια στιγμή του το είπα. Τον Χατζιδάκι τον είχα παρακολουθήσει στο στούντιο και ήταν ένας γλυκός και ζεστός άνθρωπος. Τον θυμάμαι να λέει ανέκδοτα. Ήταν ζεστός και τρυφερός άνθρωπος» είπε για τα δύο «ιερά τέρατα» της μουσικής.

Η γνωριμία με την μετέπειτα σύζυγό του Όλγα Κεφαλογιάννη και η δημοσιότητα

Ο Μίνως Μάτσας, μεταξύ άλλων, ερωτήθηκε για την απρόσμενη γνωριμία με τη σύζυγό του, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Εξομολογήθηκε αρχικά: «Είχα ακούσει, αλλά δε συνδύασα. Μας σύστησαν κι εκείνη μου είπε ότι ήξερε ότι είμαι ο αδελφός της Μαργαρίτας. Μου μίλησε για τη μουσική μου κι εγώ αισθάνθηκα συστολή. Είναι πολύ ωραίο να ψάχνει κάποιος τη μουσική σου μέσα από μία ταινία ή ένα θέατρο. Από συστολή της είπα: “Εσύ με τι ασχολείσαι;” Έπεσε ένα γέλιο στο τραπέζι, της είπαν να μην με παρεξηγεί. Μετά δεν μου μιλούσε το υπόλοιπο βράδυ, αλλά και για άλλους 10 μήνες, όπου βρεθήκαμε σε μία συναυλία στο Ηρώδειο» εξομολογήθηκε αρχικά και πρόσθεσε: «Η Όλγα προέρχεται από έναν άλλο κόσμο, διαφορετικό από εμένα. Έχω μάθει πολλά πράγματα από εκείνη, τα οποία προφανώς με έκαναν να έχω άλλη άποψη».

Για την ακρίβεια, η σχέση του με τη δημοσιότητα είναι ένα από τα θέματα, τα οποία τώρα πλέον αντιμετωπίζει αλλιώς «Για τη δημοσιότητα “φταίει” η σύζυγός μου, Όλγα Κεφαλογιάννη. Πίστευα και πιστεύω ότι ο καλλιτέχνης με το έργο του, εγώ π.χ., με τη μουσική μου δείχνω αυτό που θέλω να δείξω. Δεν χρειάζεται να ξέρει ο κόσμος ποιος είμαι. Αλλά μετά κατάλαβα ότι είναι ωραίο για τον κόσμο να συνδέσει το πρόσωπο με το έργο του. Και είμαι σε αυτή τη διαδικασία και το χαίρομαι πολύ» ανέφερε χαρακτηριστικά.