Μελέτες δείχνουν το υψηλό κόστος για την υγεία, που μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη παραμονή σε μια καρέκλα και ίσως, κάποιες φορές, αυτό που χρειάζεται είναι απλά να σηκωθείτε και να κινηθείτε.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελετών, το να κάθεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει την πιθανότητα να αναπτύξετε ορισμένους τύπους καρκίνου, όπως:

  • καρκίνος του παχέος εντέρου,
  • καρκίνος της μήτρας (ενδομητρίου),
  • καρκίνος του πνεύμονα,
  • καρκίνος του προστάτη

Δεδομένων των τάσεων στην εργασία και του τρόπου ζωής, όμως, τα πραγματικά κακά νέα είναι ότι έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες να βρίσκεστε στην επικίνδυνη ζώνη. Οι ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες περνούν κατά μέσο όρο 9,5 ώρες την ημέρα καθιστοί. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο μέσος όρος είναι 4,7 ώρες την ημέρα.

Ο ογκολόγος Dale Shepard αναλύει στο health.clevelandclinic τη σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και του καρκίνου.

Γυναίκα κάθεται στον καναπέ της στενοχωρημένη

Μπορείτε να εμφανίσετε καρκίνο από έναν καναπέ;

«Προφανώς και η απάντηση είναι όχι», λέει ο γιατρός, εξηγώντας ότι η σχέση μεταξύ της καθιστικής ζωής και της ασθένειας δεν είναι τόσο άμεση.

Υπάρχει, όμως, σύνδεση μεταξύ της αδράνειας και του καρκίνου, όπως δείχνουν πολλές διαφορετικές μελέτες. Το υπερβολικό βάρος είναι ο συνδετικός κρίκος, που ενώνει τα δύο αυτά στοιχεία. Αρκεί να σημειωθεί ότι η παχυσαρκία ευθύνεται για το 4% έως 8% όλων των διαγνώσεων καρκίνου.

«Η καθιστική ζωή συσχετίζεται με την παχυσαρκία και η ύπαρξη παχυσαρκίας είναι παράγοντας κινδύνου για ορισμένους τύπους καρκίνου», εξηγεί ο Δρ Shepard. «Το πραγματικό συμπέρασμα σε όλα αυτά είναι η σημασία της δραστηριότητας και της διαχείρισης του βάρους σας».

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθιστικές συνήθειες αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και άλλα προβλήματα υγείας.

Προσθέστε κίνηση στην ημέρα σας

Ας ασχοληθούμε με μια πραγματικότητα της σύγχρονης εποχής: Το να περνάτε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σε μια καρέκλα συχνά δε γίνεται από επιλογή. Είναι μέρος ενός κόσμου, όπου πολλές δουλειές περιλαμβάνουν ένα γραφείο και έναν υπολογιστή.

Ο Dr. Shepard προτείνει να επανεξετάσετε τον τρόπο με τον οποίο περνάτε τη μέρα σας στο γραφείο, για να μοιράσετε τον χρόνο που κάθεστε στην καρέκλα. Προσπαθήστε να σηκώνεστε από τη θέση σας και να κινείστε για τουλάχιστον πέντε λεπτά κάθε ώρα. Οι απλοί τρόποι για να πετύχετε αυτόν τον στόχο περιλαμβάνουν:

  • να στέκεστε όρθιοι και να κινείστε ενώ μιλάτε στο τηλέφωνο. Δοκιμάστε το και κατά τη διάρκεια εικονικών συσκέψεων,
  • σηκωθείτε για ένα ποτήρι νερό κάθε ώρα,
  • πηγαίνετε στο γραφείο ενός συναδέλφου για μια προσωπική συνομιλία αντί να στείλετε μηνύματα ή να τηλεφωνήσετε,
  • χρησιμοποιείστε ψηλό γραφείο, ώστε να δουλεύετε όρθιοι,
  • ενσωματώστε έναν σύντομο περίπατο στο μεσημεριανό σας γεύμα αντί να τρώτε απλώς στο γραφείο σας.

Υιοθετήστε την ίδια νοοτροπία και στο σπίτι. Φροντίστε να σηκώνεστε από τον καναπέ ή την πολυθρόνα κάθε τόσο, όταν βλέπετε τηλεόραση, ώστε να μην κάθεστε για μεγάλες χρονικές περιόδους.

«Βρείτε απλά πράγματα, που μπορείτε να κάνετε, για να κινείστε περισσότερο», ενθαρρύνει ο Dr. Shepard. «Κάθε μικρό κομμάτι βοηθάει».