Είναι πλέον κοινή αντίληψη πως το λίπος έχει επιπτώσεις στην υγεία. Πολλοί προσπαθούν να χάσουν βάρος, αλλά το πιο κρίσιμο κομμάτι δεν είναι πάντα αυτό που βλέπετε στον καθρέφτη.
Το σπλαχνικό λίπος – το λίπος που τυλίγει τα εσωτερικά όργανα – αυξάνει τον κίνδυνο για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές νόσοι, επηρεάζοντας ορμόνες, φλεγμονή και μεταβολισμό.
Τι είναι το σπλαχνικό λίπος
Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι εύκολο να το αναγνωρίσει κανείς, αν και μπορεί να εμφανιστεί σαν μια σκληρή προεξοχή μπροστά στην κοιλιά. Το σπλαχνικό λίπος βρίσκεται βαθιά μέσα στο σώμα και διαφέρει από το υποδόριο, δηλαδή αυτό που μπορείτε να τσιμπήσετε κάτω από το δέρμα. Γι’ αυτό κάποιος μπορεί να φαίνεται αδύνατος αλλά να έχει αυξημένο σπλαχνικό λίπος.
«Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι αδρανής αποθήκη. Είναι μεταβολικά ενεργός ιστός που κάθεται γύρω από τα όργανα» εξηγούν ειδικοί στο Parade. Αυξάνει τη φλεγμονή και διαταράσσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, κάτι που όπως λέει «είναι επικίνδυνο γιατί αλλάζει ενεργά τη φυσιολογία του σώματος».
Τρεις ισχυροί σύμμαχοι κατά του σπλαχνικού λίπους
Το καλό νέο είναι ότι οι σωστές τροφές μπορούν να στηρίξουν την προσπάθειά σας να το μειώσετε. Με μια σημαντική επισήμανση: Δεν υπάρχει καμία τροφή που να εξαφανίζει μαγικά το σπλαχνικό λίπος. Αυτό επηρεάζεται από τη συνολική ποιότητα και το μοτίβο της διατροφής
Ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν πως οι έξυπνες επιλογές υδατανθράκων μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά, ειδικά όταν αντικαθιστούν τα επεξεργασμένα δημητριακά και σνακ που συνδέονται με αύξηση σπλαχνικού λίπους. Ακολουθούν τρεις υδατάνθρακες που συστήνουν διαιτολόγοι στο Parade.
Ολικής άλεσης δημητριακά
Τα δημητριακά ολικής άλεσης περιέχουν άθικτες δομές φυτικών ινών που επιβραδύνουν την πέψη, σταθεροποιούν τα επίπεδα γλυκόζης και αυξάνουν τον κορεσμό.
Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, προλαμβάνουν τις απότομες αυξήσεις της και υποστηρίζουν τη ρύθμιση των ορμονών της πείνας. Αυτό βοηθά στη μείωση της συνολικής πρόσληψης θερμίδων και κατευθύνει τον μεταβολισμό προς την καύση λίπους.
Ορισμένα δημητριακά ολικής άλεσης είναι:
- βρώμη
- κριθάρι
- κινόα
- καστανό ρύζι
Όσπρια
Τα όσπρια παρέχουν ανθεκτικό άμυλο και διαλυτές φυτικές ίνες που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη χρήση της ινσουλίνης. Επειδή χωνεύονται αργά, σας κρατούν χορτάτους για ώρες και βοηθούν να διατηρήσετε θερμιδικό έλλειμμα χωρίς να νιώθετε στέρηση. Φασόλια, φακές και ρεβίθια αποτελούν πολύ καλές επιλογές και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη.
Μη αμυλούχα (φυλλώδη και σταυρανθή) λαχανικά
Προσθέτουν όγκο στο πιάτο με ελάχιστες θερμίδες και ταυτόχρονα παρέχουν αντιοξειδωτικά που μειώνουν τη φλεγμονή.
Οι φυτικές τους ίνες επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου και ενισχύουν το αίσθημα πληρότητας νωρίτερα. Αυτό οδηγεί σε μικρότερα γεύματα και πιο σταθερά επίπεδα γλυκόζης, συνθήκες ιδανικές για μείωση σπλαχνικού λίπους.
Παραδείγματα είναι τα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μαρούλι, ρόκα, λάχανο, βλήτα κ.α.) και τα σταυρανθή (μπρόκολο και κουνουπίδι, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, ραπανάκι κ.α.)
Άλλες τροφές που βοηθούν
Υπάρχουν και άλλες επιλογές που μπορούν να στηρίξουν τον στόχο σας. Οι ειδικοί προτείνουν τροφές πλούσιες σε ανθεκτικό άμυλο. Για παράδειγμα ρύζι ή πατάτες που έχουν μαγειρευτεί, μπορούν να μείνουν στο ψυγείο όλο το βράδυ και στη συνέχεια να ξαναζεσταθούν ή να καταναλωθούν κρύα. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται ο συγκεκριμένος τύπος φυτικής ίνας.
Επίσης τα φρούτα είναι εξαιρετικές επιλογές για τις φυτικές ίνες, την ενυδάτωση και τα αντιοξειδωτικά τους. Μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή, κάτι σημαντικό επειδή συνδέεται με περισσότερο σπλαχνικό λίπος.
Εν γένει, το σπλαχνικό λίπος ανταποκρίνεται σε όλο το περιβάλλον που δημιουργείτε. Την πρόσληψη θερμίδων, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, τη φλεγμονή και τη φυσική δραστηριότητα. Το χάνετε δημιουργώντας σταθερές μεταβολικές συνθήκες που αναγκάζουν το σώμα να χρησιμοποιήσει αυτή την αποθήκη.