Η βερβερίνη είναι το νέο συμπλήρωμα διατροφής που κερδίζει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα αποτελέσματά του στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, ορισμένοι το αποκαλούν το «Ozempic της φύσης».

Το Ozempic, ένα φάρμακο που προορίζεται για χρήση ως θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, έχει γίνει πρόσφατα δημοφιλές βοήθημα απώλειας βάρους. Ωστόσο, έχει έναν μακρύ κατάλογο παρενεργειών και η ζήτηση για το φάρμακο έχει προκαλέσει προβλήματα εφοδιασμού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις για τα άτομα με διαβήτη.

Τώρα, οι χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι η βερβερίνη μπορεί να μιμηθεί τα αποτελέσματα των δημοφιλών φαρμάκων απώλειας βάρους, όπως το Ozempic και το Wegovy. Είναι, λοιπόν, η βερβερίνη μια εναλλακτική λύση;

Τι είναι η βερβερίνη;

Η βερβερίνη είναι μια φυσική ένωση που βρίσκεται σε φυτά όπως το barberry (βερβερίς), το goldenseal (ένα βότανο πλούσιο στην ουσία βερβερίνη), τον κουρκουμά και το σταφύλι του Όρεγκον. Συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους, και είναι συνήθως διαθέσιμη σε μορφή συμπληρώματος.

«Αν και δεν έχει ολοκληρωμένο προφίλ θρεπτικών συστατικών όπως οι βιταμίνες ή τα μέταλλα, η βερβερίνη έχει μελετηθεί για τα πιθανά οφέλη της στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τη βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη, τη μείωση της παχυσαρκίας, την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας και τη μείωση της φλεγμονής», λέει η διατροφολόγος Helen Perks στο healthline.com.

Ενώ η βερβερίνη είναι διαθέσιμη χωρίς ιατρική συνταγή, ορισμένοι γιατροί τη συνταγογραφούν για την απώλεια βάρους, ειδικά για όσους έχουν αντίσταση στην ινσουλίνη, όπως συμβαίνει με τον προδιαβήτη και τον διαβήτη τύπου 2.

Είναι η βερβερίνη εξίσου αποτελεσματική με το Ozempic;

«Η έρευνα μας δείχνει ότι η βερβερίνη μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την αρτηριακή πίεση, τη γλυκόζη αίματος και να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τη λεγόμενη “κακή” χοληστερόλη, ιδίως σε άτομα με διαβήτη τύπου 2. Όλα αυτά είναι πολύ χρήσιμα όταν προσπαθούμε να επιτύχουμε το βέλτιστο υγιές βάρος μας», λέει η διατροφολόγος Jane Mostowfi.

Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2012, διαπίστωσε ότι η λήψη 500 χιλιοστογραμμαρίων βερβερίνης τρεις φορές την ημέρα, προκάλεσε απώλεια βάρους περίπου 5 κιλών, κατά μέσο όρο, και βοήθησε τους συμμετέχοντες να χάσουν το 3,6% του σωματικού τους λίπους.

Εν τω μεταξύ, μια ανασκόπηση το 2020 διαπίστωσε ότι η συμπλήρωση με βερβερίνη οδήγησε σε σημαντικές μειώσεις του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος και του λίπους της κοιλιάς.

Η βερβερίνη ή το Ozempic, ποιο πιστεύουν οι ειδικοί μας ότι είναι καλύτερο για την απώλεια βάρους;

Μέτρηση βάρους

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει περίπτωση να παίρνετε το ένα έναντι του άλλου, καθώς δεν πρόκειται για συγκρίσιμα προϊόντα – το ένα είναι ένα φυτικό συμπλήρωμα που έχει πολλές και το άλλο είναι ένα εγκεκριμένο φάρμακο για διαβητικούς και άτομα που παλεύουν με την παχυσαρκία» επισημαίνει η Mostowfi.

Εν τω μεταξύ, η Perks επισημαίνει την έλλειψη έρευνας σχετικά με τις επιδράσεις της βερβερίνης στην απώλεια βάρους, ως τομέα ανησυχίας. «Τα επιχειρήματα κατά της λήψης βερβερίνης αντί του Ozempic και του Wegovy περιλαμβάνουν τον περιορισμένο αριθμό υψηλής ποιότητας ανθρώπινων ερευνών που υποστηρίζουν τις επιδράσεις της στην απώλεια βάρους», σημειώνει. «Ενώ ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν πιθανά οφέλη, πολλές από τις υπάρχουσες μελέτες έχουν διεξαχθεί σε ζώα ή σε μικρής κλίμακας δοκιμές σε ανθρώπους».