Με την άνοιξη να έχει έρθει, πολλοί είναι αυτοί που ταλαιπωρούνται από διάφορες αλλεργίες. Ωστόσο, οι αλλεργίες μπορεί να είναι είτε εποχικές, είτε σε κάποια συγκεκριμένη ουσία. Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε αλλεργιογόνα, που, συνήθως, δεν είναι επιβλαβή για τον οργανισμό σας.

Η δουλειά του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να διατηρεί υγιή τον οργανισμό, καταπολεμώντας τα επιβλαβή παθογόνα. Αυτό το κάνει επιτιθέμενο σε οτιδήποτε θεωρεί ότι μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σώμα σας. Ανάλογα με το αλλεργιογόνο, η αντίδραση αυτή μπορεί να περιλαμβάνει φλεγμονή, φτέρνισμα ή πλήθος άλλων συμπτωμάτων. Ωστόσο, όσο κοινές και να είναι οι αλλεργίες, υπάρχουν διάφορες θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα συμπτώματα που προκαλούν.

Συμπτώματα αλλεργιών

Τα συμπτώματα που εμφανίζετε λόγω των αλλεργιών είναι αποτέλεσμα διαφόρων παραγόντων. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ο τύπος της αλλεργίας που έχετε και το πόσο σοβαρή είναι η αλλεργία.

Φτέρνισμα

Για τις τροφικές αλλεργίες

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο, κνίδωση, ναυτία, κόπωση και άλλα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να συνειδητοποιήσει ένα άτομο ότι έχει τροφική αλλεργία. Εάν έχετε μια σοβαρή αντίδραση μετά από ένα γεύμα και δεν είστε σίγουροι για τον λόγο, επισκεφθείτε αμέσως έναν ιατρό. Μπορεί να βρει την ακριβή αιτία της αντίδρασής σας ή να σας παραπέμψει σε ειδικό.

Για τις εποχικές αλλεργίες

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας μπορεί να μιμούνται εκείνα του κρυολογήματος. Περιλαμβάνουν συμφόρηση, ρινική καταρροή και πρησμένα μάτια. Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να διαχειριστείτε αυτά τα συμπτώματα στο σπίτι χρησιμοποιώντας θεραπείες που δεν κυκλοφορούν στο φαρμακείο. Επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν τα συμπτώματά σας γίνουν μη διαχειρίσιμα.

Για σοβαρές αλλεργίες

Οι σοβαρές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν αναφυλαξία. Πρόκειται για ένα επείγον περιστατικό που απειλεί τη ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε αναπνευστικές δυσκολίες, ζάλη και απώλεια συνείδησης. Εάν εμφανίζετε αυτά τα συμπτώματα αφού έρθετε σε επαφή με ένα πιθανό αλλεργιογόνο, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Γενικότερα, τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης του καθενός είναι διαφορετικά.

Θεραπείες αλλεργίας

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τις αλλεργίες είναι να μείνετε μακριά από οτιδήποτε προκαλεί την αντίδραση. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, όπως αναφέρει το healthline.

Φάρμακα

Η θεραπεία των αλλεργιών συχνά περιλαμβάνει φάρμακα όπως τα αντιισταμινικά για τον έλεγχο των συμπτωμάτων. Τα φάρμακα μπορεί να είναι μη συνταγογραφούμενα ή συνταγογραφούμενα. Το τι συνιστά ο γιατρός σας εξαρτάται από τη σοβαρότητα των αλλεργιών σας. Τα φάρμακα για τις αλλεργίες περιλαμβάνουν:

  • αντιισταμινικά όπως η διφαινυδραμίνη (Benadryl)
  • κορτικοστεροειδή
  • κετιριζίνη (Zyrtec)
  • αποσυμφορητικά (Afrin, Suphedrine PE, Sudafed)

Ανοσοθεραπεία

Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν την ανοσοθεραπεία. Αυτή περιλαμβάνει αρκετές ενέσεις κατά τη διάρκεια μερικών ετών για να βοηθήσει τον οργανισμό να συνηθίσει την αλλεργία σας. Η επιτυχής ανοσοθεραπεία μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή των συμπτωμάτων της αλλεργίας.

Επινεφρίνη έκτακτης ανάγκης

Εάν έχετε μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή σας αλλεργία, να έχετε μαζί σας μια ένεση επείγουσας επινεφρίνης. Η ένεση αντιμετωπίζει τις αλλεργικές αντιδράσεις μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια.

Ωστόσο, μη ξεχνάτε πως ορισμένες αλλεργικές αντιδράσεις χρειάζονται επείγουσα ιατρική επίσκεψη.