Η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης (ΗΕRA) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέγραψε κοινή σύμβαση-πλαίσιο με την εταιρεία HIPRA HUMAN HEALTH για την προμήθεια του πρωτεϊνικού εμβολίου της για την COVID-19. Δεκατέσσερα κράτη μέλη και χώρες συμμετέχουν σε αυτήν την κοινή προμήθεια, βάσει της οποίας μπορούν να αγοραστούν έως και 250 εκατομμύρια δόσεις. H εν λόγω συμφωνία θα καταστήσει το εμβόλιο HIPRA γρήγορα διαθέσιμο στις συμμετέχουσες χώρες, μόλις λάβει θετική αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι «με τις λοιμώξεις από την COVID-19 να αυξάνονται στην Ευρώπη, πρέπει να διασφαλίσουμε τη μέγιστη ετοιμότητα καθώς οδεύουμε προς τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες. Το εμβόλιο HIPRA προσθέτει μια ακόμη επιλογή για να συμπληρώσει το ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων μας για τα κράτη μέλη και τους πολίτες μας. Η αύξηση του εμβολιασμού και οι ενισχυτικές δόσεις είναι απαραίτητα τους επόμενους μήνες. Εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια για όλους. Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας σε δράση – προετοιμαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι να ενεργήσουμε».

Η κοινή σύμβαση προμήθειας με την HIPRA συμπληρώνει ένα ήδη ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων που διασφαλίζεται μέσω της Στρατηγικής Εμβολίων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί με τις AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, Moderna, Novavax και Valneva. Περίπου 4,2 δισεκατομμύρια δόσεις έχουν εξασφαλιστεί στο πλαίσιο της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια. Αυτό το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εμβολίων διασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι καλά προετοιμασμένη για τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, χρησιμοποιώντας εμβόλια που έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά, σημειώνει η Επιτροπή. Οι συμμετέχουσες χώρες θα μπορούσαν να αποφασίσουν να δωρίσουν τα εμβόλια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος ή να τα κατευθύνουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το εμβόλιο HIPRA, το οποίο βρίσκεται επί του παρόντος υπό κυλιόμενη αξιολόγηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναπτύσσεται ως αναμνηστική δόση σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω που είχαν ανοσοποιηθεί στο παρελθόν. Το εμβόλιο HIPRA αποθηκεύεται σε θερμοκρασία ψυγείου μεταξύ 2 και 8ºC, διευκολύνοντας την αποθήκευση και τη διανομή στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο.