Στο Ισραήλ, οι υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, την Όμικρον 2. Μέσα σε μια εβδομάδα (31/1 με 7/2) οι μολύνσεις από το συγκεκριμένο στέλεχος διπλασιάστηκαν και από τα 350 έφτασαν στα 700.

Η ανησυχία αφορά στην ανταπόκριση του εθνικού συστήματος υγείας. Διάφορα νοσοκομεία παραπονέθηκαν για έλλειψη προσωπικού όταν στα τέλη του Ιανουαρίου τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν ως και τις 80.000 σε καθημερινή βάση. Με δεδομένο πως εικάζεται πως η Όμικρον 2 έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας υπάρχουν φόβοι για ένα νέο κύμα κρουσμάτων.

Γι’ αυτό, άλλωστε, εξετάστηκε και το ενδεχόμενο κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ το σκεπτικό των υπεύθυνων ήταν πως θα μπορούσε να προκαλέσει μια ψευδαίσθηση ασφάλειας με αποτέλεσμα οι πολίτες να αφεθούν και να μην ακολουθούν κατά γράμμα τα μέτρα.

Η χώρα έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς και καλεί τους πολίτες να υποβάλλονται σε τεστ και να παραμένουν σπίτια τους αν είναι άρρωστοι. Τον Ιανουάριο μείωσε τον χρόνο της αυτοαπομόνωσης και της καραντίνας για τους μαθητές που έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ, όμως, έχοντας τη στήριξη της πλειονότητας των επιστημόνων και με σχεδόν το 65% των 9,4 εκατομμυρίων Ισραηλινών να έχουν λάβει δύο ή και τρεις δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, επέμεινε σε μια πιο ήπια προσέγγιση.

Άλλωστε, τα επίπεδα θνητότητας παραμένουν χαμηλά. Η χώρα τη Δευτέρα (7/2) ανακοίνωσε 52.600 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Υπέκυψαν 20 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 9.180 νεκρούς. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση μειώθηκαν στους 1.235 (–28 σε 24 ώρες). Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 323.911. Ο δείκτης θετικότητας των τεστ υποχώρησε στο 28,16%.

Το Ισραήλ συνεχίζει να προτείνει στους πολίτες του εμβολιάζονται. Μάλιστα, πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για να αγοράσει πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου κατά της Covid-19 της Novavax.