Αν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να θυμηθείτε τα πράγματα όπως παλιά πριν ξεκινήσει η πανδημία, δεν είστε μόνοι. Όταν οι άνθρωποι βιώνουν πολύ άγχος, μπορεί να βλάψει τις γνωστικές λειτουργίες, οδηγώντας σε προβλήματα μνήμης και «ομίχλη» του εγκεφάλου, σύμφωνα με το Sharp Health News.

Γυναίκες- μνήμη

Η Δρ. Mary Beth Bryan, κλινική ψυχολόγος στο Νοσοκομείο Sharp Mesa Vista, λέει: «Αυτή η πανδημία έχει επηρεάσει τους περισσότερους, αν όχι όλους, τομείς της ζωής των ανθρώπων και έχει οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο εργασίας, κοινωνικοποίησης και κάλυψης των βασικών μας αναγκών. Βρισκόμασταν σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς να γνωρίζουμε τι θα έκανε αυτός ο ιός, πώς να προστατεύσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας, πώς θα αντιδρούσαν οι άλλοι και πόσο θα διαρκούσε αυτό».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία έχει προκαλέσει πρωτοφανή επίπεδα αβεβαιότητας στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πριν ξεκινήσει, μπορεί να είχαμε έναν ορισμένο βαθμό προβλεψιμότητας στη ζωή μας: πρόγραμμα εργασίας, κοινωνική ζωή και ρουτίνα άσκησης. Αλλά η πανδημία τα ανέτρεψε όλα αυτά, αναφέρει το healthdigest.com. Και σύμφωνα με ένα πρόσφατο άρθρο στο Harvard Business Review, ο εγκέφαλός μας δεν είναι φτιαγμένος για αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας και απρόβλεπτου. Αλλά γιατί αυτό επηρεάζει σημαντικές εγκεφαλικές λειτουργίες όπως η μνήμη;

Μνήμη

Το υψηλό άγχος παρεμβαίνει στη γνωστική λειτουργία

Ενώ σίγουρα μπορούμε να ζήσουμε με κάποιο επίπεδο αβεβαιότητας χωρίς αυτό να διαταράξει τη ζωή μας ή να επηρεάσει αρνητικά τη γνωστική μας λειτουργία, παρατεταμένες περίοδοι αβεβαιότητας προκαλούν χρόνιο στρες που μπορεί να γίνει πηγή πραγματικών προβλημάτων μνήμης, εξηγεί το Sharp Health News.

«Όταν το άγχος και η ανησυχία είναι υψηλά, το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου μας ενεργοποιείται, κάτι που παρεμβαίνει στην ικανότητά μας να σκεφτόμαστε καθαρά και λογικά και να λειτουργούμε αποτελεσματικά», λέει η Δρ. Mary Beth Bryan.

Γιατί οι γυναίκες έχουν καλύτερη μνήμη από τους άνδρες

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο προτείνουν ότι η απόκριση φλεγμονής από το στρες είναι που επηρεάζει τη μνήμη. Οι εγκέφαλοι ποντικών που είχαν στρες οδήγησαν σε σημαντικές ανακαλύψεις συνδέσεων που υπάρχουν μεταξύ του ανοσοποιητικού μας συστήματος, της φλεγμονής, του χρόνιου στρες και των αναμνήσεων. Όταν αυτά τα ποντίκια εκτέθηκαν στο είδος του στρες που μιμείται το ανθρώπινο άγχος, ξέχασαν πώς να πλοηγηθούν σε έναν λαβύρινθο που είχαν κατακτήσει πριν. Όταν οι ερευνητές χορήγησαν ένα αντιφλεγμονώδες στα ποντίκια, η απώλεια μνήμης εξαφανίστηκε γρήγορα μαζί με τη φλεγμονή.

Καθώς αρχίζουμε να νιώθουμε μεγαλύτερη αίσθηση ρουτίνας στη ζωή μας, η απώλεια μνήμης μπορεί να γίνει πολύ λιγότερο συχνή και οι αναμνήσεις μας πιθανότατα θα επανέλθουν στο φυσιολογικό. Πρόσθετα μέτρα για τον τρόπο ζωής, ωστόσο, περιλαμβάνουν τον άφθονο ύπνο και την καλή διατροφή.