Να κάνουν και τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού προτείνει σε ορισμένους υγειονομικούς και άλλους εργαζόμενους το Εθνικό Συμβούλιο Εμβολιασμού της Αυστρίας μέσω επικαιροποιημένων οδηγιών που εξέδωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (23/12).

Το Εθνικό Συμβούλιο Εμβολιασμού πήρε την εν λόγω απόφαση επικαλούμενο τους κινδύνους από τη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού η οποία εξαπλώνεται ραγδαία.

Το συμβούλιο ανέφερε, ωστόσο, πως δεν διαθέτει επαρκή επιστημονικά δεδομένα προκειμένου να συστήσει τη χορήγηση τέταρτων δόσεων ευρύτερα.

«Ενόψει ενός επικείμενου κύματος της Όμικρον, μπορεί να προσφερθεί (ένας τέταρτος εμβολιασμός) σε τομείς υψηλού κινδύνου (π.χ. σε υγειονομικούς που εκτίθενται στον ιό) και σε συστηματικά κρίσιμους τομείς έξι μήνες μετά τον τρίτο εμβολιασμό», ανέφερε το συμβούλιο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Η Αυστρία δήλωσε την Τετάρτη (22/12) πως θα επαναφέρει αυστηρότερους περιορισμούς από τις 27 Δεκεμβρίου προκειμένου να επιβραδύνει την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον.

Αυστρία κορονοϊός

To lockdown μείωσε τα ημερήσια κρούσματα

Τον Νοέμβριο, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τέταρτο εθνικό lockdown και είπε πως θα καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους τους Αυστριακούς, η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το κάνει.

Αν και το διάρκειας τριών εβδομάδων lockdown μείωσε δραστικά τον ημερήσιο αριθμό νέων μολύνσεων COVID-19 από επίπεδα-ρεκόρ, η χώρα ετοιμάζεται για άλλη μία αύξηση των μολύνσεων. Εκατοντάδες μολύνσεις Όμικρον έχουν ήδη επιβεβαιωθεί.

Στις επικαιροποιημένες οδηγίες του, το Εθνικό Συμβούλιο Εμβολιασμού ανέφερε πως οι τέταρτες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 μπορούν να δοθούν «εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων» σε ομάδες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλους κρίσιμους τομείς έπειτα από ιατρική διαβούλευση.

«Εξακολουθούν να μην υπάρχουν στοιχεία ότι αυτός ο επιπρόσθετος εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει τις μολύνσεις. Ωστόσο μπορεί να θεωρηθεί ότι οι σοβαρές νοσήσεις μπορούν να αποτραπούν», ανέφερε.