Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca Plc ξεκίνησαν μελέτες για να παρασκευάσουν μια εκδοχή του εμβολίου τους για την Covid-19 η οποία θα στοχεύει τη μετάλλαξη Όμικρον, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας «Financial Times».

Ο Σάντι Ντάγκλας ένας από τους επικεφαλής των ερευνητικών ομάδων του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είπε στους «Financial Times»: «Όπως και με τις προηγούμενες μεταλλάξεις που προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία, έτσι και τώρα μαζί με τους συνεργάτες μας στην AstraZeneca, έχουμε κάνει κάποια προκαταρκτικά βήματα προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα εκσυγχρονισμένο εμβόλιο σε περίπτωση που χρειαστεί». Πρόσθεσε πως: «Εμβόλια όπως το δικό μας μπορούν, θεωρητικά, να αντιμετωπίσουν μια νέα παραλλαγή του ιού ταχύτερα από ότι πολλοί πιστεύουν».

Νωρίτερα, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού και στο κατά πόσο προστατεύουν από αυτή τα υπάρχοντα εμβόλια της AstraZeneca, αλλά και εκείνο της Johnson & Johnson.

«Φαίνεται πως τα εμβόλια της ΑstraΖeneca (ΑΖ) και Johnson & Johnson (JJ) αποτυγχάνουν να σταματήσουν την αρχική λοίμωξη με παραλλαγή Όμικρον και επίσης να αποτρέψουν την ήπια λοίμωξη, όπως γνωρίζουμε από εργαστηριακά και όχι κλινικά δεδομένα. Δεν υπάρχει όμως καμία έρευνα που να αποδεικνύει πως δεν μειώνουν την πιθανότητα σοβαρής λοίμωξης και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Επίσης οι δύο πρώτες δόσεις της ΑΖ και της JJ δεν είναι άχρηστες, καθώς είναι η προϋπόθεση για να χτιστεί επαρκής προστασία από την όμικρον με την τρίτη δόση με το εμβόλιο της Moderna ή της Pfizer», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.