Πριν από δέκα μέρες, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης δίνοντας την επιδημιολογική εικόνα που έχει αρχίσει να παίρνει σε αυτό το κύμα η χώρα μας, σημείωνε πως το 22% των νέων κρουσμάτων χτυπάει τα παιδιά από 4 έως 18 ετών.

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

Τώρα, η είδηση για ένα βρέφος μόλις δύο μηνών, που χρειάστηκε να διασωληνωθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίο, αλλά και άλλες που έρχονται για μικρά παιδιά που νοσηλεύονται με covid 19 σε νοσοκομεία της χώρας, έχουν δημιουργήσει το ερώτημα αν εν μέσω της έξαρσης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, νοσούν και τα παιδιά πιο σοβαρά από κορονοϊό πιέζοντας τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η απάντηση είναι πως τα παιδιατρικά νοσοκομεία πιέζονται αλλά όχι από τα περιστατικά κορονοϊoύ.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τον όγκο των περιστατικών που δέχονται τα παιδιατρικά νοσοκομεία, πηγές του Newsbeast στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, μας εξηγούν πως από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου αυξάνονται κλιμακωτά τα περιστατικά ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού αλλά και άλλων ιώσεων.

ΜΕΘ

Τα παιδιά που νοσηλεύονται είναι συνήθως από ενός ως τεσσάρων ετών. Πρόκειται σύμφωνα με τους γιατρούς για παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε κάποιον αναπνευστικό ιό μέχρι στιγμής. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί επί δύο χρόνια τα μικρότερα παιδάκια ζούσαν για πολύ καιρό σε καθεστώς lockdown.

Επίσης, δεν πήγαιναν ούτε τα ίδια σχολείο ούτε και τα μεγαλύτερα αδέρφια τους, τα οποία έκαναν τηλεκπαίδευση. Τώρα, η σχολική κοινότητα «δουλεύει» συνεχόμενα. Το αποτέλεσμα είναι τα μικρότερα παιδάκια που δεν φορούν υποχρεωτικά μάσκα (ως 4 ετών δηλαδή) να κολλάνε αυτή τη στιγμή ιούς του αναπνευστικού στους παιδικούς σταθμούς κατά βάση.

Αρκετά από όσα νοσηλεύονται στα Παίδων νοσοκομεία έφτασαν ως εκεί με αναπνευστική δυσχέρεια. Η διάγνωση που παίρνουν είναι είτε κάποια ίωση είτε και πιο σοβαρές μορφές αυτών όπως βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα, λαρυγγίτιδα ή και πνευμονία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα 5 στα 11 περιστατικά που νοσηλεύονται αφορούν περιπτώσεις σαν τις παραπάνω.

Την ίδια στιγμή, τα περιστατικά του κορονοϊού προσέρχονται και αυτά στα νοσοκομεία αλλά μιας και τα παιδιά τα πηγαίνουν καλύτερα με τον κορονοϊό και δεν νοσούν βαριά, τα περισσότερα φεύγουν για το σπίτι με οδηγίες των γιατρών. Μάλιστα, σύμφωνα με την εκτίμηση των πηγών μας αυτή τη στιγμή και στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, τα παιδιά που νοσηλεύονται με κορονοϊό δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 10 σε αντίθεση με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, για τις οποίες οι νοσηλείες αυτή τη στιγμή μπορεί να ξεπερνούν και τις 50 και στα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας.

Πολλές οι νοσηλείες και στην Παιδιατρική κλινική στο Ρίο

O Γαβριήλ Δημητρίου, διευθυντής στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου στο Ρίο, εξηγεί στο Newsbeast πως σε κάθε περίπτωση η πορεία του κορονοϊόύ είναι αυτή τη στιγμή αισθητή στα παιδιά, δεδομένου ότι η αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα τα συμπαρασύρει και αυτά.

Παιδί

Όπως μας λέει ο ίδιος: «Έχουμε πια πολλές εισαγωγές σε κάθε εφημερία. Χθες είδαμε δύο θετικά κρούσματα και σήμερα άλλο ένα μέχρι στιγμής. Η παιδιατρική κλινική έχει αυτή τη στιγμή φόρτο περιστατικών. Το πρώτο 24 ώρο, αρκετά παιδιά είναι ύποπτα για κορονοϊό. Για αρκετά από αυτά θα φανεί τελικά πως έχουν χτυπηθεί από κάποια ιογενή λοίμωξη και όχι από covid 19».