Τις τελευταίες ημέρες, τα διαγνωστικά κέντρα που πραγματοποιούν rapid και μοριακά τεστ, όπως και τα φαρμακεία, δέχονται πλήθος κόσμου που θέλει να εξακριβώσει αν έχει ή όχι κορονοϊό. Περισσότερους ασθενείς με συμπτώματα όπως βήχας, μυαλγία, πονόλαιμος, ελαφριά δέκατα και καταρροή, δέχονται πια και οι γιατροί στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας, μιας και ολοένα και περισσότεροι παραπονιούνται ότι έχουν τα παραπάνω. Τι έχει συμβεί;

Της Δήμητρας Τριανταφύλλου

«Eίμαστε πλέον επισήμως στην περίοδο των ιώσεων» λέει στο Νewsbeast ο Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική (ΕΚΠΑ) του Αττικόν. Όπως συνεχίζει να εξηγεί: «Το ότι δεν εμφανίστηκαν πέρυσι, δεν σημαίνει ότι δεν εμφανιστούν και φέτος. Πέρυσι, ήμασταν κλεισμένοι και επίσης φορούσαμε μάσκες στον εξωτερικό χώρο. Επίσης σχολεία και Πανεπιστήμια ήταν κλειστά. Φέτος που είναι όλα ανοιχτά οι ιώσεις θα ξαναρχίσουν. Σκεφτείτε ότι πέρυσι στο Αττικόν είχαμε μηδέν περιπτώσεις γρίπης».

Σύμφωνα με τον κο Λουκίδη, οι ιώσεις ξεκινάνε συνήθως από τα παιδιά στα μέσα με τέλη Οκτωβρίου και στους μεγάλους έρχονται λίγο πιο αργά. «Στους μεγάλους όμως που ζουν με μικρά παιδιά οι ιώσεις χτυπούν πιο νωρίς. Ήταν αναμενόμενο ότι φέτος θα είχαμε ιώσεις παράλληλες προς την πανδημία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι ιώσεις είναι ιογενείς και έτσι δε χρειάζεται να κάνουμε αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών. Συστήνεται συμπωματική αγωγή και παρακολούθηση».

Το «μπέρδεμα» με τον κορονοϊό και τι πρέπει να κάνουμε

Αυτό που δυσκολεύει στην παρούσα φάση την κατάσταση είναι σύμφωνα με τον Λουκίδη το γεγονός πως η εικόνα της covid είναι παρόμοια αρχικά με αυτή των ιώσεων. «Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η πρώτη προσέγγιση όταν κάποιος αναφέρει συμπτώματα όπως βήχας και δέκατα είναι να γίνεται ένα τεστ για τον κορονοϊό. Αυτό φυσικά θα αυξήσει τις επισκέψεις σε κέντρα που κάνουν τεστ αλλά και φυσικά και στους γιατρούς και στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας συνολικά». Το τεστ όμως είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος που έχει συμπτώματα σαν τα παραπάνω.

Επί αρνητικού τεστ ο άρρωστος πρέπει σύμφωνα με τον κο Λουκίδη να εξεταστεί από τον παθολόγο ή τον πνευμονολόγο του.

Πως θα βοηθήσει φέτος το εμβόλιο για την γρίπη το ΕΣΥ

«Η άποψη ότι το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη για τον κορονοϊό αλλά και για τις ιώσεις είναι λανθασμένη» ξεκαθαρίζει ο κος Λουκίδης και συνεχίζει: «Το εμβόλιο για την γρίπη προστατεύει για τους 4 ορότυπους της γρίπης, ανάμεσά τους και ο γνωστός H1N1 και όχι απέναντι στις ιώσεις όπως π.χ οι ρινοιοί».

Σημειώνεται ότι ο εμβολιασμός για την γρίπη έχει ανοίξει εδώ και περίπου 20 ημέρες και το εμβόλιο συνταγογραφείται ηλεκτρονικά. Και ποιοι πρέπει να το κάνουν; «Πρώτα οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα κι αυτοί που εργάζονται σε νοσοκομεία και υγειονομικές μονάδες. Ακολουθούν εκπαιδευτικοί και όσοι εργάζονται σε χώρους με συγχρωτισμό».

Παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια αρχίζει να επικρατεί μια λογική «ανοίγματος» του εμβολιασμού για την γρίπη σε ολοένα και περισσότερες ομάδες, δεδομένου ότι οι νεκροί από την γρίπη έφταναν πριν από τον κορονοϊό και τα lockdown σε ένα αξιοσημείωτο νούμερο κάθε χρόνο.

Νοσηλεύτρια που κρατά εμβόλιο στη Μεγάλη Βρετανία

Όπως σημειώνει και ο κος Λουκίδης: «Πέρυσι ειδικά φάνηκε ότι ο εμβολιασμός άνοιξε περισσότερο από τις προαναφερθείσες ομάδες. Πραγματοποιήθηκαν 4 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Δεν έχουμε 4 εκατομμύρια ηλικιωμένους και ευπαθείς. Στην ουσία, το εμβόλιο για την γρίπη θα μειώσει τη νοσηρότητα και δεν θα πιέσει το σύστημα υγείας στη διαχείριση αρρώστων. Αυτό είναι πολύτιμο δεδομένου ότι και το πικ της γρίπης είναι από μέσα Δεκεμβρίου έως και μέσα Μαΐου».

Ο παράγοντας του καιρού

«Πολύς κόσμος ταλαιπωρείται αυτή τη στιγμή από ίωση» λέει με τη σειρά της και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας και Πειραιά. Η κα Παγώνη προσθέτει έναν ακόμα παράγοντα στο γιατί φέτος έχουμε μπει από νωρίς στο… χορό των ιώσεων. «Το κύμα κακοκαιρίας την περασμένη εβδομάδα, όπου ο καιρός έγινε πιο χειμωνιάτικος, έπαιξε το ρόλο του. Οι συχνές εναλλαγές του καιρού δημιουργούν αυτές τις καταστάσεις».

Η κα Παγώνη αναφέρει επίσης και την χαλάρωση που υπάρχει πια στα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό ειδικά από το κομμάτι του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί. «Πέρυσι οι μάσκες και οι αποστάσεις έκοψαν το κύμα των ιώσεων. Τώρα, ο κόσμος δεν φοράει τις μάσκες όπως θα έπρεπε» λέει η ίδια. Η κα Παγώνη συμφωνεί πάντως με την άποψη ότι ο εμβολιασμός θα έπρεπε να πάρει φέτος πιο καθολικό χαρακτήρα και να μη μείνει στις βασικές ομάδες που πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν αυτό το εμβόλιο.