Μπορεί τα δύο τελευταία χρόνια να νομίζαμε πως τις είχαμε λόγω των εκταμμένων lockdowns αποχαιρετήσει αλλά οι παιδικές ιώσεις είναι ξανά εδώ. Ειδικά από τη στιγμή που τα παιδιά κάθισαν εκ νέου στα θρανία παρουσιάζουν έξαρση προκαλώντας σε συνδυασμό με την πανδημία του κορονοϊού ιδιαίτερη ανησυχία στους γονείς.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς; Πώς θα ξεχωρίσουν τις παιδικές ιώσεις από τον κορονοϊό; Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να προστατευτούν τα παιδιά; Στις ερωτήσεις του Newsbeast απαντά η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου.

«Κατά τη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού των παιδιών και των ενηλίκων, η γρίπη, οι άλλες ιώσεις και μικροβιακές λοιμώξεις είχαν σχεδόν εξαφανισθεί» τονίζει η Αναστασία Βαρβαρήγου και εξηγεί πως «με την επαναφορά της κανονικότητας στην κοινωνική ζωή, την εργασία και το σχολείο, οι ιώσεις επέστρεψαν».

Παιδί άρρωστο

«Έχουμε μπροστά μας έναν δύσκολο χειμώνα»

«Η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και το πλύσιμο χεριών δεν φαίνεται να προστατεύουν επαρκώς από τις συνήθεις ιώσεις. Έχει ήδη παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση των περιστατικών με πυρετό, βήχα και διάρροιες σε παιδιά και εφήβους, που όμως δεν είναι COVID 19. Συνεπώς, έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο χειμώνα με τις συνήθεις ιώσεις και λοιμώξεις, αλλά και την παρουσία του SARS COV 2. Επομένως τα παιδιά με ύποπτα συμπτώματα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή» υπογραμμίζει η παιδίατρος.

Τι κάνουμε όταν το παιδί έχει τα πρώτα συμπτώματα

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών μόλις το παιδί έχει τα πρώτα συμπτώματα όπως πυρετό, μπούκωμα ή βήχα θα πρέπει να υποβληθεί σε τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, ώστε να αποκλειστεί αρχικά αυτό το ενδεχόμενο.

Τεστ κορονοϊού

«Η επικοινωνία με τον παιδίατρο και η ενημέρωσή του για κάθε ύποπτο σύμπτωμα του παιδιού είναι απαραίτητη. Δεν είναι σωστό να περιμένουμε τρεις ημέρες να περάσει ο πυρετός του παιδιού, ενώ έχουμε ησυχάσει επειδή το self test είναι αρνητικό καθώς μπορεί να καθυστερήσει η διάγνωση και η θεραπεία μιας σοβαρής λοίμωξης και να κινδυνεύσει η υγεία του» τονίζει η Αναστασία Βαρβαρήγου.

Η παιδίατρος ζητά επίσης από τους γονείς να είναι ενημερωμένοι για τα συμπτώματα του κορονοϊού, της κοινής γρίπης, του κρυολογήματος αλλά και των αλλεργιών.

«Για παράδειγμα η γρίπη έχει ως σύμπτωμα τον πυρετό για περίπου 3 με 4 ημέρες, το κρυολόγημα σπάνια ενώ οι αλλεργίες ποτέ» σημειώνει υπογραμμίζοντας πως ο κορονοϊός έχει για σύμπτωμα τον υψηλό πυρετό. «Η ανοσμία και η αγευσία σχετίζονται συχνά με τον κορονοϊό ενώ σπάνια με το κρυολόγημα και τη γρίπη» συμπληρώνει.

«Οι γονείς να μην παραλείπουν τους εμβολιασμούς ρουτίνας στα παιδιά αλλά και τα τεστ για τον κορονοϊό»

Οι γονείς όπως εξηγεί η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου θα πρέπει να εκπαιδεύσουν τα παιδιά στο να τηρούν πιστά τα μέτρα ατομικής προστασίας (πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας, τήρηση αποστάσεων). Μπορεί σύμφωνα με την παιδίατρο να μην επαρκούν πλήρως για την προστασία από τις ιώσεις αλλά σαφώς βοηθούν στην περαιτέρω εξάπλωσή τους.

«Επίσης οι γονείς δεν θα πρέπει να παραμελούν τους εμβολιασμούς ρουτινάς στα παιδιά τους» προσθέτει.

«Οι γονείς θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού ακόμη κι αν διστάζουν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους αλλά και την κοινωνία από την διασπορά της πανδημίας» υπογραμμίζει η παιδίατρος ζητώντας τους να υποβάλλουν τακτικά τα παιδιά σε έλεγχο ανίχνευσης του κορονοϊού.

Πώς θα προστατευτούν τα παιδιά από τον κορονοϊό

Όπως εξηγεί η Αναστασία Βαρβαρήγου η απάντηση είναι πια γνωστή. «Η προστασία των παιδιών αλλά και των ενηλίκων από τον κορονοϊό είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ενίσχυση του τείχους ανοσίας. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του εμβολιασμού των ενηλίκων τόσο πιο προστατευμένος θα είναι ο πληθυσμός».

Η Αναστασία Βαρβαρήγου
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου

«Σημαντικό επίσης ρόλο στην προστασία των παιδιών αλλά και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος παίζει ο καθολικός εμβολιασμός των ανηλίκων άνω των 12 ετών και των εφήβων» εξηγεί η παιδίατρος.

«Δεν υπάρχει καμιά άλλη σωστή, εναλλακτική λύση πέρα από την εκπαίδευση και την επιτήρηση των παιδιών στην εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας» συμπληρώνει.

Είναι επικίνδυνο το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για τα παιδιά;

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Νεογνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστασία Βαρβαρήγου αναφέρει πως το εμβόλιο του κορονοϊού δεν είναι περισσότερο επικίνδυνο από όλα τα άλλα που έχει κάνει ήδη το κάθε παιδί.

«Οι συνήθεις άμεσες παρενέργειες είναι οι γνωστές των εμβολίων: Ήπια πυρετική κίνηση, πόνος στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλος, μυαλγίες, κακουχία. Τα λίγα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που έχουν αναφερθεί σε εφήβους, είναι ήπιας βαρύτητας και αυτοπεριοριζόμενα. Σε κανένα δεν παρατηρήθηκε μακροχρόνιο πρόβλημα. Σε αντίθεση με τον πολλαπλάσιο αριθμό μυοκαρδιτίδων από τον ίδιο τον ιό, με πολύ πιο σοβαρή συμπτωματολογία» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εμβόλιο

Είναι καλύτερα για τα παιδιά να νοσήσουν ή να εμβολιαστούν;

«Έχει αποδειχθεί ότι ο ασφαλέστερος τρόπος απόκτησης ανοσίας στα παιδιά έναντι των ιών είναι να μην μολυνθούν αλλά να εμβολιασθούν όταν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την ηλικία τους. Είναι άγνωστες οι άμεσες και μακροχρόνιες συνέπειες της νόσησης στα παιδιά» υπογραμμίζει η Αναστασία Βαρβαρήγου εξηγώντας πως αυτό συμβαίνει εκτός από τον κορονοϊό και για τις ασθένειες που υπάρχουν τα σχετικά διαθέσιμα σκευάσματα.