Η μετάλλαξη Beta – η νοτιοαφρικάνικη ή B.1.351 – του κορονοϊού ενδέχεται να είναι περισσότερο θανατηφόρα από το αρχικό στέλεχος του ιού, σύμφωνα με ερευνητές στη Νότια Αφρική που μελέτησαν περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς με COVID-19.

Παρόλο που η μετάλλαξη Delta αντιπροσωπεύει τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων κρουσμάτων του ιού σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, κατά τα τελευταία δεδομένα – το στέλεχος Beta εξακολουθεί να κυκλοφορεί στην κοινότητα.

Είναι δε γνωστό και από προηγούμενες μελέτες πως πρόκειται για στέλεχος πιο μεταδοτικό αλλά και «ύποπτο» για τη μερική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων απέναντι του.

Σύμφωνα, δε, με μία νέα ανάλυση, που δημοσιοποιήθηκε στο The Lancet Global Health στις 9 Ιουλίου, τα άτομα που είχαν μολυνθεί από τον ιό στη χώρα της Αφρικής κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όταν η Beta ήταν κυρίαρχη, ήταν περισσότερο πιθανό να χρειαστούν νοσηλεία από εκείνα που είχαν μολυνθεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου κύματος.

Ακόμη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 είχαν 31% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου στο δεύτερο κύμα.

Σημειώνεται πως οι ερευνητές δεν γνώριζαν την παραλλαγή με την οποία είχε μολυνθεί ο κάθε ασθενής, γι’αυτό και η μελέτη αξιοποίησε την διάκριση μεταξύ πρώτου και δεύτερου πανδημικού κύματος στη Ν. Αφρική. Εξάλλου, οι συντάκτες της έκθεσης έλαβαν υπόψιν παραμέτρους όπως η επιβάρυνση των νοσοκομείων κ.α..

Επισημαίνεται πως τόσο ο ΠΟΥ όσο και ο ECDC κατατάσσουν την μετάλλαξη Beta στις «παραλλαγές ανησυχίας», με το ECDC να εκτιμά, μάλιστα, πως η διασπορά του εν λόγω στελέχους είναι ενεργή στην ΕΕ / ΕΟΧ.

Δηλαδή δεν πρόκειται για στέλεχος που «καταφθάνει» στην Ευρώπη (μόνο) ως «εισαγόμενο» από τουρίστες λ.χ., αλλά υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί πως η Beta «μετρά» 215 κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία σχετική ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ (Ημερήσια έκθεση επιτήρησης COVID-19 στις 15/07/2021).