Υποχρεωτικός θα είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Δευτέρας 12/7 σε τηλεοπτικό του μήνυμα.

Σήμερα ο πρωθυπουργός δίνει τη σκυτάλη στους υπουργούς Υγείας, Ανάπτυξης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός – Οι ποινές

Συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία και όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

Όσο για τους υγειονομικούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν ανέφερε τι θα συμβεί αν η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων αρνηθεί.

Σύμφωνα, όμως, με την εθνική επιτροπή βιοηθικής θα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα. Το πρώτο η μετακίνηση σε άλλο πόστο και το δεύτερο η άδεια άνευ αποδοχών.

Στην πρώτη περίπτωση, εάν είναι τεχνικά εφικτό, τότε ο εργαζόμενος μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο πόστο ή σε άλλο γραφείο, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με τους αρρώστους και τις ευπαθείς ομάδες.

Εάν, όμως, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορεί να γίνει αναστολή της εργασίας και παράλληλα αναστολή της μισθοδοσίας προκειμένου να χρησιμοποιηθούν οι πόροι για να προσληφθεί στη θέση του επικουρικό ή προσωρινό προσωπικό.

Αυτό είναι αποδεκτό συνταγματικά και κατά συνεπώς θα μπορούσε να δώσει λύση σε περίπτωση κατά την οποία υπάρξει παράταση της πανδημίας.