Με έμφαση στο «Μοντέλο Βελτίωσης» (Improvement Model) ξεκίνησε και επίσημα στις 29 Ιουνίου το Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης και Ανάπτυξης «Breakthrough Series College» (BTS) από το Ινστιτούτο Βελτίωσης Υγείας (Institute of Healthcare Improvement, ΙΗΙ) των ΗΠΑ, για 31 στελέχη του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), του Οργανισμού Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία (ΟΔΙΠΥ), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Προγράμματος «Regeneration & Progress», στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής «GRIPP» (Greek Infection Prevention Program), το οποίο υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Breakthrough Series College, το οποίο έχει εκπαιδεύσει έως σήμερα με επιτυχία περισσότερα από 1.300 στελέχη σε όλο τον κόσμο, αποτελεί μέρος της συνεργασίας του ΙΗΙ με το Πρόγραμμα GRIPP, η οποία έχει ως στόχο την παροχή τεχνογνωσίας και εμπειρογνωμοσύνης από τον διεθνή οργανισμό. 

Το BTS, που ξεκίνησε στις 29 Ιουνίου, θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις: η πρώτη θα διαρκέσει τέσσερεις εβδομάδες, έως το τέλος Ιουλίου, και η δεύτερη δύο εβδομάδες, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στις εκπαιδευτικές συναντήσεις διάρκειας 3-4 ωρών κάθε εβδομάδα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν εφόδια κατάρτισης και ανάπτυξης επαγγελματικών δεξιοτήτων μέσω του Μοντέλου Βελτίωσης, προκειμένου να τα αξιοποιήσουν για την επιτυχία του GRIPP.

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, Διευθύνων Σύμβουλος του CLEO (cleoresearch.org), «το IHI είναι ένας από τους κορυφαίους οργανισμούς που χρησιμοποιούν την προαγωγή της επιστήμης για να προωθήσουν και να διατηρήσουν καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο. Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για αυτή τη συνεργασία, που θεωρούμε ότι θα συνεισφέρει σημαντικά στην επιτυχία του Εθνικού Προγράμματος για την Πρόληψη και τον Έλεγχο των Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και της Μικροβιακής Αντοχής – GRIPP».

Το Πρόγραμμα GRIPP, που έχει διάρκεια 5 ετών και θα ξεκινήσει από 10 μεγάλα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα, έχει ως στόχο τον έλεγχο και την πρόληψη των νοσοκομειακών λοιμώξεων και της μικροβιακής αντοχής και για πρώτη φορά ενώνει για την επίτευξη αυτού του στόχου όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, την πανεπιστημιακή κοινότητα, με φορέα υλοποίησης το CLEO, υπό την εποπτεία του ΟΔΙΠΥ. 

Το ΙΗΙ, ως ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός, με έδρα στην Βοστόνη των ΗΠΑ, εδώ και 25 χρόνια συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας των συστημάτων υγείας σε όλο τον κόσμο. Στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζεται με το GRIPP για να μοιραστεί νέες ιδέες και να υποστηρίξει τις ομάδες και τα άτομα που θέλουν να φέρουν βαθιές αλλαγές στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη. Το ΙΗΙ διαθέτει διεθνή εμπειρία και έχει να επιδείξει ανάλογα επιτυχημένα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Πορτογαλία, η Βραζιλία και η Σκωτία.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.