Οι υπουργοί Υγείας των χωρών της G7 κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία που προβλέπει να μοιράζονται καλύτερα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών για τα εμβόλια και τις θεραπείες, προκειμένου να επιταχύνουν την ανάπτυξή τους για να αντιμετωπίζονται οι πανδημίες.

Πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία), που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Παρασκευή, οι υπουργοί Υγείας τάχθηκαν «υπέρ μιας νέας διεθνούς συμφωνίας» που θα επιτρέπει να μοιράζονται ευκολότερα και γρηγορότερα τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών «για την αντιμετώπιση της Covid-19 και την πρόληψη μελλοντικών υγειονομικών απειλών». Αυτός ο «χάρτης των κλινικών δοκιμών των εμβολίων» θα επιτρέψει στις χώρες «να ενισχύσουν τη συνεργασία τους» ενώ ταυτόχρονα θα αποφεύγουν να γίνεται δύο φορές, χωρίς να χρειάζεται, η ίδια δουλειά, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας μετά την ολοκλήρωση της συνόδου, στην Οξφόρδη.

Ο χάρτης αυτός «καθορίζει τις κοινές αρχές μας για την αύξηση της ταχύτητας με την οποία οι κλινικές δοκιμές μπορούν να παράσχουν φερέγγυες αποδείξεις και τα αποτελέσματά τους να εφαρμοστούν στη σημερινή και στις μελλοντικές πανδημίες», προστίθεται στο κοινό ανακοινωθέν των υπουργών.

Οι χώρες της G7 προέταξαν επίσης τη συνεργασία τους με στόχο να βελτιωθεί η παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας στον κόσμο και ο εντοπισμός άλλων υγειονομικών απειλών. Επισήμαναν επίσης τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, στον οποίο επέστρεψαν τον Ιανουάριο οι ΗΠΑ, αφού είχαν αποχωρήσει επί προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ.

Όσον αφορά το μοίρασμα των εμβολίων, ένα από τα βασικά σημεία συζήτησης, οι υπουργοί Υγείας δεσμεύτηκαν ότι θα χορηγήσουν δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, μέσω του διεθνούς μηχανισμού Covax.