Ακόμη κι αν ένας πατέρας έχει κόψει το κάπνισμα αρκετά χρόνια προτού αποκτήσει παιδιά, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των… μελλοντικών παιδιών του.

Νορβηγοί ερευνητές βρήκαν ότι ένα παιδί διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης άσθματος, αν ο πατέρας τους ήταν καπνιστής προτού γίνει η σύλληψή τους.

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στις ολοένα αυξανόμενες ενδείξεις που δείχνουν, ότι η κακή υγεία μπορεί να «καταγραφεί» στο σπέρμα του πατέρα ή στα ωάρια της μητέρας.

Αυστραλοί ερευνητές δημοσίευσαν νωρίτερα φέτος μια έρευνα, σύμφωνα με την οποία το αλκοόλ, το κάπνισμα και η κακή διατροφή θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ενός παιδιού… ακόμη κι αν αυτό γεννηθεί μερικά χρόνια μετά.

Η παχυσαρκία και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής μπορούν να «περάσουν» στην επόμενη γενιά, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τις συνήθειες καπνίσματος πάνω από 13.000 ανδρών και γυναικών. Από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι το μη αλλεργικό άσθμα ήταν σημαντικά πιο κοινό στα παιδιά, των οποίων ο πατέρας κάπνιζε προτού γίνει η σύλληψη.

Ο κίνδυνος εμφάνισης άσθματος αυξανόταν αν ο πατέρας είχε ξεκινήσει το κάπνισμα πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Οι ερευνητές δε βρήκαν κάποια σχέση ανάμεσα στις συνήθειες καπνίσματος των μητέρων και την εμφάνιση άσθματος στο παιδί, πριν από τη σύλληψή του.