Σημαντικές επιπτώσεις ακόμα και στην εξέλιξη του ανθρωπίνου είδους φαίνεται πως έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση.
Η Dr. Shanna Swan, κορυφαία επιδημιολόγος και επιστήμονας περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας του Mount Sinai Hospital της Νέας Υόρκης, στο βιβλίο Count Down αναλύει τον τρόπο με τον οποίο ο μοντέρνος τρόπος ζωής αλλάζει την αναπαραγωγική ανάπτυξη των ανθρώπων και απειλεί το μέλλον του είδους μας, εξηγώντας ότι η ρύπανση οδηγεί σε υψηλότερα ποσοστά στυτικής δυσλειτουργίας, μείωση γονιμότητας και αυξανόμενο αριθμό μωρών που γεννιούνται με μικρά πέη.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η επιδημιολόγος Τα χημικά στο περιβάλλον και το ανθυγιεινό lifestyle του σύγχρονου κόσμου διαταράσσουν την ορμονική ισορροπία, προκαλώντας διάφορους βαθμούς αναπαραγωγικού χάους. Για παράδειγμα, μία 20χρονη σήμερα είναι λιγότερο γόνιμη από τη γιαγιά της όταν ήταν 35 ετών.
Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι τόσο καλά για την ανθρωπότητα, καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο βιβλίο, πρέπει να πληρείται ένα από τα πέντε κριτήρια για να οριστεί αν ένα είδος κινδυνεύει με εξαφάνιση και οι άνθρωποι πληρούν τρία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα προέρχεται από τις φθαλικές ενώσεις που βρίσκουμε κατά κόρον στην κατασκευή πλαστικών, οι οποίες επηρεάζουν την παραγωγή των ενδοκρινών αδένων. Ανακάλυψε λοιπόν πως τα αρσενικά μωρά που έχουν εκτεθεί στη μήτρα σε αυτές τις ενώσεις, έχουν μικρότερη αναγεννητική απόσταση, κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο όγκο του ανδρικού μορίου. Τα συγκεκριμένα χημικά τα βρίσκουμε σε παιχνίδια, συσκευασίες τροφίμων, καλλυντικά, καθαριστικά και πολλά ακόμα προϊόντα.
Πέρα από την τωρινή έρευνα που αποκαλύπτει τις επιπτώσεις στο μέγεθος του ανδρικού μορίου και στην ερωτική επιθυμία, η Dr Swan έγινε ευρύτερα γνωστή όταν αποκάλυψε το 2017 με άλλη έρευνα τις επιπτώσεις γονιμότητας στους άντρες. Ανέλυσε 185 μελέτες που περιλάμβαναν 45.000 υγιείς άντρες και κατέληξε στο συμπέρασμα πως ο αριθμός σπερματοζωαρίων έχει πέσει κατά 59% από το 1973 έως το 2011. Η Dr Swan πιστεύει πως η μειωμένη γονιμότητα στους άντρες θα κάνει τους περισσότερους στείρους μέχρι το 2045.