Το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορονοϊού έλαβε σήμερα έγκριση για χρήση στη Μεγάλη Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει άμεσα. Μάλιστα, από την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινά στο Ηνωμένο Βασίλειο ο εμβολιασμός, όπως έγινε αργότερα γνωστό.

Το να γιορτάζει κανείς τη γρήγορη έγκριση από τη Μεγάλη Βρετανία του εμβολίου των BioNtech/ Pfizer κατά του κορονοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οποία έχει αποχωρήσει, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

Ο ίδιος επισήμανε ενώπιον δημοσιογράφων ότι, ενώ η Μεγάλη Βρετανία ήταν η πρώτη που ενέκρινε το εμβόλιο, ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι σύντομα θα ακολουθήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων. Η διαφορά χρόνου οφείλεται στο ότι Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ ακολούθησαν μια διαδικασία έκτακτης έγκρισης, ενώ η Ε.Ε. μια τακτική διαδικασία.

«Αλλά, μερικά σχόλια για το Brexit στους Βρετανούς φίλους μου: η BionTech είναι ένα ευρωπαϊκό επίτευγμα, από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το γεγονός ότι αυτό το ευρωπαϊκό προϊόν είναι τόσο καλό που η Μεγάλη Βρετανία το ενέκρινε τόσο γρήγορα, δείχνει ότι στην κρίση η ευρωπαϊκή και διεθνής συνεργασία είναι η καλύτερη», σημείωσε ο Σπαν σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από κάποιες πλευρές έγιναν υπαινιγμοί ότι το γεγονός πως η Μεγάλη Βρετανία έχει τη δική της διαδικασία έγκρισης φαρμάκων σημαίνει ότι μπορεί να κινηθεί πιο γρήγορα σε σχέση με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό οργανισμό.