Αντιμέτωπη με το φάσμα ενός γηράσκοντος πληθυσμού, η Σεούλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δαπανήσει την επόμενη πενταετία 75,8 τρισεκατομμύρια γουόν (49 δισ. ευρώ) για την αύξηση του ρυθμού γεννήσεων, ο οποίος είναι από τους χαμηλότερους στον κόσμο.

Το 2009, κάθε γυναίκα στη Νότιο Κορέα αποκτούσε κατά μέσο όρο μόλις 1,15 παιδιά. Συγκριτικά, ο μέσος όρος για τις χώρες-μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) είναι 1,71 παιδιά, αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας της Νοτίου Κορέας, το σχέδιο προβλέπει διευκολύνσεις για τα νέα ζευγάρια που χρειάζονται στεγαστικό δάνειο, καθώς και προστασία του δικαιώματος των γυναικών για άδεια μητρότητας.

Θα ενθαρρυνθεί επίσης η δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στους χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων όπως οι βιβλιοθήκες.

Ακόμα, η κυβέρνηση θα βοηθήσει τους ηλικιωμένους που αναζητούν θέσεις εργασίας και θα αυξήσει τα επιδόματα για τους συνταξιούχους, καθώς το κόστος διαβίωσης ανεβαίνει.

Το υπουργείο εκτιμά ότι, αν το σχέδιο πετύχει, η γεννητικότητα θα προσεγγίσει το μέσο όρο του ΟΟΣΑ γύρω στο 2020.

Την προηγούμενη πενταετία, η νοτιοκορεατική κυβέρνηση είχε διαθέσει για τον ίδιο σκοπό 42,2 τρισ. γουόν (27 δισ. ευρώ).
πηγή: pathfinder